Geplaatst op: 08-01-2021
Auteur: Marc Gerlings

Heusden ontwikkelt Art Festival

September 2021 eerste editiie

Heusden ontwikkelt Art Festival
Hoofden, thema eerste Art Festival in Heusden. Foto: Stichting Kunst Vesting Heusden

Door de lockdown is het niet mogelijk om evenementen te houden maar de ontwikkeling gaat wel verder. Heusden zet zich in september op de kaart met een nieuw artistiek evenement, Art Festival Heusden.

De vestingstad wordt een openluchtmuseum met als thema ‘het hoofd’. De eerste kunstenaars Artists in Residence zijn bekend. Op 11 en 12 september 2021 vindt het Art Festival Heusden plaats. Dit is een nieuw initiatief dat artistiek talent, vernieuwende creaties, muziek, dans en de monumentale schoonheid van Heusden Vesting verenigt in één groot, interactief Kunstfestival. 

Het uitgangspunt is om nieuwe creaties te creëren binnen een actueel thema: het hoofd. Het Art festival daagt kunstenaars uit heel het land uit om op dit thema in te spelen en de hoofden van de bezoekers te inspireren.

Hoofden maatschappij

Waarom het hoofd als thema? Het roept veel vragen in het hoofd op. Leven we niet te veel in ons hoofd? Zijn we een ‘hoofden maatschappij’ geworden? Wat doet eenzaamheid en corona met ons hoofd? Het hoofd staat centraal in onze maatschappij, het staat aan het hoofd van het lichaam, herbergt onze persoonlijkheid, wensen, verschillen, gedachten en angsten.

Artists in Residence kunstenaars bekend

Een onderdeel van het Art festival is Artists in Residence. Een week voor aanvang van het Festival zijn 6 kunstenaars in de vesting woonachtig om te werken aan hun kunstproject. De geselecteerde kunstenaars zijn: MooniQ Priem, Casper Strietman, Thomas Trum, Anita Vermeeren en Janneke Verhoeven. 

Er is nog één wildcard te vergeven aan een talentvolle student van het St. Joost. Met de bekendmaking van deze kunstenaars is de open inschrijving voor deelname aan het Art Festival Heusden officieel van start.

Open inschrijving tot 1 maart 2021

Tot 1 maart 2021 is er de mogelijkheid voor kunstenaars en artiesten zich in te schrijven via www.artfestivalheusden.nl . Het thema ‘hoofd’ zal centraal staan tijdens de eerste editie van die kunstfestival, met de vestingstad Heusden als toneel. Er zijn 40 expositieplekken beschikbaar. Een onafhankelijke commissie onder leiding van Ine Castelijns zal de verschillende inzendingen beoordelen en selecteren.
Trefwoorden: Heusden, festival, kunst, cultuur, citymarketing, evenement, DMO

||| Blogs |||

25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

01/03/21
ANVR ziet sprankje hoop op start reizen
Branchevereniging ANVR ziet een sprankje hoop in het overleg in Brussel door de ministers van toerisme. De ANVR ziet graag dat ook Nederland de koers van vaccineren inclusief een vaccinatiepaspoort en testen omarmt. ANVR ziet ook dat minister president Mark Rutte geen voorstander is van deze aanpak.
01/03/21
Vakantiepark De Veluwse Hoevegaerde voortaan Roompot park
164 vrijstaande vakantiewoningen Ideaal voor fietstochten of lange wandelingen in de Veluwe Met tal...
01/03/21
GroenLinks, D66, PvdA, Partij van de Dieren en ChristenUnie scoren 'goed' voor fietsers
Van de partijen die deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen en kans maken op één of meer zetels heeft GroenLinks het beste programma voor fietsers. GroenLinks wordt op de voet gevolgd door D66, PvdA, Partij voor de Dieren, en ChristenUnie. Dat blijkt uit een vergelijking van de verkiezingsprogramma’s door de Fietsersbond.
01/03/21
Vrijetijdsactiviteiten hoog op wensenlijstje Nederlanders
In coronatijd met veel negatief nieuws kwam EenVandaag afgelopen zaterdag met een kleine opsteker voor de vrijetijdssector. In de top 5 van activiteiten die Nederlanders weer willen ondernemen -als de maatregelen worden versoepeld- bezet onze sector drie posities
01/03/21
Ongekende krimp voor de horeca
Vorig jaar kromp de omzet van de horeca met 34% procent ten opzichte van 2019. Een ongekende krimp die het CBS niet eerder registreerde.
26/02/21
Bordjes weg, bordjes terug, beroering in fietsland
Heel wat beroering deze week bij de langeafstandfietsers. Routenetwerk Twente had een deel van de bewegwijzering van de LF-14 Saksenroute verwijderd. De toeristische belangenbehartigers compleet in de gordijnen omdat de route die door drie provincies loopt, onbruikbaar was geworden. Inmiddels worden de bordjes weer teruggeplaatst maar het onderliggende conflict is daarmee nog niet uit de wereld.
26/02/21
Europese reissector doet voorstellen om reizen weer op te starten
Vandaag hebben 60 Europese reis- en toerismeorganisaties, waarin ook de Nederlandse reisbrancheorgan...
26/02/21
Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in 2020 gepresteerd?
Nederlandse logiesaccommodaties hebben vorig jaar 30% minder overnachtingen van gasten geregistreerd, het aantal gasten daalde met 40% harder omdat Nederlandse gasten langer bleven. Voor groepsaccommodaties en hotels was 2020 een extreem slecht jaar. Kampeer- en huisjesterreinen deden het met minnen nog relatief goed