Geplaatst op: 08-02-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Voucherfonds wacht op toestemming Europese Commissie

Voucherfonds wacht op toestemming Europese Commissie
Afbeelding van Drago Gazdik via Pixabay

Frank Oostdam, directeur ANVR, heeft goede hoop dat het Voucherfonds op tijd in werking kan treden. De laatste grote hobbel is toestemming van de Europese Commissie. Dat zei Oostdam zaterdag in het consumentenprogramma Kassa. Inmiddels heeft SGR het proces al grotendeels ingericht. Oostdam had  nog meer goed nieuws voor de consument want de garantie op vorig jaar uitgegeven vouchers is met twee maanden verlengd en ook nieuwe vouchers vallen onder de garantieregeling van SGR. 

Het Voucherfonds is hard nodig omdat de reisbranche inmiddels al meer dan 600 miljoen euro aan vouchers heeft uitgereikt en de eerste vouchers half maart moeten worden uitbetaald. Aan de consument is namelijk beloofd dat ze na een jaar kunnen kiezen tussen geld terug of een nieuwe reis boeken. Overigens is de geldigheid van de SGR-garantie op de vouchers met twee maanden verlengd om gedurende het terugbetalingsproces ook nog beroep op de garantie te kunnen doen. Het is de verwachting dat veel reisorganisaties aanspraak doen op een lening van het Voucherfonds aangezien ze al bijna een jaar geen reizen kunnen uitvoeren en de kas behoorlijk leeg is. 

De Nederlandse overheid steekt 400 miljoen euro in het Voucherfonds. Alleen vouchers die tot en met 31 december 2020 zijn uitgereikt, kunnen aanspraak maken op het fonds. Vouchers die nu nog worden uitgereikt, vallen nog wel onder de garantie van SGR maar voor die vouchers kan geen krediet worden aangevraagd. 

Reisorganisaties kunnen op basis van aan consumenten uitbetaalde reisgelden een krediet van 80% bij het Voucherfonds aanvragen. Per deelnemer mag maximaal 50 miljoen euro aan krediet worden aangevraagd. Het krediet moet in zes jaar volledig worden terugbetaald. Bijkomende eis is dat de reisonderneming in 2018 en 2019 levensvatbaar moest zijn. De regeling wordt uitgevoerd door SGR. Reisorganisaties kunnen een kredietfaciliteit aanvragen voor alle vouchers die ze tussen half maart 2020 en december 2020 hebben uitgegeven. Opname van het krediet kan pas na overleg van bewijs dat ze de klant daadwerkelijk hebben terugbetaald. 

Link: https://www.sgr.nl/voucherfonds/
Trefwoorden: reisbranche, corona, crisis, vouchers, kredieten

||| Blogs |||

25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

22/02/21
KLM gaat concurreren met reisbranche
KLM heeft een strategisch belang in Airtrade genomen. De luchtvaartmaatschappij wil hiermee de touroperatingactiviteiten van zowel KLM als Transavia verder uitbreiden. In de reisbranche wordt volgens De Telegraaf ‘verbijsterd’ gereageerd op de stap van KLM.
18/02/21
Miljard verlies voor KLM, maar met ambitie de toekomst in
KLM heeft in 2020 een verlies van 1,2 miljard euro geleden. Van de 11 miljoen klanten in 2019 boven er in 2020 nog maar 11 miljoen over. De bezetting van de vliegtuigen daalde van 89% naar 52%. De KLM realiseerde in 2020 een omzet van 5 miljard euro, 54% lager dan in 2019. Ondanks de NOW-regeling heeft het bedrijf afscheid van meer dan 5.000 medewerkers moeten nemen.
15/02/21
Verwachtingen vrijetijdssector sterk negatief
De verwachtingen in de diverse vrijetijdssectoren voor de komende drie maanden zijn uitermate negatief. Meest negatief is de logiesverstrekking. Opvallend genoeg is er meer positiviteit in de reisbranche.
12/02/21
Luchtvaartmaatschappijen behouden slots
Luchtvaartmaatschappijen hoeven tot 30 oktober maar de helft van hun slots daadwerkelijk te gebruiken.
12/02/21
Steun Q1 voor bedrijfsleven met extra aandacht voor de reisbranche
Mkb-ondernemers die in het eerste kwartaal van 2021 geraakt worden door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan kunnen vanaf 15 februari 12:00 uur een aanvraag doen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL Q1 2021). Voor de reisbranche wordt een eenmalige opslag toegevoegd om te helpen met het betalen van de annuleringskosten.
09/02/21
Vakbond dreigt met acties in Schiphol
Werknemers op Schiphol gaan 2 maart actie voeren op de luchthaven. Ze eisen van de Schipholdirectie een eerlijk loon, vaste banen en een veilige werkplek. Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol: ‘Schiphol schuift haar verantwoordelijkheid keer op keer af op de bedrijven die ze inhuurt. Dat moet stoppen. Schiphol bepaalt de voorwaarde voor die bedrijven, dus Schiphol moet zorgen voor goede werkomstandigheden.’
08/02/21
Voucherfonds wacht op toestemming Europese Commissie
Frank Oostdam, directeur ANVR, heeft goede hoop dat het Voucherfonds op tijd in werking kan treden. De laatste grote hobbel is toestemming van de Europese Commissie. Dat zei Oostdam zaterdag in het consumentenprogramma Kassa. Inmiddels heeft SGR het proces al grotendeels ingericht.
04/02/21
Luchtverbinding naar Sarajevo
Wizz Air vliegt vanaf 23 mei twee keer per week tussen Eindhoven Airport en Sarajevo in Bosnië en Herzegovina. Hiermee verzorgt de Hongaarse luchtvaartmaatschappij de enige directe verbinding tussen Nederland en de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina.