Geplaatst op: 05-03-2021
Publicatie: 2020-03

Afstuderen in coronatijd

Afstuderen in coronatijd

In een tijd als deze zijn we genoodzaakt om creatief te zijn, om zo onze doelen te behalen. In een terugblik op de periode waarin ik mijn scriptie schreef, heeft corona een negatief én positief effect gehad op het afronden van mijn scriptie. Het is een turbulente tijd geweest waarin ik veel heb geleerd over oplossingsgericht nadenken en werken met de middelen die je wél tot je beschikking hebt.

Begin februari startte het ontwerpgerichte onderzoek dat is uitgevoerd voor gemeente Heerhugowaard. Dit betreft het Stadsplein dat voor het gemeentehuis ligt. Waarbij het bedoeld was als presentatieplein met regelmatige festiviteiten, wordt het grote en lege Stadsplein nu voornamelijk gebruikt om overheen te lopen en te fietsten. Na verschillende pogingen om het tot een succesvol evenemententerrein en fijne verblijfsruimte te maken, heeft de opdrachtgever moeten concluderen dat het gebruik en de functie van het plein niet goed overeenkomen met elkaar. Haar wens is een aantrekkelijk recreatie en ontmoetingsgebied.

De uitvoering van dit onderzoek verliep anders dan voor de coronatijd. Het vereiste enige creativiteit wat voornamelijk betrekking had op de diepte-interviews, de creatieve sessies en het testen van de verschillende prototypes. Deze werden voornamelijk digitaal afgenomen, wat het lastig maakte om een luchtig of spontaan gesprek te hebben. Dit kwam voornamelijk doordat gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en ‘gevoel’ niet of nauwelijks doorgang krijgen in zo een gesprek. De creatieve sessies zijn via teams en het creatieve programma Miro gehouden. Hoewel dit hulpmiddel een erg handige en mooie oplossing was voor het verzamelen en clusteren van de ideeën, voelde dit niet zo creatief als een offline sessie. Dit komt niet alleen door het gebrek aan persoonlijk contact maar ook door het gebrek aan tastbare simpele hulpmiddelen zoals stiften, post-its en flipover papier. Dat heeft naar mijn mening toch een bepaalde charme. Toch was het digitaal werken wel effectief en efficiënt. De deelnemers konden vanuit huis, in een gezamenlijk bestand werken.

Door de corona-epidemie was er ook een andere vorm van begeleiding vanuit de opleiding. Online inschrijving voor een op een begeleiding was mogelijk. Tekststukken konden doorgenomen worden via teams met de functie ‘scherm delen’. Klassikaal werd dit ook via dit communicatiemiddel gedaan wat prettiger werkte dan een fysiek klassikaal moment. Naast het stellen van de eigen vragen, was men ook op de hoogte van wat andere studenten deden en wat voor vragen zij hadden. Niet iedereen is op hetzelfde punt in het schrijfproces waardoor dit erg handig kan zijn voor het eigen proces. Door corona zijn we nog meer op onszelf aangewezen maar door op de hoogte te zijn van de bezigheden van je medestudenten voelde je je in deze tijd toch meer verbonden.

Met het concept dat bedacht is voor het Stadsplein hoop ik ook meer verbondenheid te creëren tussen de bewoners uit de omgeving en bezoekers van het Stadshart. Doormiddel van herwaardering van natuur, continuïteit in de programmering, speciale zitplaatsen die ontmoeting stimuleren en multifunctionele elementen zal dit plein een aantrekkelijk recreatie en ontmoetingsgebied worden.

Auteur

Demi-Lynn Oostendorp, student Leisure & Events Management, Inholland,https://www.linkedin.com/in/demi-lynn-oostendorp-7b7531128

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • ||| Blogs |||

  16/07/21
  Van duurzaam herstel naar een duurzame sector
  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
  09/07/21
  Dromomania
  Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
  07/06/21
  Bezint eer ge begint!
  Bezint eer ge begint!
  07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
  De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
  02/05/21
  Pegasus of luchtfietserij?
  Pegasus of luchtfietserij?
  02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
  Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
  30/03/21
  Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
  In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...

  ||| Twitter |||

  ||| Nieuws |||

  21/09/21
  Nieuw brancherapport geeft inzicht in opmars vakantieparkenketens
  De markt van verblijfsrecreatie is enorm in beweging. Vakantieparken zijn big business: nieuwe ontwikkelingen en overnames door ketens zijn aan de orde van de dag. In het nieuwe brancherapport verblijfsrecreatie ‘De opmars van de keten: kans of bedreiging?’ inventariseert en analyseert Pleisureworld het complete Europese aanbod van vakantieparkenketens en maakt hiermee inzichtelijk waar de ontwikkelkansen liggen.
  21/09/21
  Bobbejaanland pakt uit met grootste Halloween ooit: 5 doolhoven, 5 scarezones en 5 nocturnes
  Wie komt griezelen in attractiepark Bobbejaanland ontdekt dit najaar nog meer kansen dan ooit tevore...
  21/09/21
  Campagne Echt vakantie
  Landal GreenParks start deze week een grootschalige, internationale marketingcampagne in Duitsland, ...
  21/09/21
  Je verdient Noordwijk
  Inwoners van de gemeente Noordwijk zijn van alle gemeenten in Nederland het meest positief over hun ...
  21/09/21
  ANVR-Zakenreismarkt verwacht snel herstel na opheffen reisbeperkingen
  Recent onderzoek van reisbrancheorganisatie ANVR onder klanten van zakenreis-organiserende bedrijven...
  21/09/21
  Exclusief voor leden
  Versterking wandelen in Arnhem Nijmegen met 4 netwerken
  Wandelaars kunnen vanaf nu gebruik maken van vier lokale wandelnetwerken in de regio Arnhem Nijmegen. De netwerken bieden een combinatie van lokale wandelrondjes en keuzepunten waarmee je je eigen route kunt uitstippelen. De netwerken (350 km) liggen in de gemeenten Druten, Lingewaard, Overbetuwe en Zevenaar.
  21/09/21
  Voor een dag vervangt kinderdirecteur Slagharen Dave Storm
  Zaterdag 18 september was het zover en had Attractie- & Vakantiepark Slagharen voor even een nieuwe directeur. Mees Nijhoff (9) heeft grote plannen voor Slagharen, zoals een nieuwe familieattractie en zelfs een heel nieuw themagebied.
  20/09/21
  Designers ontwerpen Stad van de toekomst
  De huidige inrichting van de openbare ruimte sluit niet aan bij het potentieel en de behoeftes van d...