Geplaatst op: 12-01-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Hoe Oosterhout op een slimme manier kampeerterrein vitaliseert

Hoe Oosterhout op een slimme manier kampeerterrein vitaliseert
Foto: Google Streetview

Veel gemeenten worstelen met vakantieparken waar de toeristische functie grotendeels is verdwenen. Overal in het land wordt daaraan gewerkt rond het begin Vitale Vakantieparken. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken draagt haar steentje bij. De Brabantse gemeente Oosterhout heeft voor recreatiepark De Eekhoorn wel een heel bijzonder concept ontwikkeld. Daarbij is tijdelijke huisvesting van spoedzoekers de motor voor toeristische ontwikkeling.

Oosterhout is één van de Brabantse proefgemeenten die zoeken naar mogelijkheden om recreatieparken met multiproblematiek weer toekomstbestendig te maken. De eigenaar van De Eekhoorn, woningcorporatie Thuisvester en de gemeente Oosterhout zochten met verschillende partners naar oplossingen voor het park, de omgeving en de mensen die nu op het park wonen. Samen werkten ze een vitaliseringsplan uit.

Tijdelijke huisvesting van spoedzoekers

Het plan omvat op korte termijn het beëindigen van permanente bewoning op een deel van het park en de realisatie van tijdelijke huisvesting door Thuisvester voor zogenoemde spoedzoekers. "Dit vormt de motor voor herinrichting van het park op (middel)lange termijn. Zodat het weer een eigentijds, vitaal recreatiepark wordt”, legt burgemeester Mark Buijs uit.

Beëindigen permanente bewoning

Om de uitstraling en kwaliteit van het park te verbeteren, is het noodzakelijk op korte termijn de huidige permanente bewoning te beëindigen. Een eerste stap daarin is het leegmaken van een deel van het park. "Voor de 20 huishoudens die daar nu wonen heeft dat grote impact. Randvoorwaarde van alle betrokkenen is steeds geweest dat deze mensen niet tussen wal en schip vallen”, aldus de burgemeester. In een zorgvuldig traject zoeken Thuisvester, gemeente, GGD West-Brabant, Surplus Welzijn, MEE Plus, GGZ Breburg en de parkeigenaar samen met hen naar geschikte (woon)mogelijkheden, eventueel met ondersteuning in de nieuwe woonsituatie. Voor de meeste huishoudens is dat al gelukt. Met een aantal wordt nog gezocht naar een oplossing.

Verplaatsbare accommodaties

Vanaf 2022 huurt Thuisvester het vrijgekomen deel van het terrein. Hier plaatst en beheert zij 20 verplaatsbare accommodaties voor spoedzoekers. Dit zijn mensen die, bijvoorbeeld door een echtscheiding, tijdelijk niet zelfstandig kunnen voorzien in een eigen woonruimte. Zij kunnen hier maximaal 2 jaar met 2 personen wonen. Na het verstrijken van de termijn moeten zij door kunnen stromen naar een reguliere huurwoning. "We slaan daarmee twee vliegen in één klap. Wij kunnen hier mensen huisvesten die dat hard nodig hebben, en voor de camping biedt het een kans voor de toekomst”, aldus Ernst Damen, hoofd vastgoed bij Thuisvester.

Thuisvester huurt de grond voor de duur van tien jaar. Dit is ook de maximale periode waarin met een tijdelijke omgevingsvergunning de strijdigheid met het bestemmingsplan opgeheven kan worden. Na die periode kunnen de accommodaties ingezet worden voor recreatie of worden verplaatst.

Herinrichting recreatiepark

De eigenaar van het park gaat in de tussentijd aan de slag met een herinrichtingsplan. "De plannen op korte termijn zijn een opstap om het park weer volledig in te richten voor recreatie”, vertelt parkeigenaar Arie Hermans. "We werken aan een meerjaren herinrichtingsplan om de veiligheid en kwaliteit te verbeteren. Daarvoor zijn onder andere ruimere staplaatsen wenselijk. We kijken dan ook naar mogelijkheden voor uitbreiding van het terrein met ruimere opzet voor een gelijkblijvend aantal plaatsen.”

Subsidie

Voor de realisatie van de aanpak, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken een subsidie toegekend van € 295.000. Daarnaast investeren de gemeente Oosterhout, Thuisvester en de eigenaar van De Eekhoorn. Thuisvester maakt er een flink bedrag voor vrij en de investering van de parkeigenaar zit in een fors lagere huuropbrengst. Voor de investering van de gemeente vraagt het college van B en W krediet aan de gemeenteraad. Met dat geld wordt de infrastructuur rondom het park geschikt gemaakt voor de plannen. De gemeenteraad vergadert hier op 2 maart over.

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, campings, kampeerterreinen, vitale vakantieparken, Noord-Brabant

CELTH
 






||| Nieuws |||

15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
11/04/24
Marieke Braber spreker workshop Vakantieparken en trends
Jos van der Sterren heeft bij zijn workshop over vakantieparken een stevige side-kick naast zich in de vorm van Marieke Braber. Het is weer een sterke aanvulling in het programma van Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
09/04/24
Ga op speeddate bij Trendcongres Toerisme en Vrijetijd
Nog een reden om naar het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd te komen. Je mag als bezoeker op speeddate. Leer razendsnel je vakgenoten kennen.
05/04/24
Exclusief voor leden
Handreiking tijdelijke functieverandering vakantieparken
Het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel heeft de ‘Handreiking tijdelijke functieverandering vakantieparken' aan aan demissionair minister Hugo de Jonge overhandigd.
03/04/24
Exclusief voor leden
Hoe bouw je een onderscheidend merk?
Hoe bouw je een merk met een onderscheidende identiteit? Die vraag stond centraal op de presentatie van Martijn Assen van bureau NLVK op het kennisevent Embrace Growth 2024 van Booking Experts. In dit artikel de highlights en wat pointers.
03/04/24
ACSI Kampeerreizen nieuwe sponsor NJBB
Per april 2024 heeft ACSI heeft een driejarige sponsorovereenkomst gesloten met de Nederlandse Jeu de Boules Bond, gericht op promotie onder kampeerliefhebbers.
03/04/24
Exclusief voor leden
Dormio start verhuur 76 appartementen in Breskens
Dormio Resorts & Hotels is gestart met de verhuur en het beheer van Breskens Apartments in Breskens, Zeeuws-Vlaanderen. Het complex, ontwikkeld door Cafferelli en Van der Poel, bestaat momenteel uit drie luxe appartementsgebouwen en biedt 76 appartementen en penthouses.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...