Geplaatst op: 29-01-2021
Auteur: Redactie
NRIT Media

Horeca is klaar voor verantwoorde opening

Horeca kan én wil samen met retail open

Horeca is klaar voor verantwoorde opening

Nederland zit door de huidige lockdown voorlopig tot 9 februari economisch op slot. Volgens een interne notitie in handen van NRC, werkt het kabinet aan een nieuwe routekaart om in vijf stappen uit de huidige lockdown te komen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) pleit er sinds het begin van de strengere lockdown voor dat de horeca na de lockdown sámen met de retail als een van de eerste sectoren op een verantwoorde manier haar deuren weer wil openen. KHN is al maanden van mening dat horeca veilig open kan en de onderbouwing daarvoor ligt al sinds eind oktober bij het kabinet. Volgens de uitgelekte plannen van het kabinet wordt de horeca opnieuw achtergesteld; eerst de scholen, dan cultuur en restaurants. En als de positieve trend doorzet, dan mag in de volgende fase ook de natte horeca open. De overheid doet bij het vormgeven van de routekaart veel te weinig met de input van KHN en houdt vast aan haar starre beleid uit de eerste corona fase. Onbegrijpelijk, onacceptabel en wederom té laat volgens KHN. De horeca kan én wil sector breed op een veilige manier haar deuren openen zodra de lockdown wordt versoepeld.

 

De horeca begrijpt dat er momenteel restricties nodig zijn. Maar er komt een moment dat er versoepelingen mogelijk zijn en dan is de horeca er klaar voor. De sector wil samen met de winkels open; zowel de horeca als retail horen immers thuis in het straatbeeld en leveren een cruciale bijdrage aan de leefbaarheid in de stad. Het is goed om te horen dat het kabinet eindelijk gehoor heeft gegeven aan de oproep van KHN om met een economisch heropeningsplan te komen voor de getroffen sectoren, al blijft het erg laat. Echter kan de horeca het niet meer accepteren opnieuw achtergesteld te worden op andere sectoren. Zeker niet omdat een wetenschappelijke onderbouwing telkens uitblijft. De horeca kan én wil verantwoord open

 

Plannen liggen klaar

De overheid bepaalt de kaders, maar KHN heeft zelf in oktober al concrete voorstellen ingediend bij het kabinet. Er ligt een pakket aan slimme maatregelen klaar, waarmee de horeca op een verantwoorde manier open kan en moet.

 

Zorgplicht kabinet

Er zijn echt intelligentere mogelijkheden dan alleen het hanteren van de hele horeca open- of dichtknop. Het is stuitend dat het kabinet de afgelopen tien maanden heeft nagelaten om wetenschappelijk onderzoek te doen naar hoe het wél kan, bijvoorbeeld door te kijken naar het effect van luchtventilatie, wat wel kan in de open lucht én wat het effect is van een aantal personen per vierkante meter. Ook dat is een zorgplicht die het kabinet heeft richting horecaondernemers. Nu wordt er echter alleen gekeken naar wat niet kan en is er sprake van 100% risicomijding.

 

KHN voorzitter Robèr Willemsen: "Met een heropeningsprotocol, afspraken over het aantal mensen per vierkante meter, goede ventilatie en hygiënemaatregelen kunnen we een veilige heropening van de gehele horeca bewerkstelligen. Er ligt een heel plan en protocol klaar; een gedegen plan, waardoor wij van mening zijn dat we onze gasten op een verantwoorde en veilige manier kunnen verwelkomen."

 

KHN gaat er vanuit dat het kabinet aan deze oproep gehoor geeft en samen met de branchevereniging de mogelijkheden bespreekt om de horeca tegelijk met de winkels te openen. Zo kunnen ondernemers ook anticiperen op de heropening en de benodigde voorbereidingen treffen.

