Geplaatst op: 14-12-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Eerste lening Fonds Verblijfsrecreatie voor duurzaam vakantiepark

Eerste lening Fonds Verblijfsrecreatie voor duurzaam vakantiepark
Het Zeeuwse Fonds Verblijfsrecreatie gaat met een lening eigenaar Adriaan Wisse van Camping Weltevreden in Zoutelande helpen zijn bedrijf qua energie volledig zelfvoorzienend te maken. Innovatief is de inzet van een zogenaamde zoutbatterij.

"Met de financiële ondersteuning vanuit het Fonds Verblijfsrecreatie Zeeland kan ik de plannen om mijn camping te laten draaien op eigen energie, eerder verwezenlijken”, vertelt Adriaan Wisse die tweederde van de investering bij het fonds leent. "In 2016 zijn we begonnen met de nodige aanpassingen en in 2030 willen we 100% eigen energie produceren en gebruiken zonder saldering. Dat kan door de inzet van milieuvriendelijke zoutbatterijen die in elk chalet worden geplaatst. Deze zetten elektriciteit om in warmte die later kan worden gebruikt. Tegelijkertijd wordt het hele energienet op de camping vervangen.

Stroom van zonnepanelen via zoutbatterij naar warmte

Camping Weltevreden heeft op 100 toeristische eenheden en 10 eigen chalets voor de verhuur. Die worden gerenoveerd en gaan tegelijkertijd van het gas af. Een Flamco FlexTherm Eco wordt elektriciteit omgezet naar warmte. "Groot voordeel van dit apparaat is dat het gewoon in een keukenkastje past, lang warmte kan opslaan en weinig eisen stelt qua legionella. Bovendien kan de reststroom naar de camping”, vertelt Adriaan. De elektriciteit komt van de zonnepanelen op de daken van de chalets. Met de lening uit het fonds kan het park dit project versneld uitvoeren. Al in 2023/2024 hoopt Adriaan tweederde van de eigen stoom op te kunnen wekken. Het net wil hij nog inzetten om pieken af te vangen en eventueel stroom terug te leveren.

Adriaan gaat ook de daken van de 23 chalets in particulier eigendom -als ze dat willen- benutten. In ruil voor het gebruik van het dak, krijgen de eigenaren geen elektriciteitsrekening meer van het park. Met al deze investeringen is het complete park dan van het gas af want eerder zijn de centrale voorzieningen al gasloos gemaakt. 


Duurzaam bedrijf

Bij Camping Weltevreden staat duurzaamheid voorop. Ze hergebruiken materialen waar dat mogelijk is en gebruiken onbewerkt en FSC goedgekeurd hout. Ook gebruiken ze geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen en bouwen kleine landschapselementen in bij herinrichting van het terrein. Het water dat wordt gebruikt op de camping wordt onthard zodat minder schoonmaakmiddelen hoeven te worden gebruikt en het terrein wordt bewust wat donker gehouden. De lampen die er wel staan draaien op een zonnepaneeltje. Verder gebruiken ze zoveel mogelijk machines op elektriciteit en kunnen gasten hun elektrische auto’s opladen.

Kamperen blijft hoofdmoot

Op Camping Weltevreden blijft kamperen de hoofdmoot met 100 toeristische eenheden. "Ik zie veel gasten investeren in nieuwe caravans en campers”, stelt Adriaan die daarmee deze keuze onderbouwt. "Weliswaar is de omzet op een chalet hoger dan van een kampeerplaats maar niet de winst door de afschrijving van de chalets.” De camping gaat in wel meer keuzes net de andere kant uit dan de markt. Zo hebben ze net al het privesanitair opgeruimd en fors geïnvesteerd in een gloednieuw sanitairgebouw. Het onderhoud en de kosten voor het priversanitait wegen volgens Adriaan niet op tegen de kleine meeropbrengst. Die keuzes zijn overigens voor een bedrijf direct aan de kust wat makkelijker dan een bedrijf wat meer in het binnenland.


Fonds Verblijfsrecreatie

Het Fonds Verblijfsrecreatie Zeeland is beschikbaar voor ondernemers in de verblijfsrecreatie met plannen voor kwaliteitsverbetering. Ondernemers worden via het Fonds ondersteund bij de financiering voor hun plannen. Naast financiële ondersteuning is er ook een Aanjaagprogramma dat zich richt op inspiratie en advies (op maat) voor ondernemers uit de vrijetijdssector. Dit programma staat open voor alle ondernemers, dus naast verblijfsrecreatie kunnen ook bedrijven in dagattracties, horeca en watersport hieraan deelnemen.

