Geplaatst op: 26-02-2021
Auteur: Ton Vermeulenn
NRIT

Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in 2020 gepresteerd?

Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in 2020 gepresteerd?
Afbeelding van Mabel Amber Messianic Mystery Guest via Pixabay

Nederlandse logiesaccommodaties hebben vorig jaar 30% minder overnachtingen van gasten geregistreerd, het aantal gasten daalde met 40% harder omdat Nederlandse gasten langer bleven. In totaal registreerde het CBS bij logiesaccommodaties 86,2 miljoen overnachtingen die door 27,6 miljoen gasten werden gerealiseerd. Voor groepsaccommodaties en hotels was 2020 een extreem slecht jaar. Kampeer- en huisjesterreinen deden het met minnen nog relatief goed. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige jaarcijfers. 

Bedrijven die 2020 in aantallen overnachtingen met een plus afsloten, hebben de benchmark verslagen en kunnen relatief tevreden terugkijken. Vaak wel met minder omzet aangezien de horecavoorzieningen op de bedrijven beperkt open waren. 


Logiesaccommodaties

Extreem slecht jaar voor hotels en groepsaccommodaties 

Hotels en groepsaccommodaties zagen in 2020 het aantal overnachtingen het meest teruglopen naar achtereenvolgens 29,1 miljoen (-47%) en 2 miljoen (-55%). Voor de hotels komt dit vooral door een daling van het aantal overnachtingen van buitenlandse gasten met 65%. 

Het wegblijven van hotelgasten uit het buitenland was vooral goed te zien in de grote steden. Hotels in Amsterdam boekten 72% minder overnachtingen. Ook het aantal overnachtingen van Nederlandse gasten dat naar de hoofdstad kwam daalde, met 45%. In Den Haag was de daling van het aantal hotelovernachtingen van buitenlandse gasten nog het kleinst (39%). Het aantal hotelovernachtingen van Nederlandse gasten daalde er met 44%.

Logiesaccommodaties

Campings en huisjesterreinen minder hard getroffen

In totaal werden er vorig jaar 21 miljoen nachten op de Nederlandse campings doorgebracht (-4%). Het aantal overnachtingen van Nederlandse gasten steeg omdat Nederlanders voor lange vakanties vaker voor binnenlandse vakantiebestemmingen kozen, mede door de mooie zomer.

Het aantal Nederlandse gasten op campings bleef met 2,9 miljoen ongeveer gelijk aan 2019. Maar omdat ze daar gemiddeld langer verbleven, nam het aantal overnachtingen met 10% toe. Deze toename was echter niet voldoende om de daling van het aantal overnachtingen van buitenlandse gasten (-42%) te compenseren.

Met huisjesterreinen ging het een stuk minder, het aantal gasten daalde daar met 26% naar 7,0 miljoen; het aantal overnachtingen met 20% naar 34,2 miljoen. Op de huisjesterreinen daalde het aantal overnachtingen van Nederlandse gasten met 3%, die van buitenlanders halveerde (-51%). 

Accommodaties in Noord- en Zuid-Holland het hardst geraakt

Het aantal overnachtingen in logiesaccommodaties liep in alle provincies terug. In Noord- en Zuid-Holland was de daling met respectievelijk 53% en 35% het grootst, in Friesland en Groningen was de daling het kleinst (8% en 10%). Sommige provincies zijn een gewild vakantiedoel voor Nederlandse gasten. Groningen, Friesland, Zeeland en in mindere mate Flevoland kenden in 2020 een toename van het aantal overnachtingen van Nederlandse gasten.

Logiesaccommodaties

Intercontinentale gasten blijven weg

Mede door de ingestelde vlieg- en reisbeperkingen bleven vooral de intercontinentale gasten in 2020 weg. Het aantal overnachtingen van gasten uit België en Duitsland namen respectievelijk met 56% en 43% af, het aantal overnachtingen van gasten uit Amerika, Azië en Oceanië daalde tegelijkertijd met meer dan 80%. Ook de gasten uit het Verenigd Koninkrijk, die normaliter een belangrijke toeristische markt vormen voor Nederland en vooral voor Amsterdam, verbleven veel minder in ons land. Dat aantal nam af met 74% ten opzichte van 2019.

