Geplaatst op: 02-03-2021
Publicatie: 2020-03

Covid 19 de uitdagingen en kansen voor Leisure & Events Management opleidingen

Covid 19 de uitdagingen en kansen voor Leisure & Events Management opleidingen

Als gevolg van de coronacrisis zijn onze LEM opleidingen vanzelfsprekend ook onderworpen aan verschillende restricties die het onderwijs niet versimpelen, maar wél extra uitdagen!

1 Online onderwijs

Gedurende de intelligente lockdown aan het begin van de coronacrisis was het geven van fysiek onderwijs ineens niet mogelijk. Hierdoor moest er binnen een week geswitcht worden naar volledig online onderwijs. Dit vroeg veel van zowel docenten, studenten als werkveld die ineens allen volledig digitaal vaardig moesten zijn. Deze verandering bracht natuurlijk de nodige uitdagingen en aardig wat hilarische momenten met zich mee. Zo resulteerde het ineens moeten maken van weblectures soms in geniale bloopers en het online geven van hoorcolleges in grappige momenten als een student of docent even vergeten was dat zijn beeld of geluid aanstond.

Naast de hilarische momenten was er ook hectiek. De volledige digitalisering ging gepaard met een hoge werkdruk voor docenten en onzekerheid voor studenten. Waar docenten in een week het volledige onderwijs moesten omschrijven en daarna gelijktijdig met het doorontwikkelen ook moesten geven, wisten studenten soms op school, maar vooral ook buiten school niet waar ze aan toe waren. Studenten zagen alleen hun eigen groepsgenoten en eigen docenten en misten daarbij de connectie met andere jaar-/studiegenoten en andere docenten. Door de onzekerheid en soms het gebrek aan structuur hadden zij soms moeite om gemotiveerd te blijven. Dit zijn dan ook belangrijkste aandachtspunten van dit moment binnen de opleidingen.

Uiteraard zitten er ook positieve zijdes aan deze lockdown. Er is ontzettend veel online materiaal ontwikkeld. Dit materiaal kan de komende jaren eenvoudig ingezet en gedeeld worden, waardoor docenten in de toekomst minder hoeven te ontwikkelen en meer tijd aan het begeleiden van de studenten kunnen besteden. Zo ontstaan er nu databases met weblectures over vrijwel alle topic binnen Leisure & Events Management en zijn er verscheidene workshops online vaardigheden en games ontwikkeld.

2 Stages en werkveldopdrachten

Tijdens de intelligente lockdown kwamen aanvankelijk ook verschillende (afstudeer)stages en werkveldopdrachten van studenten stil te liggen. Om studenten toch hun leeruitkomsten te kunnen laten halen en geen vertraging op te laten lopen, hebben de opleidingen vervangende projecten, opdrachten of stages gefaciliteerd. Daarbij heeft er afstemming plaatsgevonden met het werkveld, deelraden, examencommissies en studenten. Ook hebben de opleidingen onderling gespard over de meest geschikte oplossingen om zo ook van elkaar te kunnen leren.

Gezien de focus op real life learning binnen de studies is het cruciaal dat alle studenten en het werkveld zoveel mogelijk betrokken worden bij het onderwijs. Door COVID-19 is echter de afwezigheidsgraad onder studenten en docenten aanzienlijk gegroeid. Ook voor het werkveld is het soms lastig om aan te haken, aangezien sommige werkveldpartners logischerwijs druk zijn met hun eigen hoofd boven water houden. Gezien deze situatie was het allicht eenvoudiger geweest om studenten tijdens covid-19 interne opdrachten te geven. Er is echter veelal voor gekozen om juist nu in te zetten op duurzame partnerschappen en de ondernemers te ondersteunen met nieuwe mogelijke businesscases, extra vrijwilligers of ondersteuning in de marketing. Hiermee wordt dus de kans benut om ondernemers extra te helpen en samenwerkingen verder te versterken.

Het online draaien van dergelijke projecten en stages vergt natuurlijk een dynamische, creatieve en flexibele houding van zowel studenten, docenten als het werkveld. Online systemen als Teams, Blackboard Collaborate & Skype for Business hebben hier een belangrijke rol in gespeeld.