Het Fonds Verblijfsrecreatie Zeeland is beschikbaar voor ondernemers in de verblijfsrecreatie met plannen voor kwaliteitsverbetering. Investeren in de toekomstbestendigheid van bedrijven in de Zeeuwse verblijfsrecreatie is van groot belang voor de aantrekkelijkheid van Zeeland als toeristische bestemming. Ondernemers met plannen gericht op een betere balans tussen toerisme, natuur, landschap en cultuurhistorie worden via het Fonds ondersteund bij de financiering van hun plannen.  Zo ontstaat er een kwalitatief hoogwaardige en diverse verblijfsrecreatie, die past bij Zeeland én die de Zeeuwse economie versterkt.

Naast financiering via het fonds biedt Impuls ook een Aanjaagprogramma Innovatie aan. Dit programma richt zich op de gehele vrijetijdssector en gaat naast financiering ook over inspiratie en ondersteuning (op maat).  

Het Fonds Verblijfsrecreatie Zeeland is onderdeel van Impuls Zeeland en kan rekenen op support van brancheorganisaties HISWA-RECRON, ABN AMRO en Rabobank. In totaal bedraagt het Fonds € 6 miljoen waarvan een deel afkomstig is vanuit de Regio Deal van Provincie Zeeland en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. 

Gedeputeerde Dick van der Velde over het Fonds Verblijfsrecreatie: "Het plan dat Adriaan Wisse voor zijn camping heeft, past goed binnen de doelstelling van het fonds. Mooi dat met dit fonds de verduurzamingsplannen gerealiseerd kunnen worden. Het is een roerige tijd en als er meer ondernemers zijn die met behulp van het fonds willen investeren in de toekomstbestendigheid van hun bedrijf, dan kunnen ze hiervoor bij Impuls Zeeland terecht.

Link: https://www.impulszeeland.nl/nl/nieuws/eerste-lening-fonds-verblijfsrecreatie
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, campings, kampeerterreinen, bungalowparken, innovatie, duurzaamheid, Zeeland, investeringen

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/02/21
Perceptie reputatie steden verandert door coronamaatregelen
De perceptie van sterkste reputatie van steden verandert door de invloed van een jaar lang aan coronamaatregelen. Amsterdam was altijd de favoriete stad in de ogen van de Nederlanders maar dat verandert. Utrecht neemt die koppositie over en de hoofdstad daalt zelfs twee plaatsen in een top 1 overzicht.
22/02/21
Floriade krijgt primeur met brug van cementloos beton
De Floriade 2022 krijgt veel nieuwe infrastructuur. Het levert meteen kansen op om innovaties toe te passen. Primeurs zijn het materiaal cementloos beton en de bekisting wordt meteen gebruikt voor de groene zijkant in de toekomst.
18/02/21
Meer dan 100.000 aanmeldingen voor testevents
Al meer dan 100.000 mensen hebben zich aangemeld voor de testconcerten en -festivals die in maart worden georganiseerd. De Alliantie van Evenementenbouwers is zeer verheugd over deze massale belangstelling, zelfs zonder dat er een programma bekend is gemaakt.
17/02/21
Pieter Cloo vertrekt bij Floriade
Pieter Cloo heeft besloten zijn werk als statutair directeur Floriade Almere 2022 BV na april 2021 niet voort te zetten. Pieter Cloo ziet geen mogelijkheid voor een verdere constructieve samenwerking met het gemeentebestuur van Almere.
17/02/21
Easyfairs start vakbeurs Tuin & Park Expo
Tuin & Park Expo is het tweejaarlijkse kennis en product event voor de beslissers in de groene branche, gericht op trends, innovatie, materiaal en design. De beurs wordt een combinatie van exposanten, kennissessies, product pitches, demonstraties en netwerkmomenten. De eerste editie van Tuin & Park Expo is op dinsdag 31 augustus en woensdag 1 september 2021 in Evenementenhal Gorinchem.
17/02/21
Ticket voor evenement mag je langer bewaren
De cultuur- en evenementenbranche verlengt de regeling ‘Bewaar je ticket, geniet later’. Dit heb...
15/02/21
Eerste experiment Fieldlab Evenementen van start
In Utrecht is vandaag het eerste testevenement georganiseerd door het Fieldlab Evenementen. Het ging om een zakelijk congres in het Beatrix Theater.
11/02/21
Vakantiebeurs wordt voor één keer online evenement
Een fysieke Vakantiebeurs in april is gezien de maatregelen en internationale reisrestricties rondom het coronavirus niet mogelijk. Daarom gaat Vakantiebeurs voor één keer online. Dit voorjaar komt de beurs naar de bezoekers toe, met een online vakantiebeleving, meldt de Jaarbeurs.