Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 14-01-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Meer faillissementen in vrijetijdssector

Meer faillissementen in vrijetijdssector
Afbeelding van Simon Hill via Pixabay

In 2020 zijn 2.703 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat is 16% minder dan in 2019. Door de coronacrisis hadden veel bedrijven het moeilijk, maar het aantal faillissementen lag afgelopen jaar op het laagste niveau in 20 jaar. In de vrijetijdssector gingen juist meer bedrijven failliet.

Zo had de horeca te maken met de sterkste stijging van aantallen faillissementen. In de horeca gingen 286 bedrijven failliet, 32 meer dan in 2019. In de logiesverstrekking  steeg het aantal faillissementen het sterkst: van 13 naar 38. Dat waren vooral hotels (34 in 2020 / 4 in 2019). Er gingen in 2020 4 vakantieparken failliet, evenveel als in 2019.

Er gingen vorig jaar 248 eet- en drinkgelegenheden failliet, 7 meer dan in 2019. In 2020 gingen 15 reisbedrijven failliet, 3 meer dan in 2019. Ook in sport en recreatie waren meer faillissementen, 49 in 2020, 4 meer dan in 2019. De verwachting is dat in 2021 veel meer vrijetijdsbedrijven failliet gaan, juist als de restricties worden opgeheven en de steunmaatregelen aflopen.


Tabel 1: Faillissementen van bedrijven, instellingen en eenmanszaken in de vrijetijdssector, 2019-2020

Faillissementen 2020
Bron: CBS
Trefwoorden: ondernemen, crisis, corona, bedrijven, horeca, hotels, restaurants, cafes, verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, reisbedrijven, touroperators, reisbureau's, sport, dagrecreatie, recreatie

CELTH



||| Nieuws |||

04/07/25
Nieuwe erfgoedroute-app brengt Limburgs verleden tot leven
Onder grote belangstelling is de gratis app Erfgoed Route Limburg gelanceerd. De app biedt wandelaars en fietsers een unieke manier om het erfgoed van Noord- en Midden-Limburg te beleven via audio- en videoverhalen op locatie.
04/07/25
Nieuwe fietsroute rond het IJsselmeer met veerverbindingen
De veerverbindingen tussen Enkhuizen, Stavoren, Urk en Medemblik zijn voortaan onderdeel van de fiets- en wandelnetwerken van Noord-Holland, Friesland en Urk. Dit maakt het eenvoudiger om recreatieve routes over het IJsselmeer te plannen.
04/07/25
Nieuwe tool brengt toeristisch aanbod regio in kaart
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen (TVAN) heeft op 3 juli de Destination Data Monitor gelanceerd: een interactieve tool die inzicht geeft in het toeristisch aanbod per gemeente of regio.
30/06/25
Metropolitane fietsroute Delft - Naaldwijk in ontwikkeling
De bestaande fietsroute vanuit Westland naar het centrum van Delft wordt ontwikkeld tot metropolitane fietsroute Delft - Naaldwijk.
30/06/25
Exclusief voor leden
Gijs Schreuder voorzitter Varen doe je Samen!
Voor de periode tot 2030 is Gijs Schreuder benoemd als voorzitter van Varen doe je Samen!.
30/06/25
Nieuwe fietsroute belicht Oisterwijkse leerindustrie
Met de lancering van de Leerroute Oisterwijk krijgt de rijke leerhistorie van de gemeente een nieuw podium. De 27 kilometer lange fietsroute, ontwikkeld door gemeente Oisterwijk en Brabant Partners, voert langs iconische plekken zoals de KVL-leerfabriek en de fabriek van schoenenfamilie Van Bommel.
26/06/25
Exclusief voor leden
Wat zijn de best gewaardeerde Europese en Nederlandse stranden?
De zomer van 2025 staat voor de deur en strandliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Maar waar kunnen ze het best hun handdoekje leggen? Vakantieplatform Holidu analyseerde de Google Maps-recensies. Beste Europese strand is Spiaggia dei Conigli op Lampedusa in Italië. Voor het beste Nederlandse strand moet je naar dat van Renesse in Zeeland.
26/06/25
Toegankelijke fietsroutes in Drenthe van start
In het Bargerveen is woensdagmiddag het officiële startschot gegeven voor de pilot Toegankelijke Fietsroutes Drenthe. Pascal Schrik, wethouder van de gemeente Emmen en lid van het Algemeen Bestuur van Recreatieschap Drenthe, verrichtte de opening. De provincie zet hiermee een belangrijke stap richting inclusieve recreatie voor mensen met een mobiliteitsbeperking.