Op dit moment ligt de focus op de stage-, werkveld- en afstudeerprojecten van het huidige schooljaar. Hiervoor is, naast de duurzame partners, gezocht naar samenwerkingen met organisaties die juist in deze tijd op zoek zijn naar innovatieve ideeën en andere bijdrages vanuit het hoger onderwijs. Een voorbeeld van een dergelijke belangrijke samenwerkingspartner zijn lectoraten en onderzoeksinstituten als CELTH en ETFI. Zij onderzoeken de toekomst van de leisure branche en de positie die leisure binnen de samenleving zal innemen. Studenten maken onderdeel uit van deze onderzoeksinstituten en voeren binnen deze thema’s verschillende interessante afstudeerprojecten uit.

3 Instroom

COVID-19 heeft weinig invloed gehad op de instroom van nieuwe studenten. Er heeft zelfs een lichte groei in aantal nieuwe studenten plaatsgevonden. Dit zou verklaard kunnen worden door een groeiend aantal doorstromingen vanuit het MBO naar het hoger onderwijs, allicht omdat zij in deze tijd wat meer moeite hebben om werk te vinden.

Potentiële studenten stellen wel iets meer vragen over de toekomst van de branche en de baanzekerheid binnen de Leisure sector. Aan de hand van de onderzoeken van de gekoppelde lectoraten en onderzoeksinstituten kunnen we deze vragen goed beantwoorden. De branche zal veranderen, maar zal in verschillende online en offline vormen blijven bestaan. Het belang van leisure voor de maatschappij blijft groot en wordt allicht zelfs nog groter.

Auteur

Sandra Hoekstra, Msc, teamleader Leisure & Events Management, NHL Stenden & Voorzitter landelijk overleg van de Nederlandse Leisure & Events Management Opleidingen, sandra.hoekstra@nhlstenden.com

 

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.
  • CELTH
     






    ||| Nieuws |||

    26/04/24
    Panorama Hanze: Een Historische Reis nadert zijn Grand Finale
    De laatste kans om Panorama Hanze te bezoeken. Het hoogtepunt van het Zwolse Hanzejaar sluit op 30 juni de deuren.
    26/04/24
    Nieuwe Europa-Park-achtbaan ‘Voltron Nevera’ met steilste lancering ter wereld open voor publiek
    Vandaag opent de 14de achtbaan van het nieuwe 17de themagebied van het park, Voltron Nevera powered by Rimac. Een totaalpakket aan storytelling, thematisering, innovatieve technieken en bijzondere achtbaan-elementen.
    26/04/24
    Exclusief voor leden
    Nederlanders zuiniger op vakantie in eigen land
    Nederland is deze meiperiode veruit de populairste vakantiebestemming voor de Nederlanders. Maar liefst 42% van de vakantiegangers kiest voor het eigen land. Ze gaan wel voorzichtig om met de portemonnee en kiezen voor een kortere vakantie en besteden op de bestemming minder.
    26/04/24
    Grensoverschrijdende fietsverbinding langs eeuwenoud erfgoed
    In samenwerking met de gemeenten Sittard-Geleen, Maaseik (BE), Selfkant (DE) en met Visit Zuid-Limburg is de gemeente Echt-Susteren een project gestart die stilte- en bezinningsplekken verbindt en ontsluit. Het project wordt gesubsidieerd door Interreg Deutschland-Nederland.
    26/04/24
    Exclusief voor leden
    Voorjaar steeds interessanter voor campings
    ABN AMRO ziet een sterk toegenomen populariteit voor kamperen in de meivakantie. De verwachting is dat het aantal overnachtingen op Nederlandse campings dit jaar naar een verdubbeling gaat ten opzichte van 2019. Waar komt die belangstelling vandaan?
    26/04/24
    Erepenning voor directie Archeon
    Lintjesregen vandaag in Nederland maar eerder deze week was het al feest bij Museumpark Archeon. Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn reikte de erepenning van de stad uit aan de directie van het park.
    25/04/24
    Exclusief voor leden
    Wat beoogt Venetië met de invoering van tickets voor dagtoeristen?
    Vanaf vandaag moeten toeristen die Venetië voor een dagje willen bezoeken een toegangskaartje reserveren. De maatregel, die geldt op de drukste dagen van het jaar, is een proef om de overweldigende toestroom van toeristen te reguleren en de impact op de stad te beperken.
    25/04/24
    Schiphol verwacht grote drukte met meivakantie
    Luchthaven Schiphol verwacht 10% meer reizigers in de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. Het wordt daarmee drukker op de luchthaven dan normaal. Nieuwe en snellere securityscanners moeten reizigers sneller door de controles helpen.

    ||| Agenda |||

    14/05/24
    14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
    Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
    23/05/24
    23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
    Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
    27/05/24
    27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
    De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
    05/06/24 t/m 07-06-24
    05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
    Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
    06/06/24
    06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
    Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...