Geplaatst op: 17-12-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Kabinet gaat betere compensatie voor seizoensbedrijven onderzoeken

Kabinet gaat betere compensatie voor seizoensbedrijven onderzoeken

Minister Koolmees van Sociale Zaken gaat onderzoeken of er naast bestaande regelingen een compensatieroute voor seizoensbedrijven kan komen. Daarnaast worden mogelijkheden verkend voor een waarborgfonds voor bedrijven in nood en een oplossing voor verzuimkosten van werknemers in quarantaine. Dat meldt brancheorganisatie HISWA-RECRON naar aanleiding van een gesprek dat de brancheorganisaties uit de gastvrijheidssector met de minister hadden.

In het gesprek werd de minister duidelijk gemaakt dat bedrijven met een sterk seizoenskarakter de dupe zijn van de rekenmethodiek van steunregelingen. Voor NOW geldt de peildatum en kwartaalgemiddelde berekening van de loonsom als struikelblok Voor de TVL is de subsidie gerelateerd aan de nominale omzetdaling. In het hoogseizoen is de omzetdaling in absolute zin hoog en dus de TVL subsidie ook. Maar in het laagseizoen is deze laag ook al is deze procentueel hoog. Al eerder schreef HISWA RECRON hier een bericht over.

Parallelle compensatieroute

Minister Koolmees heeft laten weten de bestaande NOW regelingen niet aan te kunnen passen want dat geeft precedentwerking en uitvoeringsproblemen. Hij heeft wel toegezegd met de minister van EZK en Financiën te overleggen over een parallelle compensatieroute voor deze uitzonderlijke sector. Op zijn verzoek levert HISWA-RECRON voor de kerstvakantie voorbeeldberekeningen aan.

Waarborgfonds voor bedrijven in nood

Verder wil de minister op verzoek van de sector samen met het kabinet de mogelijkheid verkennen van een waarborgfonds voor bedrijven in nood en nadenken over een oplossing voor de verzuimkosten van werknemers in quarantaine. Ook is verzocht om tijdelijke uitstel van de hoge WW premie van  seizoenswerk, deeltijdontslag en overname van transitievergoedingen door UWV voor bedrijven die noodgedwongen toch medewerkers moeten ontslaan om te overleven.

Jacco Vonhoff, voorzitter van MKB Nederland nam ook deel aan dit overleg en zal in zijn wekelijkse overleggen de vinger aan de pols houden. In februari is er een vervolgoverleg met de branches gepland.

Trefwoorden: beleid, verblijfsrecreatie, dagrecreatie, watersport, ondernemen, crisis, corona

||| Blogs |||

09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
06/05/20
De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/02/21
Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in 2020 gepresteerd?
Nederlandse logiesaccommodaties hebben vorig jaar 30% minder overnachtingen van gasten geregistreerd, het aantal gasten daalde met 40% harder omdat Nederlandse gasten langer bleven. Voor groepsaccommodaties en hotels was 2020 een extreem slecht jaar. Kampeer- en huisjesterreinen deden het met minnen nog relatief goed
25/02/21
VisitBrabant organiseert websessie met tips en tools voor komend seizoen
Op donderdag 11 maart organiseert VisitBrabant de websessie T-Tijd | Tijd voor Toerisme. In deze gratis websessie krijgen Brabantse vrijetijdsondernemers allerlei praktische tips en tools aangereikt waarmee zij direct aan de slag kunnen ter voorbereiding op het toeristische seizoen dat voor de deur staat.
24/02/21
Verhoging steun vaste lasten (TVL) lichtpuntje voor horeca
Ondernemers krijgen in het eerste en tweede kwartaal van 2021 een hogere maximale tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL). Ook verhoogt het kabinet in het eerste kwartaal de maximale voorraadsubsidie voor de gesloten detailhandel van 200.000 euro naar 300.000 euro. Het kabinet trekt voor deze verruiming 375 miljoen euro uit. Dat schrijven minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag aan de Tweede Kamer.
24/02/21
Sifra Mooren start campingplatform
Waar campingverblijf bij Nederlanders al erg bekend is, gaat de interesse in luxe kampeeraccommodaties (glamping) met eigen faciliteiten omhoog. Een trend die door de specalisten van Groepen.nl is opgepakt.
23/02/21
Taxeren moet je aan een expert overlaten
In de 40 jaren dat Maas recreatie bedrijfsmakelaardij actief is in het taxeren van recreatie- en watersportbedrijven, is er veel veranderd in taxatieland. Taxaties en de taxateurs dienen in meerdere mate te voldoen aan allerlei wettelijke eisen alsmede aan voorwaarden van de banken.
22/02/21
EuroParcs Group nieuwe eigenaar van camping Schuilenburg en paviljoen Hindeloopen
EuroParcs heeft camping Schuilenburg en het badpaviljoen Hindeloopen overgenomen. De camping en het paviljoen liggen direct aan het IJsselmeer. Het is alweer de tweede overname van EuroParcs dit jaar. Eerder werd camping Oriëntal in Limburg overgenomen.
22/02/21
30.000 bezoekers voor online vakantiebeurzen van SVR
De eerste drie online vakantiebeurzen van de Stichting Vrije Recreatie hebben al 30.000 bezoekers getrokken.
22/02/21
Laatste loodjes coronacrisis loodzwaar voor de Drentse vrijetijdssector
In het laatste kwartaal van 2020 is het sentiment onder Drentse toeristische ondernemers flink afgenomen. Minder gasten, minder boekingen, volledige sluiting. Allemaal gevolgen van de huidige maatregelen.