Geplaatst op: 21-12-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Ook Zaanstad gaat toeristische verhuur aanpakken

Ook Zaanstad gaat toeristische verhuur aanpakken
Afbeelding van InstagramFOTOGRAFIN via Pixabay

De grote woningnood gaat een grote barrière worden voor particuliere toeristische verhuur. In Zaanstad pakken ze tegelijk met strenge regels rond kamerverhuur en woningsplitsing ook de toeristische verhuur aan. 

Achterliggend doel is wijken leefbaar te houden, woonkwaliteit te waarborgen, ondermijning tegen te gaan en zo schaarse woningen te beschermen en te benutten waarvoor ze bedoeld zijn. Deze week legt het college de nieuwe regelgeving ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad.

Huizen zijn om in te wonen en geen verdienmodel

Wethouder Songül Mutluer (Wonen): "Met de woningnood is elke woning in Zaanstad nu broodnodig. Daarom geldt: woningen zijn er om in te wonen, niet om te misbruiken voor een verdienmodel. Zonder goede regels zorgt kamerverhuur, vakantieverhuur en woningsplitsing voor ongewenste situaties, zoals parkeeroverlast, onveilige woonsituaties en een schaarste aan betaalbare woningen. We gaan dit fenomeen met strikte regels aan banden leggen en in sommige wijken zelfs helemaal verbieden.”

Voorstel voor toeristische verhuur

Nieuw in het voorstel is dat toeristische verhuurders zich eenmalig moeten registreren. Voor particuliere vakantieverhuur wordt bovendien een meldplicht per verblijf ingevoerd, waarbij een maximum van 30 dagen per kalenderjaar geldt. Wethouder Annette Baerveldt (Toerisme): "Ook voor toeristische verhuur geldt dat we uitwassen willen voorkomen, waarbij we zien dat ook vaak de afdracht toeristenbelasting wordt ontdoken. Daarnaast zorgt bijvoorbeeld Airbnb nu voor een ongelijk speelveld met de hotelbranche. De nieuwe regels zorgen voor een betere balans, die rekening houdt met de belangen van toeristen, de vakantieverhuurders en de inwoners van Zaanstad.” 

Vaststellen nieuw beleid

De aanpassing van de huisvestingsverordening ligt ter besluitvorming voor bij de raad. De nieuwe regels zouden vanaf 1 april 2021 in werking treden.

Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: beleid, horeca, airbnb, particulierre, verhuur

||| Blogs |||

09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
03/02/20
Overtoerisme!
Overtoerisme!
03/02/20 · Beleid · Toerisme · Hans van Leeuwen | Lees meer
Overtoerisme zal ongetwijfeld als een van de meest prominente nieuwkomers in de Dikke Van Dale worde...
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
03/09/19
Duurzame bestemmingen; hoe doe je dat? Op zoek naar ‘pareltjes’ uit de Oostenrijkse Alpen
Veel toeristische bestemming willen het zijn of willen het worden in de toekomst; een duurzame beste...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

13/01/21
Exclusief voor leden
Einde voor innovatief coronaproof M-theater
De verlenging van de lockdown betekent het einde voor dit initiatief maar de twee partijen hebben elkaar wel gevonden.
11/01/21
Bicycle Tourism Conference over boost in aanleg fietspaden
De coronacrisis heeft een flinke impuls gegeven aan het fietsgebruik en de aanleg van fietspaden in heel Europa. Hoe kan het fietstoerisme hiervan profiteren? En welke trends kunnen we de komende jaren verwachten op dit gebied? Het zijn enkele onderwerpen die de revue passeren tijdens de tweede editie van de IBTC, de International Bicycling Tourism Conference.
08/01/21
Drinkwaterbedrijf Oasen en Zuid-Holland maken nieuwe natuur
Provincie Zuid-Holland en drinkwaterbedrijf Oasen maken ruimte voor natuurontwikkeling in polder Nieuw-Lekkerland. Dit levert ook meer routes op voor fietsers.
07/01/21
Bas van Es wordt merkleider Arnhem Nijmegen
Per 1 februari 2021 start Bas van Es als Merkleider Arnhem Nijmegen bij Toerisme Veluwe Arnhem Nijme...
07/01/21
Kerk wordt Kijkdepot voor Stedelijk Museum
Half maart opent in de recent gerestaureerde Havenkerk in Schiedam het Kijkdepot Schiedam. Daar nemen medewerkers van het Stedelijk Museum Schiedam samen met experts en publiek de historische collectie onder de loep. ‘We hopen dat mensen straks – coronaproof – komen kijken en hun verhaal over de voorwerpen vertellen’, zegt conservator stadsgeschiedenis Merel van der Vaart.
06/01/21
Exclusief voor leden
Professionaliseringsslag register mobiel erfgoed
De Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN), de koepelorganisatie van en voor al het mobiel erfgoed in Nederland, begint in 2021 met een grote professionaliseringsslag. De bestaande database met mobiel erfgoed wordt gemoderniseerd naar versie 2.0 zodat zowel particulieren, als overheden en tal van organisaties makkelijk gebruik kunnen maken van dat register.
24/12/20
Fijne feestdagen en een voorspoedig 2021
De vrijetijdssector heeft een ongekend jaar achter de rug. De COVID-19-pandemie is na de Tweede Wereldoorlog de meest ingrijpende gebeurtenis die we met z’n allen meemaken. Een jaar met vrijheidsbeperkingen, naasten die we niet konden zien of ons zijn ontvallen, ongelofelijk veel psychisch en medisch leed, maar ook hoop, veerkracht en saamhorigheid.
24/12/20
Negatieve test voor alle vliegreizigers
Vanaf 29 december moeten alle inkomende vliegpassagiers naar Nederland een negatieve PCR-testuitslag kunnen overleggen. Dat heeft minister De Jonge aan de Tweede Kamer geschreven.