Geplaatst op: 02-03-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Horecamedewerkers veel meer besmet

 Horecamedewerkers veel meer besmet
Afbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Een forse tegenvaller voor de horeca. Juist op de dag dat ze actievoeren voor het openen van de terrassen komt de GGD West-Brabant met verontrustend nieuws in het AD. Horecamedewerkers hebben veel meer dan gemiddeld corona gehad. Dat blijkt uit een studie waar horecamedewerkers en kappers maandenlang zijn bevraagd en getest. 

Het afgelopen jaar zijn 500 horecamedewerkers en kappers in West-Brabant om de drie maanden getest op antistoffen van het coronavirus. Van alle Nederlanders heeft naar schatting 15% corona doorgemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van bloedbank Sanquin. Uit het onderzoek van de GGD blijkt dat in oktober 2020 al 28,8% van de horecamedewerkers corona had doorgemaakt. Van hen had eenderde geen klachten gehad.

De GGD ziet diverse oorzaken voor de hoge besmettingscijfers. Ten eerste is de overdracht van het virus eenvoudiger in horecagelegenheden waar mensen zonder bescherming binnen zitten. Bovendien blijkt uit dit onderzoek dat horecamedewerkers tussen collega’s nauwelijks afstand hielden. Maar 10% zei die afstand te behouden. De onderzoekers adviseren bij heropening van de horeca strikt de richtlijnen te volgen. 

Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, corona, crisis, herstel

||| Blogs |||

29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

09/04/21
Vrijetijdssector heeft 4,2 miljard euro aan ondersteuning ontvangen
In 2020 hebben Nederlandse bedrijven in totaal 17,6 miljard euro ontvangen ter compensatie voor loonkosten en vaste lasten tijdens de coronacrisis. Het meeste geld, 15 miljard euro, werd uitgegeven aan loonkostensteun. De meeste steun ging naar de handel en de horeca. In totaal heeft de vrijetijdssector voor 4,2 miljard euro aan ondersteuning ten gevolge van de pandemie aangevraagd.
09/04/21
Exclusief voor leden
The Monument gaat dit voorjaar open
Dit voorjaar opent het boetiekhotel The Monument de deuren in een bijzonder rijksmonument in hartje Den Haag. Het hotel telt tien unieke verblijven: van een tropische Jungle suite tot een luxe appartement over de gehele eerste verdieping met uitzicht op de Prinsegracht.
07/04/21
Arbeidsovereenkomst geëist bij Deliveroo
De vakbond FNV eist namens zes maaltijdbezorgers een arbeidsovereenkomst bij Deliveroo. Zij werken n...
01/04/21
Sector op een kier: Pilots met toegangstesten
De dagrecreatie gaat op een heel klein kiertje open. Er komen in april pilots met toegangstesten bij dagattracties. In Utrecht komen experimenten met openstelling van vijf cafés.
28/03/21
Wonen, werken en reizen vanuit rijdend huis
Vervagen de grenzen tussen wonen, werken en reizen? Het Solar Team van de TU Eindhoven heeft met het Self-sustaining House On Wheels (SHOW) in ieder geval een belangrijke stap gezet.
25/03/21
In Rotterdam mogen de terrassen dubbel zo groot worden
De Rotterdamse horecaondernemers krijgen de ruimte en ondersteuning om na de lockdown te kunnen herstellen. Terrassen mogen twee keer zo groot worden en coronacoaches begeleiden horecaondernemers bij het coronaproof maken van het terras. Via vouchers kunnen horecaondernemers een tegemoetkoming krijgen om hun zaak coronaproof te maken. Ook is gedacht aan een evenementenkraskaart.
19/03/21
Rechtszaak verloren, toch snellere uitbetaling TVL
Koninklijke Horeca Nederland verloor vrijdag de rechtszaak tegen de staat om snellere uitbetaling van de verhoogde TVL maar horecaondernemers krijgen toch sneller hun geld. Hoe zit dat?
16/03/21
Exclusief voor leden
Turkije verwacht sterk herstel gastvrijheidseconomie en registreert gevaccineerde werknemers in toerisme
Turkije heeft de start aangekondigd van een registratieprogramma van gevaccineerde medewerkers in he...