Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 03-02-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Helpt de routekaart van het kabinet de vrijetijdssector uit de coronacrisis?

Helpt de routekaart van het kabinet de vrijetijdssector uit de coronacrisis?

Het Nederlandse kabinet heeft gisterenavond een routekaart gepresenteerd die onder andere de vrijetijdssector uit de coronacrisis moet helpen. Er gloort licht aan het eind van de tunnel maar dan moeten we wel van het huidige risiconiveau ‘zeer ernstig’ af. 

De routekaart gaat uit van vier risiconiveau’s: ‘waakzaam’, ‘zorgelijk’, ‘ernstig’ en ‘zeer ernstig’. In de routekaart worden diverse indicatoren benoemd waarop we van niveau wisselen. Helaas is het onduidelijk bij welke waarden van niveau wordt gewisseld en of dat dan nationaal of regionaal is. Duidelijk is wel dat we nu voor het hele land in het risiconiveau ‘zeer ernstig’ zitten. Dat heeft voor diverse vormen van vrijetijdsbesteding grote gevolgen.

Reizen naar risicogebieden blijft heel lastig

Voor buitenlandse reizen geldt nu ‘reis niet, tenzij strikt noodzakelijk’. Voor alle andere niveau’s geldt dat reizigers bij vertrek met vliegtuig, boot, bus of trein uit een hoog risicogebied een PCR-test moeten overleggen die niet ouder is dan 72 uur en bovendien nog een sneltest moeten tonen die niet ouder is dan 4 uur. Bovendien moeten de reisadviezen van Buitenlandse Zaken worden gevolgd. Dat betekent dat reizen naar risicogebieden heel erg lastig blijft. 

Doorstroomlocaties: Open bij niveau ernstig

Positiever nieuws is er voor doorstroomlocaties. Zij mogen bij het eerstvolgende niveau ‘ernstig’ weer open. Wel met verplichte triage, reservering vooraf en een maximale capaciteit. Die regels blijven gelden bij alle andere lagere risiconiveau’s. 

Restaurants: Bij niveau ernstig weer open

Restaurants mogen bij het volgende risiconiveau weer open onder strenge voorwaarden. Ze moeten dan om 22:00u dicht en de laatste gasten om 21:00u ontvangen. Reservering, triage en placering is verplicht. Maximaal 4 personen per tafel en per shift mogen maximaal 30 personen worden toegelaten. Het aantal shifts is op twee per tafel per avond gesteld. Gasten moeten op afgesproken momenten in tijdslots aankomen, het zogenaamde cohorteren. Bij de twee laagste risiconiveau’s worden de maatregelen voor restaurants versoepeld naar meer personen aan een tafel en een hoger maximum aantal gasten. Reservering, triage en plagerig blijft.

Overige horeca: Pas bij niveau zorgelijk weer mogelijkheden

De overige horeca blijft op de twee hoogste risiconiveau’s gesloten. Pas bij het niveau ‘zorgelijk’ is opening met restricties weer aan de orde. Wel met een verplichte zitplaats en een maximum aantal personen binnen op 50 bij ‘zorgelijk’ en op 100 bij ‘waakzaam’. Voor de nachtclubs en discotheken blijft het scenario inktzwart. Zij blijven bij alle risiconiveau’s gesloten. 

Culturele instellingen en evenementen: duidelijke route

Bij het eerstvolgende risiconiveau ‘ernstig’ mogen culturele instellingen hun reguliere exploitatie weer openstellen. Wel met maximaal 30 personen per ruimte/zaal, een verplichte reservering, registratie, triage en placering. Bij de volgende risiconiveau’s (zorgelijk en waakzaam) zijn kleinere evenementen met maximaal 50 personen (zorgelijk) of 100 personen (waakzaam) personen weer mogelijk. Voor evenementenlocaties groter dan 2.000 m2 geldt dat zij onder voorwaarden kunnen worden uitgezonderd van de maxima. Bij het risiconiveau ‘waakzaam’ zijn buitenevenementen onder voorwaarden en met de eis dat afstand kan worden gehouden, weer mogelijk. 

Link: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/publicaties/2021/02/02/routekaart-coronamaatregelen
Trefwoorden: corona, crisis, cultuur, attractieparken, evenementen, reisbranche, horeca

CELTH



||| Nieuws |||

11/07/25
De fuik van nepadvertenties voor vakanties
Cybercriminelen zetten online advertenties in om vakantiegangers op te lichten. Mensen die dit niet op tijd door hebben, lopen het risico om aan oplichters allerlei persoonlijke informatie of creditcardgegevens prijs te geven. Daarom is het belangrijk dat mensen altijd eerst de officiële contactinformatie van reisorganisaties checken voordat ze contact opnemen.
11/07/25
Bosbranden en hitte in zuidelijk Europa
Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die dit weekend naar zuidelijk Europa trekken. De hulporganisatie roept mensen op om goed voorbereid met vakantie te gaan. Met flinke bosbranden en zeer hoge temperaturen in Frankrijk, Spanje, Griekenland en Turkije ligt een noodsituatie deze zomer op de loer.
10/07/25
Exclusief voor leden
Europeanen willen sneller en beter spoorvervoer
Een ruime meerderheid van de Europeanen vindt dat het spoorvervoer tussen EU-landen dringend verbeterd moet worden. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Polling Europe onder ruim 5.000 inwoners van de 27 EU-lidstaten
04/07/25
Exclusief voor leden
Petitie: informeer passagiers over tromboserisico
De Trombosestichting is een petitie gestart om luchtvaartmaatschappijen te bewegen passagiers beter te informeren over het risico op trombose tijdens lange vluchten.
04/07/25
Waar genieten Nederlanders deze zomer van hun vakantie?
De zomervakantie staat voor de deur en veel Nederlanders maken zich op voor een welverdiende reis naar het buitenland. Volgens reisorganisatie TUI blijven Spanje, Griekenland en Turkije de populairste Europese vliegbestemmingen.
04/07/25
Air France-KLM wil meerderheidsbelang in SAS
Air France-KLM wil haar belang in het aandelenkapitaal van SAS verhogen van 19,9% naar 60,5% door de volledige overname van de aandelen van Castlelake en Lind Invest.
03/07/25
Steeds meer reizigers kiezen voor budgetmaatschappijen
Het aantal passagiers dat via Nederlandse luchthavens met een budgetmaatschappij vliegt, is in twintig jaar tijd verdrievoudigd. In 2024 maakten 27,8 miljoen reizigers gebruik van een prijsvechter, tegenover 9,3 miljoen in 2004.
02/07/25
Exclusief voor leden
Starbucks met 180 zitplaatsen opent op Schiphol
Centraal gelegen in de vernieuwde Lounge 1 van Schiphol is geopend een grote Starbucks-locatie van 500 vierkante meter. De herontwikkeling is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Schiphol, Avolta AG en Starbucks.