Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 03-03-2021
Auteur: Marc Gerlings

Urban sun veegt coronavirus weg en geeft kansen op ontmoeten

Design ontmoet evenementen

Urban sun veegt coronavirus weg en geeft kansen op ontmoeten
Weergave van de Urban Sun in Rotterdam. Foto: Studio Roosegaarde.

Geïnspireerd door het licht van de zon en wetenschappers die onderzoeken hoe een nieuw specifiek licht het coronavirus tot 99,9% veilig kan reduceren, lanceert Studio Roosegaarde vandaag Urban Sun. Deze kunstmatige zon kan meehelpen om het coronavirus onschadelijk te maken. Daarmee kan de Urban Sun helpen bij evenementen.


Ontwerper Daan Roosegaarde en zijn team van ontwerpers, experts en wetenschappers hebben de uitdaging opgepakt om te onderzoeken hoe de kracht van licht ons welzijn kan verbeteren. Onderzoek heeft aangetoond dat far-UVC licht met een golflengte van 222 nanometer het coronavirus veilig kan reduceren, in tegenstelling tot traditioneel UV-licht dat wel schadelijk is. 

Urban Sun schijnt een cirkel van dit far-UVC licht om hiermee een plein schoner te maken van het coronavirus, in combinatie met de bestaande overheidsregels. 'Urban Sun visualiseert hoop en wil de gevolgen van de sociale isolatie tegen gaan door publieke ruimtes zoals culturele festivals, sportevenementen, en schoolpleinen in de toekomst beter te maken', meldt de ontwerpstudio.

Daan Roosegaarde: "Onze wereld is gevuld met plastic barrières, onze familie gereduceerd tot computer pixels. Laten wij architecten zijn van ons nieuwe normaal en betere plekken creëren om elkaar te ontmoeten."

Urban Sun werd gister officieel gelanceerd in Rotterdam in de filmpremie?re op StudioRoosegaarde.net.  De film over de Urban Sun.

Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving: "Ik vind het geweldig. Veel mensen zijn COVID19 moe en ik denk dat we moed nodig hebben om nieuwe oplossingen te vinden, om met elkaar in contact te komen, om wat intimiteit te creëren. Dat is wat Urban Sun doet."

Urban Sun is in de afgelopen 14 maanden met eigen geld en tijd ontworpen door Roosegaarde's team in samenwerking met externe experts en wetenschappers uit Nederland, USA, Japan en Italië. Urban Sun kan in iedere openbare ruimte worden tentoongesteld als een platform om elkaar op een meer menselijke manier te ontmoeten.

De Urban Sun's far-UVC lichtbron is gemeten en gekalibreerd door het Nationaal Metrologisch Instituut van Nederland VSL. Urban Sun voldoet aan de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) veiligheidsnormen. De wetenschap achter Urban Sun is gebaseerd op meerdere wetenschappelijke artikelen in Nature door Columbia University en Hiroshima University. Uit deze onderzoeken blijkt dat ultraviolet licht met een golflengte van 222 nm het coronavirus tot 99,9% veilig voor mens en dier kan terugdringen.
Trefwoorden: ontwerp, licht, uv, far uv, design, evenement

CELTH



||| Nieuws |||

28/05/25
1 miljoen stekkerauto's
Aan het eind van het eerste kwartaal van 2025 telde Nederland voor het eerst iets meer dan 1 miljoen stekkerauto’s. Daarmee is nu ruim een op de tien personenauto’s een stekkerauto.
28/05/25
Exclusief voor leden
Fietsersbond wil overbodige paaltjes weg
Paaltjes op wegen en fietspaden zijn bedoeld om auto’s van het fietspad te houden, maar in de praktijk zorgen ze juist voor gevaar voor fietsers. Elk jaar raken duizenden fietsers gewond door een botsing met een paaltje. Daarom lanceert de Fietsersbond de Paaltjesmelder.
28/05/25
Exclusief voor leden
Méribel kiest bureau Hopscotch
Méribel, het hart van het Franse Les 3 Vallées, heeft Hopscotch Tourism Netherlands aa...
27/05/25
Dagattractie Top 50: Dierentuinen noteren sterkste groei
De grootste Nederlandse dagattracties hebben vorig jaar 2% meer bezoekers geteld. Dierentuinen deden het relatief beter dan attractieparken en musea. De Zaanse Schans is in 2024 gestegen naar de tweede plaats op de ranglijst van best bezochte dagattracties in Nederland.
27/05/25
Exclusief voor leden
Kamperen in Nederland in 2025: Prijzen stijgen licht, maar blijven betaalbaar
Kamperen blijft ook in de zomer van 2025 een relatief betaalbare vakantieoptie, al stijgen de prijzen licht. Volgens de jaarlijkse prijsanalyse van PiNCAMP, het kampeerplatform van onder andere de ANWB, betalen kampeerders in Nederland dit jaar gemiddeld €55 per nacht voor een gezin van drie personen. Dat is een stijging van ongeveer 6 procent ten opzichte van vorig jaar.
27/05/25
Exclusief voor leden
Maastricht populairste gemeente van Nederland in 2025
Voor het eerst in veertien jaar is niet Amsterdam, maar Maastricht de favoriete gemeente van Nederland. Ook Flevoland scoort heel verrassend sterk.
27/05/25
Exclusief voor leden
Instructieregel voor bewoning recreatiewoningen in consultatie
Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft de instructieregel voor bewoning recreatiewoningen in consultatie gedaan. De instructieregel heeft een looptijd van 10 jaar.
26/05/25
Exclusief voor leden
Moons wordt voorzitter Van Gogh Nationaal Park
Met ingang van 1 juni 2025 start Annemarie Moons als voorzitter van Van Gogh Nationaal Park.

||| Agenda |||

05/06/25
05/06/25 t/m 05-06-25: Nationaal Congres Citymarketing
Hoe draagt city- en regiomarketing bij aan brede welvaart, leefbaarheid en de binding met inwoners? ...
10/06/25
10/06/25 t/m 10-06-25: Online sessie: Handreiking ‘Gedragsstrategie honden aanlijnen’?
Een nieuwe handreiking biedt terreinbeheerders en andere partijen nieuwe inzichten en strategieën o...
24/06/25
24/06/25 t/m 24-06-25: Vakbeurs Vakantiehuis van de Toekomst
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert op dinsdag 24 juni 2025 de vakbeurs 'V...
25/06/25
25/06/25 t/m 25-06-25: Vakbeurs Family Entertainment Centers
Pleisureworld organiseert op woensdag 25 juni 2025 de Vakbeurs Family Entertainment Centers op ...
27/06/25
27/06/25 t/m 27-06-25: Beleidsmakersdag
De Beleidsmakersdag staat zo vlak voor de vakanties in het teken van 'Vooruitwerken em verbinden ric...