Geplaatst op: 24-12-2020
Auteur: Paul Peeters & Eke Eijgelaar
Breda University of Applied Sciences

Helpt de COVID-19 crisis tegen klimaatverandering?

Helpt de COVID-19 crisis tegen klimaatverandering?
Bron: Shutterstock

De COVID-19 crisis heeft grote gevolgen voor de carbon footprint van de Nederlandse vakantieganger in 2020. In hoofdstuk 10 van deel 2 van het Trendrapport 2020 is een gedetailleerd overzicht van de carbon footprint van de Nederlandse vakantieganger in 2019 te vinden. Daaruit blijkt zonneklaar dat reisafstand de belangrijkste parameter is voor de carbon footprint.

Maar in dit coronajaar 2020 vielen in het voorjaar buitenlandse en binnenlandse vakanties grotendeels weg. De zomer liet vooral een sterke opleving van de binnenlandse vakanties zien. En dat maakt een groot verschil, want een gemiddelde binnenlandse vakantie produceert 144 kg CO2 per persoon, terwijl een gemiddelde vakantie naar de VS of Canada op het tienvoudige komt en eentje naar Nieuw-Zeeland zelfs 35 keer zoveel. Dit blijkt uit Tabel 10.1 van het Trendrapport 2020, deel II. In de oorspronkelijke tabel waren een aantal Europese landen verwisseld maar hier is de juiste tabel te vinden.

Het aantal vliegtuigpassagiers, kilometervreters bij uitstek, daalde volgens het CBS met 70% over de maanden januari t/m oktober. Bovendien vielen verre bestemming veel sterker weg dan bestemmingen als Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Het aantal reizen naar België groeide zelfs. De carbon footprint zal hierdoor meer dan helft lager uitvallen dan in 2019.

Maar beklijft dit milieuvoordeel? Daarvoor pleit dat de vakantieganger de schoonheid van buurlanden en het eigen land herontdekt en het gemak van een veel kortere reis. De vraag is of touroperators daar massaal op in zullen spelen, maar gezien het feit dat deze prompt op bestemmingen als Curaçao oversprongen toen Europa op oranje sprong geeft te denken. Ook pleit ertegen dat wereldwijd in luchtvaartmaatschappijen worden gered met honderden miljarden belastinggeld. Niet bepaald de eerste stap voor naar een groene revolutie.

Trefwoorden: duurzaam toerisme, klimaatverandering, emissies, vakanties

||| Blogs |||

28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
29/06/20
Oost west thuis best
Oost west thuis best
29/06/20 · Marketing · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Vrijwel iedereen boven de 40 jaar kan zich de volgende situatie heel goed voor de geest halen. Het i...
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
06/05/20
De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/01/21
Huisje in vakantiepark populair bij een derde van de Nederlanders
Bijna één op de drie Nederlanders ziet vakantieparken als de ideale setting voor een v...
18/01/21
Nederland ook dit jaar favoriet vakantieland voor Nederlanders
Zoover verwacht dat ook dit jaar Nederlanders massaal in eigen land op vakantie gaan. Dat ziet de review- en boekingssite in het zoekgedrag op haar site. Net als in 2020 is ruim een derde van de vakantiegangers in 2021 op zoek naar bestemmingen in Nederland, met name in Limburg, Overijssel, Gelderland en Zeeland.
15/01/21
EuroParcs nieuwe eigenaar van familiecamping Camping Oriëntal
EuroParcs is de nieuwe eigenaar van Camping Oriëntal in Berg en Terblijt. Met de aankoop van de cam...
15/01/21
Verkiezing Camping van het Jaar 2021
De ANWB heeft tijdens een online evenement de winnaars bekendgemaakt van de ANWB Camping van het Jaar verkiezing 2021. Acht campings vielen in de prijzen. De prijs kan van invloed zijn na de forse populariteit van deze vorm van recreatie in 2020 door de coronacrisis. In de weging van de onderdelen is te zien wat consumenten verlangen van een type camping.
15/01/21
Reisplannen naar Nederland op dieptepunt
Steeds minder buitenlanders plannen op korte termijn een reis naar Nederland. De reisintentie daalt met de groei van de coronabesmettingen. Korter van te voren boeken is nu de trend.
12/01/21
Overgang KRAS aanbod naar TUI omgeving
De KRAS reizen zijn sinds 11 januari te vinden op TUI.nl. Tegelijkertijd is de mediacampagne gestart om de overgang wereldkundig te maken.
08/01/21
CTO-functie in directie Roompot
Met de versterking van de trend naar digitalisering in de branche in 2020 willen veel bedrijven de IT-activiteiten beter verankeren. IT krijgt een vaste plek in de directie van parkengigant Roompot. Roel Hermens start op 1 februari 2021 als CTO bij Roompot.
05/01/21
Exclusief voor leden
TUI ontwikkelt shop voor losse vliegtickets
Het platform wordt in de komende maanden toegesneden op de Nederlandse markt en komt in februari 2021 beschikbaar voor alle reisagenten. Er is veel concurrentie in dit segment en toch verwacht de touroperator dit jaar nog miljoenen euro's omzet.