Geplaatst op: 01-03-2021
Auteur: NRIT redactie

Zoover heeft alle coronavouchers uitbetaald

600 miljoen euro aan coronavouchers staan uit

Zoover heeft alle coronavouchers uitbetaald
Zoover is klaar met uitbetalen coronavouchers. Naar schatting staan in Nederland 600 miljoen euro aan coronavouchers uit.

Review- en boekingssite Zoover heeft als eerste Nederlandse reisorganisatie alle uitstaande vouchers terugbetaald aan zijn klanten. De vouchers werden vorig jaar uitgegeven aan vakantiegangers van wie de pakketreis werd geannuleerd vanwege de coronamaatregelen. Reisorganisaties zijn verplicht om vanaf 17 maart te beginnen met het terugbetalen van hun vouchers.

In totaal hebben Nederlandse reisorganisaties volgens het SGR-garantiefonds voor 600 miljoen euro aan coronavouchers uitstaan bij reizigers. De afspraak is dat die uiterlijk een jaar na uitgifte worden terugbetaald, vanaf 17 maart 2021. 

Werken aan fonds

Omdat niet-noodzakelijk reizen nog steeds afgeraden wordt en op vakantie gaan ook de komende maanden onzeker blijft, eist naar schatting een half miljoen mensen zijn geld terug. Om te voorkomen dat dit leidt tot een hausse aan faillissementen werkt de Rijksoverheid aan een voucherfonds, waar reisorganisaties tot 400 miljoen euro kunnen lenen. Volgens SGR wil twee derde van de aangesloten reisondernemingen hiervan gebruik maken, maar dat fonds is er nog niet.

Zoover, met meer dan 30 miljoen jaarlijkse bezoeken, ruim 3,8 miljoen reviews en meer dan 15.000 vakanties een van de grootste vakantiesites van Nederland, maakt daar geen gebruik van. Nog voor 1 maart heeft de organisatie alle vouchers terugbetaald. Dat doet Zoover proactief. "Dat betekent dat consumenten bij ons niet aan de bel hoeven te trekken of achter hun geld aan moeten. Wij bellen iedereen even op en maken daarna het geld meteen over”, zegt directeur Judith Eyck van Zoover.

Makkelijker omdat reis niet vooraf is ingekocht

Dat Zoover alle vouchers zo snel kan terugbetalen komt mede doordat Zoover haar vakanties niet vooraf inkoopt, maar vlucht en hotel reserveert op het moment dat consumenten een pakketreis boeken. Zoover heeft speciale inkoopvoorwaarden voor haar hotels, waarin staat dat er pas een week voor aankomst betaald hoeft te worden. Toen veel reizen niet doorgingen hoefde Zoover de hotels niet meer te betalen. Vluchten moeten wel vooraf betaald worden, maar na maanden wachten zijn de luchtvaartmaatschappijen begonnen de geannuleerde tickets terug te betalen. "Voor een klein deel is dat nog niet terugbetaald, maar dat schieten we voor. Ook hebben we met luchtvaartmaatschappijen de afspraak gemaakt dat nieuwe boekingen verrekend worden met openstaande bedragen”, aldus Eyck.

Hoewel het voor Zoover niet nodig is, vindt zij het voor collega-bedrijven in de reisbranche belangrijk dat het voucherfonds er zo snel mogelijk komt. "Traditionele organisaties als TUI, Corendon of Sunweb hebben bijvoorbeeld eigen hotels en vliegtuigen of hebben de reizen al vooraf ingekocht. Die krijgen dat geld minder snel terug", zegt Eyck.

Hoop & scenario

Zij denkt dat de reisbranche een moeilijke tijd tegemoet gaat, maar de coronacrisis wel kan overleven. "Als mensen weer lekker op vakantie gaan zodra het weer kan, dan veert de hele branche weer op. Dat is waar we allemaal op hopen”. 