Trefwoorden: gasten, overnachtingen, onderzoek, horeca, verblijfsrecreatie, hotels, campings, bungalowparken, groepsaccommodaties

||| Blogs |||

30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
14/03/21
Op zoek naar perspectief voor de gastvrijheidssector: ‘afslaan is een must’
De laatste tijd wordt door Jan en alleman in de media, waaronder ook onze eigen minister-pr...
25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

09/04/21
Exclusief voor leden
Rotterdam en Den Haag willen samen start Tour de France binnenhalen
Rotterdam en Den Haag trekken samen op om de Grand Départ van de Tour de France in 2024 of 2025 naar de Metropoolregio Rotterdam Den Haag te halen. De ambitie is om de proloog van de Tour in Rotterdam te laten verrijden, gevolgd door een etappe met start in Rotterdam en aankomst in Den Haag.
09/04/21
Vrijetijdssector heeft 4,2 miljard euro aan ondersteuning ontvangen
In 2020 hebben Nederlandse bedrijven in totaal 17,6 miljard euro ontvangen ter compensatie voor loonkosten en vaste lasten tijdens de coronacrisis. Het meeste geld, 15 miljard euro, werd uitgegeven aan loonkostensteun. De meeste steun ging naar de handel en de horeca. In totaal heeft de vrijetijdssector voor 4,2 miljard euro aan ondersteuning ten gevolge van de pandemie aangevraagd.
09/04/21
Willem Bijleveld in raad van toezicht Mondriaan Fonds
Willem Bijleveld is sinds 1 april 2021 lid van de raad van toezicht van het Mondriaan Fonds. Bijleveld heeft naast bestuurlijke en toezichthoudende ervaring, grote kennis van actuele ontwikkelingen binnen het erfgoedveld in Nederland. Bijleveld was tot zijn pensioendatum in 2018 directeur van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.
09/04/21
Centraal registratietool voor horeca Arnhem
Bij heropening van de horeca zijn ondernemers verplicht om een gezondheidscheck en registratie van bezoekers te regelen, om deze bij een contactonderzoek aan de GGD beschikbaar te stellen. Om horecaondernemers hierbij te ondersteunen presenteerde Arnhem zich vandaag als eerste gemeente van Nederland met één centraal online registratie tool voor alle horecazaken in de gemeente, gratis voor de ondernemers en bezoekers, meldt Platform Binnenstad Arnhem. Gastvrij Arnhem hoopt met deze techniek meer bezoekers naar de stad te trekken.
09/04/21
Exclusief voor leden
The Monument gaat dit voorjaar open
Dit voorjaar opent het boetiekhotel The Monument de deuren in een bijzonder rijksmonument in hartje Den Haag. Het hotel telt tien unieke verblijven: van een tropische Jungle suite tot een luxe appartement over de gehele eerste verdieping met uitzicht op de Prinsegracht.
08/04/21
Pink Ribbon wandelingen van 7 naar 20 routes
Pink Ribbon, de organisatie in de strijd tegen borstkanker, vernieuwt in samenwerking met wandelknooppunt.be haar ‘De Roze Mars’-wandelingen en breidt het aantal routes in België uit van 7 tot 20. Met de 3de editie van De Roze Mars, haar online bewegingschallenge met het oog op een gezonde levensstijl, doopt Pink Ribbon de maand mei opnieuw om tot ‘stapmaand’.
08/04/21
Exclusief voor leden
Verschuiving in bungalowparken groei boekingen onafhankelijke vakantieparken
Vakantie in eigen land is vanwege de reisbeperkingen door het coronavirus populairder dan ooit. Bungalowparken zijn niet alleen in trek in vakantieperioden, maar ook eromheen. Uit de reserveringen van website Bungalows.nl blijkt dat het coronavirus het boekingsgedrag van de Nederlanders sterk heeft veranderd. We combineren meer werk en vakantie en de onafhankelijke vakantieparken ontvangen meer boekingen.
08/04/21
Nieuwe directeur voor Avonturenpark Hellendoorn
Vanaf 1 mei wordt Tim Golstein de nieuwe directeur van Avonturenpark Hellendoorn.Tim Golstein volgt ...