Geplaatst op: 17-12-2020
Auteur: Marc Gerlings

Drie stappen om permanente bewoning op recreatiepark aan te pakken

Vakantiepark Arnhem moet weer recreatiefunctie krijgen

Drie stappen om permanente bewoning op recreatiepark aan te pakken
Geen permanente bewoning meer maar recreatie.

De gemeente Arnhem wil af van de permanente bewoning in Vakantiepark Arnhem Door deze stap kan het vakantiepark weer gebruikt worden waarvoor het is bedoeld: recreatie. Momenteel verblijven er voor zover bij de gemeente bekend nog circa 110 bewoners permanent op het park. Drie adviezen om permanente bewoning tegen te gaan.

In plaats van handhavend op te treden wil de gemeente hulp bieden. De gemeente gaat bewoners die dat zelf niet kunnen, helpen om binnen een jaar een andere woning te zoeken. Dat is een van de lessen van de aanpak in Arnhem van een probleem dat meer gemeenten ervaren.

Ronald Paping: jaar tijd

Wethouder Wonen Ronald Paping: "We begrijpen dat dit voor veel bewoners een ingrijpende beslissing is. Ze hoeven daarom ook niet meteen hun vakantiewoning te verlaten, en krijgen een jaar de tijd om andere woning te vinden. Als dat ze na heel veel moeite niet lukt, kunnen we die termijn ook nog verlengen." 
Wethouder Zorg Roeland van der Zee. "Ze staan er niet alleen voor. De gemeente, de sociaal wijkteams en de woningcorporaties gaan bewoners die dat zelf niet kunnen daarbij helpen." Alle bewoners van het vakantiepark hebben hierover een brief ontvangen. De gemeente organiseert - binnen de mogelijkheden van de coronamaatregelen - een inloopspreekuur. "Daar kunnen bewoners met hun vragen terecht. Ook kunnen ze daar bespreken op welke manier ze hulp kunnen krijgen bij het vinden van een nieuwe woning."

Chalets niet geschikt om lang in te wonen

Permanente bewoning op het park is strijdig met het bestemmingsplan en past niet in de visie op het gebied, namelijk hoogwaardige recreatie. Daarnaast zijn de chalets niet geschikt om langdurig in te wonen en hebben bewoners geen huurbescherming. Ook missen ze voorzieningen die in een vakantiepark niet, maar in een woonwijk wel aanwezig zijn, zoals een buurthuis. Ook criminaliteit is een risico. Permanente bewoning leidt in vakantieparken tot een hoger risico op ondermijnende activiteiten, omdat het op een dergelijke vrij geïsoleerde plek makkelijker is om buiten beeld te blijven.

Drie stappen

Het afgelopen jaar heeft de gemeente al werk gemaakt van het zoveel mogelijk voorkomen van permanente bewoning op het vakantiepark. 

a) Met hulp van het sociaal wijkteam en de woningcorporaties hebben enkele gezinnen al een woning kunnen vinden. Een aantal bewoners heeft op eigen initiatief een andere woning gevonden. 

b) Daarnaast wordt inschrijving in de Basisregistratie Personen zoveel mogelijk voorkomen doordat mensen die zich willen inschrijven met een adres op het vakantiepark meteen een brief ontvangen, waarin zij gewaarschuwd worden dat wonen niet is toegestaan. 

Deze inspanningen hebben ertoe geleid dat het aantal mensen dat staat ingeschreven op de camping fors is afgenomen. In februari 2019 stonden nog 179 inwoners bij de gemeente ingeschreven met een adres op Vakantiepark Arnhem. In december 2020 waren dat er nog maar 110.

c) De gemeente wil daarnaast het bestemmingsplan aanpassen zodat in de toekomst ook eigenaren van de vakantieparken kunnen worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid om geen permanente bewoning van recreatiewoningen toe te staan. Zo wordt het niet meer mogelijk om een vakantiepark in te zetten voor de opvang van asielzoekers, het huisvesten van arbeidsmigranten of permanente bewoning.
Trefwoorden: vakantiepark, recreatie, bewoning, Arnhem, beleid

||| Blogs |||

03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

22/01/21
Nieuwe CAO voor watersportbedrijven en zeilmakerijen
Er is een nieuwe HISWA/SZS-cao afgesloten voor watersportbedrijven en zeilmakerijen. HISWA-RECRON (o...
22/01/21
673 duurzame accommodaties voor recreatie, vakantie en zakelijke markt ontvangen het Green Key certificaat 2021
Vandaag worden door het keurmerk Green Key 673 certificaten verstrekt aan ondernemers in de toeristi...
22/01/21
Exclusief voor leden
Kampioen recycling is nog niet sterk in de circulaire economie
In de recreatiesector biedt de circulaire economie een grote kans om de duurzaamheid naar een hoog peil te brengen. Bouwmaterialen, inrichting en verlichting van accommodaties, het kan allemaal de cirkel in voor hergebruik. Nederland is goed in het scheiden van afval maar de stap naar een circulaire economie blijkt moeilijk. Daarom verbetert Van Veldhoven het beleid op dit gebied.
22/01/21
Machtige brouwers blijf coulant voor de horeca
Traditiegetrouw vinden in januari de gesprekken plaats tussen brouwerijen en horecaondernemers over de afspraken voor het nieuwe jaar en de afwikkeling van het voorgaande jaar. 2020 was een ongekend slecht jaar voor de horeca met historisch lage omzetten.
22/01/21
Groener Osdorp voorbeeld voor bedrijventerreinen
Op woensdag 13 januari zijn 42 extra bomen geplant langs het centrale wandelpad (kunstroute) langs de Etnastraat. Samen met andere duurzame maatregelen kan Business Park Amsterdam Osdorp hiermee een kan hiermee de komende jaren als voorbeeld dienen voor andere Amsterdamse bedrijventerreinen.
22/01/21
Uitbreiding coronasteun voor bedrijven en garantiefonds evenementen
Het Nederlandse kabinet breidt de steunmaatregelen voor ondernemers uit. In het zicht van de haven is de strategie om niet alle bedrijven te redden, verlaten. Met de uitbreiding van het pakket is een bedrag van 7,6 miljard euro gemoeid. Voor de vrijetijdssector is de aankondiging van een garantiefonds voor evenementen de grote opsteker en het feit dat ook grote bedrijven in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de vaste lasten.
21/01/21
Exclusief voor leden
Gelderland geeft duizenden stacaravans huisnummer voor verbetering veiligheid
Provincie Gelderland heeft ruim 9.500 Gelderse stacaravans en chalets een huisnummer gegeven. Zo zijn de bewoners minder anoniem, en worden vakantieparken veiliger. De provincie gaat door met de registratie.
21/01/21
Groot doek wordt zes meter opgetild in Maritiem Museum
Het vijf eeuwen oude kunstwerk van 4 bij 2 meter is 6 meter omhoog getakeld omdat het niet in de grootste lift paste.