Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 24-12-2020
Auteur: Paul Peeters & Eke Eijgelaar
Breda University of Applied Sciences

Helpt de COVID-19 crisis tegen klimaatverandering?

Helpt de COVID-19 crisis tegen klimaatverandering?
Bron: Shutterstock

De COVID-19 crisis heeft grote gevolgen voor de carbon footprint van de Nederlandse vakantieganger in 2020. In hoofdstuk 10 van deel 2 van het Trendrapport 2020 is een gedetailleerd overzicht van de carbon footprint van de Nederlandse vakantieganger in 2019 te vinden. Daaruit blijkt zonneklaar dat reisafstand de belangrijkste parameter is voor de carbon footprint.

Maar in dit coronajaar 2020 vielen in het voorjaar buitenlandse en binnenlandse vakanties grotendeels weg. De zomer liet vooral een sterke opleving van de binnenlandse vakanties zien. En dat maakt een groot verschil, want een gemiddelde binnenlandse vakantie produceert 144 kg CO2 per persoon, terwijl een gemiddelde vakantie naar de VS of Canada op het tienvoudige komt en eentje naar Nieuw-Zeeland zelfs 35 keer zoveel. Dit blijkt uit Tabel 10.1 van het Trendrapport 2020, deel II. In de oorspronkelijke tabel waren een aantal Europese landen verwisseld maar hier is de juiste tabel te vinden.

Het aantal vliegtuigpassagiers, kilometervreters bij uitstek, daalde volgens het CBS met 70% over de maanden januari t/m oktober. Bovendien vielen verre bestemming veel sterker weg dan bestemmingen als Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Het aantal reizen naar België groeide zelfs. De carbon footprint zal hierdoor meer dan helft lager uitvallen dan in 2019.

Maar beklijft dit milieuvoordeel? Daarvoor pleit dat de vakantieganger de schoonheid van buurlanden en het eigen land herontdekt en het gemak van een veel kortere reis. De vraag is of touroperators daar massaal op in zullen spelen, maar gezien het feit dat deze prompt op bestemmingen als Curaçao oversprongen toen Europa op oranje sprong geeft te denken. Ook pleit ertegen dat wereldwijd in luchtvaartmaatschappijen worden gered met honderden miljarden belastinggeld. Niet bepaald de eerste stap voor naar een groene revolutie.

Trefwoorden: duurzaam toerisme, klimaatverandering, emissies, vakanties

CELTH



||| Nieuws |||

07/07/25
SVR vraagt om betaalbaar houden van kampeervakanties
Stichting Vrije Recreatie (SVR) meldt dat kampeervakanties té duur dreigen te worden voor de gast door stijgende toeristenbelasting in combinatie met stijgende kosten bij horeca en supermarkten.
04/07/25
Waar genieten Nederlanders deze zomer van hun vakantie?
De zomervakantie staat voor de deur en veel Nederlanders maken zich op voor een welverdiende reis naar het buitenland. Volgens reisorganisatie TUI blijven Spanje, Griekenland en Turkije de populairste Europese vliegbestemmingen.
02/07/25
Minder Nederlanders deze zomer op vakantie
Volgens de meest recente ANWB Vakantiemonitor kiest een kleiner percentage van de Nederlanders – 57% vergeleken met 73% vorig jaar – ervoor om in juli en augustus op vakantie te gaan. Deze verschuiving kenmerkt zich door een duidelijke voorkeur voor dichterbij huis. Vakanties binnen Europa en in eigen land winnen terrein, wat resulteert in de auto als meest gekozen vervoermiddel.
27/06/25
Exclusief voor leden
Hoge prijzen zetten Nederlands kusttoerisme onder druk
De Nederlandse kust dreigt binnen- en buitenlandse toeristen kwijt te raken door oplopende prijzen. Een dagje strand kost al snel 100 euro. Dat zet de concurrentiepositie van de Nederlandse kustregio’s onder druk. De kust kan aantrekkelijk blijven als horecaondernemers inzetten op een betere prijs-kwaliteitverhouding. Dat stelt sectorspecialist Services & Leisure Sjuk Akkerman van ING.
26/06/25
VVKR ontvangt 500ste lid
De Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VVKR) verwelkomt met trots haar 500ste lid: Tuktuk Reis Sri Lanka.
26/06/25
Exclusief voor leden
Wat zijn de best gewaardeerde Europese en Nederlandse stranden?
De zomer van 2025 staat voor de deur en strandliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Maar waar kunnen ze het best hun handdoekje leggen? Vakantieplatform Holidu analyseerde de Google Maps-recensies. Beste Europese strand is Spiaggia dei Conigli op Lampedusa in Italië. Voor het beste Nederlandse strand moet je naar dat van Renesse in Zeeland.
24/06/25
Exclusief voor leden
Rust en avontuur populair in zomer 2025
Reizigers die deze zomer op het laatste moment nog een vakantie boeken, kiezen opvallend vaak voor rust, veiligheid en actieve rondreizen. De belangstelling voor Europa groeit, de VS valt uit de top 10 en Thailand blijft populair.
20/06/25
Groei Nederlands toerisme in april 2025: autonome stijging én gunstige vakantiespreiding
Het Nederlandse toerisme heeft in april 2025 een duidelijke groei doorgemaakt ten opzichte van april 2024. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg het aantal gasten met 459.000 en het aantal overnachtingen met ruim 2,1 miljoen. Deze stijging is deels toe te schrijven aan autonome groei in het toerisme, maar ook aan de gunstige ligging van de meivakantie en Pasen in 2025.