Geplaatst op: 22-02-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Laatste loodjes coronacrisis loodzwaar voor de Drentse vrijetijdssector

Laatste loodjes coronacrisis loodzwaar voor de Drentse vrijetijdssector

In het laatste kwartaal van 2020 is het sentiment onder Drentse toeristische ondernemers flink afgenomen. De impactscore - een graadmeter voor de zwaarte waarmee de coronasituatie drukt op de vrijetijdsondernemers - steeg van 32 in oktober naar 55 in januari. De negatieve gevolgen zijn bij 80% van ondernemers voelbaar (was 50% in oktober). Minder gasten (42% van de bedrijven), minder boekingen, (24%) volledige sluiting (22%). Allemaal gevolgen van de huidige maatregelen waardoor Nederlanders minder op vakantie gaan.

De Monitor Impact Corona meet periodiek de impact van corona op toeristisch recreatieve ondernemers in Drenthe. De laatste meting liep van 28 januari tot en met 8 februari. Er deden 251 ondernemers aan mee.

Vooral hotels en groepsaccommodaties hard geraakt

Astrid Crum directeur Marketing Drenthe meldt dat vooral de groepsaccommodaties al het hele jaar hard worden geraakt door de maatregelen. Ze hadden grote omzetverliezen in 2020 en er komen nog steeds weinig boekingen binnen. Ook hoteliers maken zich grote financiële zorgen en kunnen mogelijk hun personeel niet behouden. Bungalowparken en eigenaren van losse vakantie woningen zagen in 2020 juist een flinke omzetstijging. Astrid Crum: "Een grote groep Nederlanders (her)ontdekten afgelopen jaar Drenthe als vakantiebestemming en komen graag dit jaar terug.”

Terugblik op 2020

De losse huisjeseigenaren hebben 2020 financieel heel goed kunnen afsluiten (+34). Ook bungalowparken (+17) en campings (+16) sluiten in de plus af. Voor groepsaccommodaties zag 2020 er een stuk minder rooskleurig uit, de eindrekening gaat diep in de min (-34). Ook hotels (-13) en B&B’s (-10) kijken terug op een negatief financieel resultaat. 

CoronaDrenthe

De verwachtingen voor 2021 zijn wel iets positiever. Hoewel groepsaccommodaties, hotels en B&B ook in 2021 uitgaan van een negatieve eindafsluiting, denken ze wel dat deze score iets minder negatief uitpakt dan in 2020. Voor hotels en groepsaccommodaties is de situatie echt zorgelijk te noemen. Deze groep houdt rekening met faillissementen en ontslagen.

Slechte wintermaanden

1 op 3 ondernemers zag in de afsluitende maanden van 2020 nog wel positieve effecten, vooral eigenaars van bungalowparken en losse huisjes. Een deel van hen kreeg juist meer gasten/boekingen of ontving nieuwe doelgroepen. Overall gezien liepen de capaciteit en bezettingsgraad en in de wintermaanden verder terug. In de eerste maanden van 2021 meldde driekwart van de verblijfsrecreatieve bedrijven minder gasten dan in dezelfde periode van 2020. Ook in november en december zag een ruime meerderheid van deze bedrijven minder gasten dan in voorgaande vergelijkbare periodes. In de dagrecreatie is de situatie nog dramatischer; daar meldt ruim 80% van de bedrijven (veel) minder gasten.

De groepsaccommodaties hadden de laagste bezetting: tussen de 8 en 14% tussen november en februari. Bij de losse vakantiewoningen lag deze het hoogst, rond de 50%. De huisjesterreinen volgen daar kort achter met rond de 40% bezetting. De kampeerterreinen (die nog open zijn) waren gemiddeld voor zo’n 20% volgeboekt. Bij hotels liep de bezetting na september snel terug. September lag deze nog op 80%, in oktober 50% in tijdens de wintermaanden zakte dit tot onder de 20%. 

CoronaDrenthe

Meer last minutes voor voorjaarsvakantie

Komende week start de voorjaarsvakantie in het Noorden. Gasten waren de laatste weken afwachtend en boekten vaker last-minute. De eigenaren van bungalowparken en losse vakantiewoningen zien inmiddels dat de boekingen voor de voorjaars-, meivakantie en zomer weer toenemen. Astrid Crum: "In de voorjaarsvakantie zijn de huisjes goed bezet. Gasten kiezen graag voor een comfortabel verblijf met veel faciliteiten in de vakantiewoning en in een mooie rustige en groene omgeving”. Hoteliers en B&B eigenaren zien daarentegen nog maar weinig boekingen. Zij kunnen in deze tijd hun gasten maar weinig bieden. Attracties en musea zijn gesloten, evenementen gaan niet door en de winkels zijn eveneens dicht.

