Geplaatst op: 24-12-2020
Auteur: Paul Peeters & Eke Eijgelaar
Breda University of Applied Sciences

Helpt de COVID-19 crisis tegen klimaatverandering?

Helpt de COVID-19 crisis tegen klimaatverandering?
Bron: Shutterstock

De COVID-19 crisis heeft grote gevolgen voor de carbon footprint van de Nederlandse vakantieganger in 2020. In hoofdstuk 10 van deel 2 van het Trendrapport 2020 is een gedetailleerd overzicht van de carbon footprint van de Nederlandse vakantieganger in 2019 te vinden. Daaruit blijkt zonneklaar dat reisafstand de belangrijkste parameter is voor de carbon footprint.

Maar in dit coronajaar 2020 vielen in het voorjaar buitenlandse en binnenlandse vakanties grotendeels weg. De zomer liet vooral een sterke opleving van de binnenlandse vakanties zien. En dat maakt een groot verschil, want een gemiddelde binnenlandse vakantie produceert 144 kg CO2 per persoon, terwijl een gemiddelde vakantie naar de VS of Canada op het tienvoudige komt en eentje naar Nieuw-Zeeland zelfs 35 keer zoveel. Dit blijkt uit Tabel 10.1 van het Trendrapport 2020, deel II. In de oorspronkelijke tabel waren een aantal Europese landen verwisseld maar hier is de juiste tabel te vinden.

Het aantal vliegtuigpassagiers, kilometervreters bij uitstek, daalde volgens het CBS met 70% over de maanden januari t/m oktober. Bovendien vielen verre bestemming veel sterker weg dan bestemmingen als Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Het aantal reizen naar België groeide zelfs. De carbon footprint zal hierdoor meer dan helft lager uitvallen dan in 2019.

Maar beklijft dit milieuvoordeel? Daarvoor pleit dat de vakantieganger de schoonheid van buurlanden en het eigen land herontdekt en het gemak van een veel kortere reis. De vraag is of touroperators daar massaal op in zullen spelen, maar gezien het feit dat deze prompt op bestemmingen als Curaçao oversprongen toen Europa op oranje sprong geeft te denken. Ook pleit ertegen dat wereldwijd in luchtvaartmaatschappijen worden gered met honderden miljarden belastinggeld. Niet bepaald de eerste stap voor naar een groene revolutie.

Trefwoorden: duurzaam toerisme, klimaatverandering, emissies, vakanties

||| Blogs |||

30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
24/03/20
Leidt het coronavirus straks tot een reset in ons denken en handelen?
En dan nu wat positief nieuws over het coronavirus2020. Alleen al om de allitererende getallen zou j...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
14/11/19
Naar toekomstgerichte bewuste bestemmingen
Column van Menno Stokman (CELTH) over de nieuwe rol van de gastvrijheidsindustrie

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

24/12/20
Fijne feestdagen en een voorspoedig 2021
De vrijetijdssector heeft een ongekend jaar achter de rug. De COVID-19-pandemie is na de Tweede Wereldoorlog de meest ingrijpende gebeurtenis die we met z’n allen meemaken. Een jaar met vrijheidsbeperkingen, naasten die we niet konden zien of ons zijn ontvallen, ongelofelijk veel psychisch en medisch leed, maar ook hoop, veerkracht en saamhorigheid.
24/12/20
Helpt de COVID-19 crisis tegen klimaatverandering?
De COVID-19 crisis heeft grote gevolgen voor de carbon footprint van de Nederlandse vakantieganger in 2020. In hoofdstuk 10 van deel 2 van het Trendrapport 2020 is een gedetailleerd overzicht van de carbon footprint van de Nederlandse vakantieganger in 2019 te vinden. Daaruit blijkt zonneklaar dat reisafstand de belangrijkste parameter is voor de carbon footprint.
17/12/20
Trend: kun je meer doen met saamhorigheid?
Uit het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2020 is de stemming meegenomen van het Nederlands publiek van afgelopen zomer. Consumenten bestempelen de periode als ‘pittig’. De positieve zijde is dat vaak het begrip ‘saamhorigheid’ wordt gemeld. Kun je daar meer mee in recreatief beleid of in je bedrijf?
16/12/20
Is de reiziger bereid om te betalen voor klimaatcompensatie?
Melise Rikels, studente Tourism Management van NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden, heeft op vrijdag 11 december de TUI-CELTH Sustainable Tourism Thesis Award 2020 gewonnen. Deze award wordt ieder jaar uitgereikt aan de student met de beste scriptie van Nederland over duurzaam toerisme.
09/12/20
Roompot opent volgend jaar nieuw Qurios park in Gulpen
Op een locatie in de heuvels van Zuid-Limburg plant Roompot volgend jaar een nieuw Qurios vakantiepark te openen. Op steenworp afstand van het bekende drielandenpunt in Vaals komen 185 duurzame cottages die zich in de heuvels van het Zuid-Limburgse Heuvelland zullen integreren.
26/11/20
Exclusief voor leden
Wenteltoren geeft prachtig uitzicht over Waddenzee en achterland
De nieuwe 25 meter hoge uitkijktoren 'Marsktårnet' is ontworpen door het wereldberoemde Deense architectenbureau BIG en zal vanaf voorjaar 2021 onderdeel uitmaken van de Deense toeristische leisure en educatielocatie aan de rand van het moeraslandschap in Nationaal Park Waddenzee.
23/11/20
Multatuli Studentenprijs voortrekkershutten zonder drempels
BUas-studente Nienke Steenbergen heeft met haar scriptie ‘Trekkershutten zonder drempels de Multatuli Studentenprijs 2020 gewonnen.
13/11/20
Rotterdam geeft ondernemers gratis milieubarometer
De gemeente Rotterdam biedt bedrijven een gratis abonnement aan op de Milieubarometer. Daarmee kunne...