Eerder bleek uit een poll die Zoover hield onder bezoekers van de website dat bijna 82 procent van de reizigers bereid is zich te laten vaccineren om naar het buitenland op vakantie te kunnen. Hoewel uit de Zoover Vakantiemonitor blijkt dat de meeste Nederlanders ook dit jaar weer in eigen land op vakantie gaan, durven veel reizigers toch weer naar een vakantie in het buitenland te kijken.
Trefwoorden: voucher, betaling, vakantie

||| Blogs |||

30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
14/03/21
Op zoek naar perspectief voor de gastvrijheidssector: ‘afslaan is een must’
De laatste tijd wordt door Jan en alleman in de media, waaronder ook onze eigen minister-pr...
25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

09/04/21
Exclusief voor leden
Rotterdam en Den Haag willen samen start Tour de France binnenhalen
Rotterdam en Den Haag trekken samen op om de Grand Départ van de Tour de France in 2024 of 2025 naar de Metropoolregio Rotterdam Den Haag te halen. De ambitie is om de proloog van de Tour in Rotterdam te laten verrijden, gevolgd door een etappe met start in Rotterdam en aankomst in Den Haag.
09/04/21
Vrijetijdssector heeft 4,2 miljard euro aan ondersteuning ontvangen
In 2020 hebben Nederlandse bedrijven in totaal 17,6 miljard euro ontvangen ter compensatie voor loonkosten en vaste lasten tijdens de coronacrisis. Het meeste geld, 15 miljard euro, werd uitgegeven aan loonkostensteun. De meeste steun ging naar de handel en de horeca. In totaal heeft de vrijetijdssector voor 4,2 miljard euro aan ondersteuning ten gevolge van de pandemie aangevraagd.
09/04/21
Willem Bijleveld in raad van toezicht Mondriaan Fonds
Willem Bijleveld is sinds 1 april 2021 lid van de raad van toezicht van het Mondriaan Fonds. Bijleveld heeft naast bestuurlijke en toezichthoudende ervaring, grote kennis van actuele ontwikkelingen binnen het erfgoedveld in Nederland. Bijleveld was tot zijn pensioendatum in 2018 directeur van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.
09/04/21
Centraal registratietool voor horeca Arnhem
Bij heropening van de horeca zijn ondernemers verplicht om een gezondheidscheck en registratie van bezoekers te regelen, om deze bij een contactonderzoek aan de GGD beschikbaar te stellen. Om horecaondernemers hierbij te ondersteunen presenteerde Arnhem zich vandaag als eerste gemeente van Nederland met één centraal online registratie tool voor alle horecazaken in de gemeente, gratis voor de ondernemers en bezoekers, meldt Platform Binnenstad Arnhem. Gastvrij Arnhem hoopt met deze techniek meer bezoekers naar de stad te trekken.
09/04/21
Exclusief voor leden
The Monument gaat dit voorjaar open
Dit voorjaar opent het boetiekhotel The Monument de deuren in een bijzonder rijksmonument in hartje Den Haag. Het hotel telt tien unieke verblijven: van een tropische Jungle suite tot een luxe appartement over de gehele eerste verdieping met uitzicht op de Prinsegracht.
08/04/21
Pink Ribbon wandelingen van 7 naar 20 routes
Pink Ribbon, de organisatie in de strijd tegen borstkanker, vernieuwt in samenwerking met wandelknooppunt.be haar ‘De Roze Mars’-wandelingen en breidt het aantal routes in België uit van 7 tot 20. Met de 3de editie van De Roze Mars, haar online bewegingschallenge met het oog op een gezonde levensstijl, doopt Pink Ribbon de maand mei opnieuw om tot ‘stapmaand’.
08/04/21
Exclusief voor leden
Verschuiving in bungalowparken groei boekingen onafhankelijke vakantieparken
Vakantie in eigen land is vanwege de reisbeperkingen door het coronavirus populairder dan ooit. Bungalowparken zijn niet alleen in trek in vakantieperioden, maar ook eromheen. Uit de reserveringen van website Bungalows.nl blijkt dat het coronavirus het boekingsgedrag van de Nederlanders sterk heeft veranderd. We combineren meer werk en vakantie en de onafhankelijke vakantieparken ontvangen meer boekingen.
08/04/21
Nieuwe directeur voor Avonturenpark Hellendoorn
Vanaf 1 mei wordt Tim Golstein de nieuwe directeur van Avonturenpark Hellendoorn.Tim Golstein volgt ...