Hoopvol 2021 in

Ondernemers zijn hoopvol naar het toeristisch seizoen voor 2021 maar het blijven onzekere tijden. Volgens de ondernemers letten gasten extra op goede hygiëne maatregelen, rust en ruimte in en rondom het verblijf én flexibele annuleringsmogelijkheden. 

Wensen van gasten

  1. Goede hygiënemaatregelen en schoonmaak (52% )
  2. Rust en ruimte in en om verblijf (52% )
  3. Flexibele annuleringsvoorwaarden (46% )
  4. Fiets- en wandelmogelijkheden (38% )
  5. Privé sanitair (34% )
  6.  Groene, natuurrijke omgeving (31% )

Astrid Crum: "We zien dat Nederlanders er graag weer op uit willen trekken. We verwachten dat komend jaar veel Nederlanders hun vakantie in eigen land doorbrengen. Drenthe sluit dan goed aan bij de behoefte van Nederlanders aan rust, ruimte en natuur”. Een meerderheid van de ondernemers steunt nog steeds het overheidsbeleid (54%). Dit percentage blijft gedurende de crisis redelijk stabiel. Eerder lag de steun steeds rond 58%, nu is dat met 54% iets lager. 

Link: https://www.marketingdrenthe.nl/uploads/media/602ef280b175a/resultaten-8e-meting-monitor-impact-corona-md-blog.pdf?token=/uploads/media/602ef280b175a/resultaten-8e-meting-monitor-impact-corona-md-blog.pdf
Trefwoorden: horeca, verblijfsrecreatie, dagrecreatie, corona, crisis, onderzoek, ondernemers, Drenthe

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/02/21
Bordjes weg, bordjes terug, beroering in fietsland
Heel wat beroering deze week bij de langeafstandfietsers. Routenetwerk Twente had een deel van de bewegwijzering van de LF-14 Saksenroute verwijderd. De toeristische belangenbehartigers compleet in de gordijnen omdat de route die door drie provincies loopt, onbruikbaar was geworden. Inmiddels worden de bordjes weer teruggeplaatst maar het onderliggende conflict is daarmee nog niet uit de wereld.
25/02/21
VisitBrabant organiseert websessie met tips en tools voor komend seizoen
Op donderdag 11 maart organiseert VisitBrabant de websessie T-Tijd | Tijd voor Toerisme. In deze gratis websessie krijgen Brabantse vrijetijdsondernemers allerlei praktische tips en tools aangereikt waarmee zij direct aan de slag kunnen ter voorbereiding op het toeristische seizoen dat voor de deur staat.
22/02/21
Floriade krijgt primeur met brug van cementloos beton
De Floriade 2022 krijgt veel nieuwe infrastructuur. Het levert meteen kansen op om innovaties toe te passen. Primeurs zijn het materiaal cementloos beton en de bekisting wordt meteen gebruikt voor de groene zijkant in de toekomst.
22/02/21
Laatste loodjes coronacrisis loodzwaar voor de Drentse vrijetijdssector
In het laatste kwartaal van 2020 is het sentiment onder Drentse toeristische ondernemers flink afgenomen. Minder gasten, minder boekingen, volledige sluiting. Allemaal gevolgen van de huidige maatregelen.
22/02/21
Exclusief voor leden
Moet de recreatiesector meer routes voor motoren ontwikkelen
Afgelopen zomer meldden diverse DMO's problemen met motorrijders. Vaak gaan de klachten over roekeloos gedrag, te hard rijden en groepen motorrijders maken een stevige indruk. Recent verkooponderzoek laat zien dat het motorrijden aan populariteit wint. Moet de recreatiesector de motorrijders meer alternatieven bieden?
19/02/21
Thuiswerkers wandelen vaker
Bijna alle thuiswerkers wandelen geregeld op een thuiswerkdag. Bovendien geven mensen aan door de coronacrisis en het thuiswerken vaker te lopen; iets meer dan de helft wandelt dagelijks. Een derde legt het rondje vast in een app.
18/02/21
Dertien Utrechtse gemeenten koppelen wandelnetwerk
Het beoogde wandelnetwerk in Utrecht-oost zal naar schatting een lengte hebben van totaal 865 kilometer.
16/02/21
Leid extra aandacht voor fietsen ook tot meer innovaties?
Afgelopen jaar is de aandacht voor fietsen en wandelen sterk toegenomen. De verkoop van fietsen steeg sterk. Dat kan ook leiden tot meer innovaties voor en rondom de fiets. Voor dit jaar zijn 6 nominaties geselecteerd voor de Fiets Innovatie Award van 2021.