Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 24-12-2020
Auteur: Paul Peeters & Eke Eijgelaar
Breda University of Applied Sciences

Helpt de COVID-19 crisis tegen klimaatverandering?

Helpt de COVID-19 crisis tegen klimaatverandering?
Bron: Shutterstock

De COVID-19 crisis heeft grote gevolgen voor de carbon footprint van de Nederlandse vakantieganger in 2020. In hoofdstuk 10 van deel 2 van het Trendrapport 2020 is een gedetailleerd overzicht van de carbon footprint van de Nederlandse vakantieganger in 2019 te vinden. Daaruit blijkt zonneklaar dat reisafstand de belangrijkste parameter is voor de carbon footprint.

Maar in dit coronajaar 2020 vielen in het voorjaar buitenlandse en binnenlandse vakanties grotendeels weg. De zomer liet vooral een sterke opleving van de binnenlandse vakanties zien. En dat maakt een groot verschil, want een gemiddelde binnenlandse vakantie produceert 144 kg CO2 per persoon, terwijl een gemiddelde vakantie naar de VS of Canada op het tienvoudige komt en eentje naar Nieuw-Zeeland zelfs 35 keer zoveel. Dit blijkt uit Tabel 10.1 van het Trendrapport 2020, deel II. In de oorspronkelijke tabel waren een aantal Europese landen verwisseld maar hier is de juiste tabel te vinden.

Het aantal vliegtuigpassagiers, kilometervreters bij uitstek, daalde volgens het CBS met 70% over de maanden januari t/m oktober. Bovendien vielen verre bestemming veel sterker weg dan bestemmingen als Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Het aantal reizen naar België groeide zelfs. De carbon footprint zal hierdoor meer dan helft lager uitvallen dan in 2019.

Maar beklijft dit milieuvoordeel? Daarvoor pleit dat de vakantieganger de schoonheid van buurlanden en het eigen land herontdekt en het gemak van een veel kortere reis. De vraag is of touroperators daar massaal op in zullen spelen, maar gezien het feit dat deze prompt op bestemmingen als Curaçao oversprongen toen Europa op oranje sprong geeft te denken. Ook pleit ertegen dat wereldwijd in luchtvaartmaatschappijen worden gered met honderden miljarden belastinggeld. Niet bepaald de eerste stap voor naar een groene revolutie.

Trefwoorden: duurzaam toerisme, klimaatverandering, emissies, vakanties

CELTH



||| Nieuws |||

26/06/25
Studenten Buas en WUR onderzoeken klimaatrisico’s in Montenegrijnse toerismesector
Toerismestudenten van Breda University of Applied Sciences (Buas) en Wageningen University & Research hebben onlangs drie weken lang veldonderzoek gedaan in Montenegro. Ze droegen bij aan het inzicht in hoe lokale gemeenschappen de toenemende klimaatrisico's in de toeristische sector ervaren. Dit onderzoek, onderdeel van het jaarlijkse International Field Practicum, richt zich op complexe duurzaamheidsvraagstukken.
17/06/25
Binnenlandse vakantiegangers stoten meer CO2-uit, eco-efficiency wel omhoog
De CO2-uitstoot ten gevolge van binnenlandse vakanties groeide in 2023 harder dan het aantal vakanties. De zogenaamde eco-efficiency verbeterde wel, van 2,24 verdiende euro naar 2,33 euro per kilogram uitgestote CO2. Dat blijkt uit een studie van de Breda University of Applied Sciences en NBTC.
06/06/25
Exclusief voor leden
JetCamp maakt duurzaamheidslabels voor Europese campings inzichtelijk
Steeds meer vakantiegangers kiezen bewust voor duurzame vakanties, maar wat betekent het eigenlijk als een camping ‘duurzaam’ is? JetCamp, het grootste zoek- en boekingsplatform voor Europese campings, brengt daar nu helderheid in. Het platform vermeldt voortaan bij steeds meer campings welke internationale duurzaamheidslabels zij voeren, zoals Green Key, EcoCamping, EU Ecolabel en ISO 14001.
02/06/25
Bewuster reisgedrag: 39% kiest voor dichtbij, lange verre reizen nemen toe
Volgens onderzoek van Riksja Travel kiezen steeds meer mensen voor bestemmingen binnen 6000 km en wie verder reist, blijft langer weg.
02/06/25
FlixTrain bestelt 65 nieuwe hogesnelheidstreinen voor Europese uitbreiding
FlixTrain bestelt 65 nieuwe hogesnelheidstreinen. Met deze investering speelt FlixTrain in op de groeiende vraag naar snelle en betaalbare treinverbindingen.
02/06/25
APG investeert €250 miljoen in duurzame vliegtuigbrandstof SkyNRG
Pensioenuitvoerder APG investeert namens ABP tot €250 miljoen in SkyNRG, een Nederlandse pionier in duurzame vliegtuigbrandstof (Sustainable Aviation Fuel, SAF). De investering ondersteunt de uitbreiding van SkyNRG’s activiteiten en draagt bij aan de wereldwijde verduurzaming van de luchtvaart.
26/05/25
Nieuwe route in Nationaal Park De Alde Feanen verbindt natuur, gezondheid en toerisme
Op 23 mei is in Nationaal Park De Alde Feanen een bijzondere nieuwe wandelroute geopend die bezoekers uitnodigt om bewust te vertragen, tot rust te komen en zich te verbinden met de omgeving. De minfulness Route.
21/05/25
Werkveldkandidaten gezocht voor Professional Doctorate in Leisure, Tourism & Hospitality
CELTH zoekt voor de professional doctorate kandidaten uit het werkveld. De PD biedt organisaties de kans om voorop te lopen in innovatie binnen de LTH-sector. Het traject, dat vier tot zes jaar duurt, combineert praktijkgericht onderzoek met concrete interventies.