Geplaatst op: 16-12-2020
Auteur: Marc Gerlings

9 grote culturele instellingen starten platform Nalaten aan Cultuur

9 grote culturele instellingen starten platform Nalaten aan Cultuur
Ook Hermitage Amsterdam doet mee aan het platform Nalaten aan Cultuur.
Negen grote culturele instellingen slaan vanaf vandaag de handen ineen om gezamenlijk een breed publiek te bereiken en de aandacht voor nalaten aan een cultureel goed doel te vergroten. Dat is hard nodig door de impact van de coronacrisis. Voor de lange termijn gaat het om cultuur te versterken.

Hermitage Amsterdam en De Nieuwe Kerk, Holland Festival, Internationaal Theater Amsterdam, Koninklijk Concertgebouworkest, Mauritshuis, Nederlands Danstheater, Van Gogh Museum en  Vereniging Rembrandt lanceren vandaag daartoe het nieuwe initiatief ‘Nalaten aan Cultuur’. Op de nieuwe website www.nalaten-aan-cultuur.nl presenteren de culturele instellingen zich met informatie, met mogelijkheden voor advies en om in gesprek te gaan over nalaten. Het is het eerste landelijke multidisciplinaire platform voor nalaten aan cultuur in Nederland.

Hadassah de Boer, presentator, ambassadeur van het Platform Nalaten aan Cultuur: "Door de coronacrisis dreigen culturele instellingen om te vallen, en bestaat het risico dat het aanbod verschraalt. Misschien voelt u de behoefte om de sector te helpen, bijvoorbeeld door middel van een financiële bijdrage. In dat geval is het goed om te weten dat u kunt nalaten aan cultuur. Het is een mooie manier om hetgeen waarvan u heeft genoten, door te geven aan volgende generaties. Zo draagt u bovendien bij aan een duurzaam en gevarieerd cultuuraanbod".

Niet bewust

Uit het onderzoek Geven in Nederland dat tweejaarlijks aan de VU in Amsterdam wordt uitgevoerd, blijkt dat slechts 10% van de mensen die een goed doel in hun testament opnemen aan cultuur nalaten. Het onderzoek geeft ook aan dat mensen zich er vaak niet van bewust zijn dat nalaten aan cultuur een mogelijkheid is. Om deze bewustwording te vergroten zijn genoemde instellingen, als voortrekkers van dit initiatief, het platform 'Nalaten aan Cultuur' gestart.


Wie volgen?

Het is de bedoeling dat andere culturele instellingen, in verschillende disciplines (podiumkunst, muziek, erfgoed, beeldende kunst, cultuureducatie, nieuwe media), zich bij dit platform kunnen aansluiten zodat meer landelijke spreiding en culturele diversiteit ontstaat. Zij nodigen andere culturele instellingen van harte uit om zich aan te sluiten bij dit initiatief.

Noraly Beyer, journalist en presentator, ambassadeur van het platform Nalaten aan Cultuur: "Ik ben zeer betrokken bij de culturele sector want juist kunst en cultuur brengen verdieping en leren je met een open blik naar elkaar en naar andere culturen te kijken. Verhalen moeten worden verteld. Nu maar ook in de toekomst. Zo wordt het culturele erfgoed van Nederland in alle diversiteit behouden. Nalaten aan cultuur zorgt dat ook onze toekomstige generaties die verhalen blijven horen en leren van die open blik. Het houdt de geschiedenis levend en draagt bij aan de maatschappij".

Cornald Maas, presentator, ambassadeur van het platform Nalaten aan Cultuur: "Nalaten aan kunst en cultuur is, zou ik denken, een betekenisvolle garantie voor de toekomst. Niks mooiers dan dat jonge generaties straks ook kunnen ervaren hoe veelbetekenend, troostrijk en verbindend kunst en cultuur zijn, hoezeer ze voor een open blik zorgen, en voor wederzijds begrip. En vooral ook: hoeveel meer inzicht in het dagelijkse bestaan kunst en cultuur geven dan de verpletterende waan van de dag."
Topics:Beleid, Cultuur
Trefwoorden: cultuur, nalaten

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

20/01/21
Ook vaste banen stoppen bij musea
Voor het eerst blijken niet alleen tijdelijke, maar ook vaste banen verloren te zijn gegaan bij musea door de sterk gedaalde inkomsten. Maar bijna alle musea hebben 2020 alsnog doorstaan. Door noodsteun, kostenbesparing en door bijsturen van de tentoonstellingskalender en aanpassingen aan de anderhalve meter. Dit heeft gevolgen voor de exploitatie in 2021.
20/01/21
Exclusief voor leden
Stadskantoor Schiedam twee weken langer projectiescherm kunst
De kunstprojectie van het Stedelijk Museum Schiedam op het stadskantoor blijft op verzoek van de gemeente Schiedam twee weken langer te zien. Op de 50 meter hoge toren komt werk voorbij van schilders, fotografen en videokunstenaars. "Wij vinden de fotoprojectie op ons stadskantoor een geweldig initiatief."
13/01/21
Exclusief voor leden
Einde voor innovatief coronaproof M-theater
De verlenging van de lockdown betekent het einde voor dit initiatief maar de twee partijen hebben elkaar wel gevonden.
13/01/21
Extra maand voor tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped
De tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped waarbij de verwachtingen vooraf hooggespannen war...
12/01/21
Prijzen vrijetijdsbesteding stijgen sterker dan gemiddeld
Vorig jaar bedroeg de inflatie in Nederland gemiddeld 1,3%. Dat was een stuk minder dan in 2019 toen de prijzen nog met 2,6% stegen. In de vrijetijdssector stegen de prijzen over het algemeen sterker dan gemiddeld. Dat maakt het CBS bekend.
08/01/21
Heusden ontwikkelt Art Festival
Door de lockdown is het niet mogelijk om evenementen te houden maar de ontwikkeling gaat wel verder. Heusden zet zich in september op de kaart met een nieuw artistiek evenement, Art Festival Heusden.
07/01/21
Kerk wordt Kijkdepot voor Stedelijk Museum
Half maart opent in de recent gerestaureerde Havenkerk in Schiedam het Kijkdepot Schiedam. Daar nemen medewerkers van het Stedelijk Museum Schiedam samen met experts en publiek de historische collectie onder de loep. ‘We hopen dat mensen straks – coronaproof – komen kijken en hun verhaal over de voorwerpen vertellen’, zegt conservator stadsgeschiedenis Merel van der Vaart.
06/01/21
Exclusief voor leden
Professionaliseringsslag register mobiel erfgoed
De Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN), de koepelorganisatie van en voor al het mobiel erfgoed in Nederland, begint in 2021 met een grote professionaliseringsslag. De bestaande database met mobiel erfgoed wordt gemoderniseerd naar versie 2.0 zodat zowel particulieren, als overheden en tal van organisaties makkelijk gebruik kunnen maken van dat register.