Trefwoorden: Opening horeca, nieuwe routekaart,

||| Blogs |||

30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
14/03/21
Op zoek naar perspectief voor de gastvrijheidssector: ‘afslaan is een must’
De laatste tijd wordt door Jan en alleman in de media, waaronder ook onze eigen minister-pr...
25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

09/04/21
Exclusief voor leden
Rotterdam en Den Haag willen samen start Tour de France binnenhalen
Rotterdam en Den Haag trekken samen op om de Grand Départ van de Tour de France in 2024 of 2025 naar de Metropoolregio Rotterdam Den Haag te halen. De ambitie is om de proloog van de Tour in Rotterdam te laten verrijden, gevolgd door een etappe met start in Rotterdam en aankomst in Den Haag.
09/04/21
Vrijetijdssector heeft 4,2 miljard euro aan ondersteuning ontvangen
In 2020 hebben Nederlandse bedrijven in totaal 17,6 miljard euro ontvangen ter compensatie voor loonkosten en vaste lasten tijdens de coronacrisis. Het meeste geld, 15 miljard euro, werd uitgegeven aan loonkostensteun. De meeste steun ging naar de handel en de horeca. In totaal heeft de vrijetijdssector voor 4,2 miljard euro aan ondersteuning ten gevolge van de pandemie aangevraagd.
09/04/21
Willem Bijleveld in raad van toezicht Mondriaan Fonds
Willem Bijleveld is sinds 1 april 2021 lid van de raad van toezicht van het Mondriaan Fonds. Bijleveld heeft naast bestuurlijke en toezichthoudende ervaring, grote kennis van actuele ontwikkelingen binnen het erfgoedveld in Nederland. Bijleveld was tot zijn pensioendatum in 2018 directeur van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.
09/04/21
Centraal registratietool voor horeca Arnhem
Bij heropening van de horeca zijn ondernemers verplicht om een gezondheidscheck en registratie van bezoekers te regelen, om deze bij een contactonderzoek aan de GGD beschikbaar te stellen. Om horecaondernemers hierbij te ondersteunen presenteerde Arnhem zich vandaag als eerste gemeente van Nederland met één centraal online registratie tool voor alle horecazaken in de gemeente, gratis voor de ondernemers en bezoekers, meldt Platform Binnenstad Arnhem. Gastvrij Arnhem hoopt met deze techniek meer bezoekers naar de stad te trekken.
09/04/21
Exclusief voor leden
The Monument gaat dit voorjaar open
Dit voorjaar opent het boetiekhotel The Monument de deuren in een bijzonder rijksmonument in hartje Den Haag. Het hotel telt tien unieke verblijven: van een tropische Jungle suite tot een luxe appartement over de gehele eerste verdieping met uitzicht op de Prinsegracht.
08/04/21
Pink Ribbon wandelingen van 7 naar 20 routes
Pink Ribbon, de organisatie in de strijd tegen borstkanker, vernieuwt in samenwerking met wandelknooppunt.be haar ‘De Roze Mars’-wandelingen en breidt het aantal routes in België uit van 7 tot 20. Met de 3de editie van De Roze Mars, haar online bewegingschallenge met het oog op een gezonde levensstijl, doopt Pink Ribbon de maand mei opnieuw om tot ‘stapmaand’.
08/04/21
Exclusief voor leden
Verschuiving in bungalowparken groei boekingen onafhankelijke vakantieparken
Vakantie in eigen land is vanwege de reisbeperkingen door het coronavirus populairder dan ooit. Bungalowparken zijn niet alleen in trek in vakantieperioden, maar ook eromheen. Uit de reserveringen van website Bungalows.nl blijkt dat het coronavirus het boekingsgedrag van de Nederlanders sterk heeft veranderd. We combineren meer werk en vakantie en de onafhankelijke vakantieparken ontvangen meer boekingen.
08/04/21
Nieuwe directeur voor Avonturenpark Hellendoorn
Vanaf 1 mei wordt Tim Golstein de nieuwe directeur van Avonturenpark Hellendoorn.Tim Golstein volgt ...