Geplaatst op: 25-01-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Reisplannen Nederlanders steeds later

Reisplannen Nederlanders steeds later
Photo by Zosia Korcz on Unsplash

Steeds minder Nederlanders hebben reisplannen en de plannen die er zijn schuiven steeds verder naar achteren. Nederlanders zijn een stuk negatiever dan de gemiddelde Europeaan. Dat blijkt uit de vierde meting van de European Travel Commission die reisplannen van Europeanen in kaart brengt.

Reisplannen van Nederlanders

Van alle Nederlanders had in de laatste meting (november-december 2020) 46% reisplannen voor de komende zes maanden. In de eerste meting (augustus-september) was nog 51% van de Nederlanders van plan in die periode een reis te ondernemen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de relatief hoge besmettingsgraad in Nederland. 

Reisplannen_Nederlanders


De reisplannen van Nederlanders schuiven ook steeds verder op in de tijd. In de laatste meting heeft 25% plannen voor over 5 tot 6 maanden. Het betreft dan vakanties in de periode april-juni 2021. In eerdere metingen lag dat nog op 19%. Opvallend is dat de plannen voor binnenlandse en Europese vakanties afnemen maar voor intercontinentale reizen juist toenemen. 

Reisplannen van Europeanen

Nederlanders zijn een stuk negatiever over reizen dan Europeanen. Van alle Europeanen is 52% van plan binnen zes maanden een reis te ondernemen. Demografisch zien we opvallende verschillen. Jongeren (18-24) en ouderen (+55) hebben de laagste reisintentie. De meeste Europeanen gaan dan weer vliegen (52%), een kleiner deel (37%) kiest voor de auto. 

Reisplannen_Europeanen


Vakantie is voor 63% van de Europese respondenten de reden om op reis te gaan, gevolgd door het bezoek van vrienden of familie (21%) en zaken (9%). Populairste Europese reisbestemming is Spanje (10%), gevolgd door Italië (8%) en Frankrijk (6%).  Nederland staat met een aandeel van 3% op positie 8. De kust is voor 28% van de Europeanen de favoriete bestemming. Ook steden (17%), cultuur (14%) en natuur (12%) zijn favoriete reisdoelen. Een ruime meerderheid (67%) vindt het fijn als er op de vakantiebestemming strikte coronaprotocollen worden nageleefd. Een vijfde denkt dat daardoor juist de vakantie wordt verpest. 

Link: https://etc-corporate.org
Trefwoorden: vakanties, reisbranche, vakantieplannen, Nederlanders, Europeanen

||| Blogs |||

25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/02/21
Europese reissector doet voorstellen om reizen weer op te starten
Vandaag hebben 60 Europese reis- en toerismeorganisaties, waarin ook de Nederlandse reisbrancheorgan...
22/02/21
KLM gaat concurreren met reisbranche
KLM heeft een strategisch belang in Airtrade genomen. De luchtvaartmaatschappij wil hiermee de touroperatingactiviteiten van zowel KLM als Transavia verder uitbreiden. In de reisbranche wordt volgens De Telegraaf ‘verbijsterd’ gereageerd op de stap van KLM.
18/02/21
Miljard verlies voor KLM, maar met ambitie de toekomst in
KLM heeft in 2020 een verlies van 1,2 miljard euro geleden. Van de 11 miljoen klanten in 2019 boven er in 2020 nog maar 11 miljoen over. De bezetting van de vliegtuigen daalde van 89% naar 52%. De KLM realiseerde in 2020 een omzet van 5 miljard euro, 54% lager dan in 2019. Ondanks de NOW-regeling heeft het bedrijf afscheid van meer dan 5.000 medewerkers moeten nemen.
15/02/21
Verwachtingen vrijetijdssector sterk negatief
De verwachtingen in de diverse vrijetijdssectoren voor de komende drie maanden zijn uitermate negatief. Meest negatief is de logiesverstrekking. Opvallend genoeg is er meer positiviteit in de reisbranche.
12/02/21
Luchtvaartmaatschappijen behouden slots
Luchtvaartmaatschappijen hoeven tot 30 oktober maar de helft van hun slots daadwerkelijk te gebruiken.
12/02/21
Steun Q1 voor bedrijfsleven met extra aandacht voor de reisbranche
Mkb-ondernemers die in het eerste kwartaal van 2021 geraakt worden door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan kunnen vanaf 15 februari 12:00 uur een aanvraag doen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL Q1 2021). Voor de reisbranche wordt een eenmalige opslag toegevoegd om te helpen met het betalen van de annuleringskosten.
09/02/21
Vakbond dreigt met acties in Schiphol
Werknemers op Schiphol gaan 2 maart actie voeren op de luchthaven. Ze eisen van de Schipholdirectie een eerlijk loon, vaste banen en een veilige werkplek. Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol: ‘Schiphol schuift haar verantwoordelijkheid keer op keer af op de bedrijven die ze inhuurt. Dat moet stoppen. Schiphol bepaalt de voorwaarde voor die bedrijven, dus Schiphol moet zorgen voor goede werkomstandigheden.’
08/02/21
Voucherfonds wacht op toestemming Europese Commissie
Frank Oostdam, directeur ANVR, heeft goede hoop dat het Voucherfonds op tijd in werking kan treden. De laatste grote hobbel is toestemming van de Europese Commissie. Dat zei Oostdam zaterdag in het consumentenprogramma Kassa. Inmiddels heeft SGR het proces al grotendeels ingericht.