Geplaatst op: 14-12-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Eerste lening Fonds Verblijfsrecreatie voor duurzaam vakantiepark

Eerste lening Fonds Verblijfsrecreatie voor duurzaam vakantiepark
Het Zeeuwse Fonds Verblijfsrecreatie gaat met een lening eigenaar Adriaan Wisse van Camping Weltevreden in Zoutelande helpen zijn bedrijf qua energie volledig zelfvoorzienend te maken. Innovatief is de inzet van een zogenaamde zoutbatterij.

"Met de financiële ondersteuning vanuit het Fonds Verblijfsrecreatie Zeeland kan ik de plannen om mijn camping te laten draaien op eigen energie, eerder verwezenlijken”, vertelt Adriaan Wisse die tweederde van de investering bij het fonds leent. "In 2016 zijn we begonnen met de nodige aanpassingen en in 2030 willen we 100% eigen energie produceren en gebruiken zonder saldering. Dat kan door de inzet van milieuvriendelijke zoutbatterijen die in elk chalet worden geplaatst. Deze zetten elektriciteit om in warmte die later kan worden gebruikt. Tegelijkertijd wordt het hele energienet op de camping vervangen.

Stroom van zonnepanelen via zoutbatterij naar warmte

Camping Weltevreden heeft op 100 toeristische eenheden en 10 eigen chalets voor de verhuur. Die worden gerenoveerd en gaan tegelijkertijd van het gas af. Een Flamco FlexTherm Eco wordt elektriciteit omgezet naar warmte. "Groot voordeel van dit apparaat is dat het gewoon in een keukenkastje past, lang warmte kan opslaan en weinig eisen stelt qua legionella. Bovendien kan de reststroom naar de camping”, vertelt Adriaan. De elektriciteit komt van de zonnepanelen op de daken van de chalets. Met de lening uit het fonds kan het park dit project versneld uitvoeren. Al in 2023/2024 hoopt Adriaan tweederde van de eigen stoom op te kunnen wekken. Het net wil hij nog inzetten om pieken af te vangen en eventueel stroom terug te leveren.

Adriaan gaat ook de daken van de 23 chalets in particulier eigendom -als ze dat willen- benutten. In ruil voor het gebruik van het dak, krijgen de eigenaren geen elektriciteitsrekening meer van het park. Met al deze investeringen is het complete park dan van het gas af want eerder zijn de centrale voorzieningen al gasloos gemaakt. 


Duurzaam bedrijf

Bij Camping Weltevreden staat duurzaamheid voorop. Ze hergebruiken materialen waar dat mogelijk is en gebruiken onbewerkt en FSC goedgekeurd hout. Ook gebruiken ze geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen en bouwen kleine landschapselementen in bij herinrichting van het terrein. Het water dat wordt gebruikt op de camping wordt onthard zodat minder schoonmaakmiddelen hoeven te worden gebruikt en het terrein wordt bewust wat donker gehouden. De lampen die er wel staan draaien op een zonnepaneeltje. Verder gebruiken ze zoveel mogelijk machines op elektriciteit en kunnen gasten hun elektrische auto’s opladen.

Kamperen blijft hoofdmoot

Op Camping Weltevreden blijft kamperen de hoofdmoot met 100 toeristische eenheden. "Ik zie veel gasten investeren in nieuwe caravans en campers”, stelt Adriaan die daarmee deze keuze onderbouwt. "Weliswaar is de omzet op een chalet hoger dan van een kampeerplaats maar niet de winst door de afschrijving van de chalets.” De camping gaat in wel meer keuzes net de andere kant uit dan de markt. Zo hebben ze net al het privesanitair opgeruimd en fors geïnvesteerd in een gloednieuw sanitairgebouw. Het onderhoud en de kosten voor het priversanitait wegen volgens Adriaan niet op tegen de kleine meeropbrengst. Die keuzes zijn overigens voor een bedrijf direct aan de kust wat makkelijker dan een bedrijf wat meer in het binnenland.


Fonds Verblijfsrecreatie

Het Fonds Verblijfsrecreatie Zeeland is beschikbaar voor ondernemers in de verblijfsrecreatie met plannen voor kwaliteitsverbetering. Ondernemers worden via het Fonds ondersteund bij de financiering voor hun plannen. Naast financiële ondersteuning is er ook een Aanjaagprogramma dat zich richt op inspiratie en advies (op maat) voor ondernemers uit de vrijetijdssector. Dit programma staat open voor alle ondernemers, dus naast verblijfsrecreatie kunnen ook bedrijven in dagattracties, horeca en watersport hieraan deelnemen.

Het Fonds Verblijfsrecreatie Zeeland is beschikbaar voor ondernemers in de verblijfsrecreatie met plannen voor kwaliteitsverbetering. Investeren in de toekomstbestendigheid van bedrijven in de Zeeuwse verblijfsrecreatie is van groot belang voor de aantrekkelijkheid van Zeeland als toeristische bestemming. Ondernemers met plannen gericht op een betere balans tussen toerisme, natuur, landschap en cultuurhistorie worden via het Fonds ondersteund bij de financiering van hun plannen.  Zo ontstaat er een kwalitatief hoogwaardige en diverse verblijfsrecreatie, die past bij Zeeland én die de Zeeuwse economie versterkt.

Naast financiering via het fonds biedt Impuls ook een Aanjaagprogramma Innovatie aan. Dit programma richt zich op de gehele vrijetijdssector en gaat naast financiering ook over inspiratie en ondersteuning (op maat).  

Het Fonds Verblijfsrecreatie Zeeland is onderdeel van Impuls Zeeland en kan rekenen op support van brancheorganisaties HISWA-RECRON, ABN AMRO en Rabobank. In totaal bedraagt het Fonds € 6 miljoen waarvan een deel afkomstig is vanuit de Regio Deal van Provincie Zeeland en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. 

Gedeputeerde Dick van der Velde over het Fonds Verblijfsrecreatie: "Het plan dat Adriaan Wisse voor zijn camping heeft, past goed binnen de doelstelling van het fonds. Mooi dat met dit fonds de verduurzamingsplannen gerealiseerd kunnen worden. Het is een roerige tijd en als er meer ondernemers zijn die met behulp van het fonds willen investeren in de toekomstbestendigheid van hun bedrijf, dan kunnen ze hiervoor bij Impuls Zeeland terecht.

Link: https://www.impulszeeland.nl/nl/nieuws/eerste-lening-fonds-verblijfsrecreatie
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, campings, kampeerterreinen, bungalowparken, innovatie, duurzaamheid, Zeeland, investeringen

CELTH
 






||| Nieuws |||

15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
12/04/24
DierenPark Amersfoort opent grootste zonnecarport van de gemeente
Zonnecarport geopend met 522 zonnepanelen bovenop de parkeergarage van Dierenpark Amersfoort. De groene stroom levert op zonnige dagen het gehele stroomgebruik van het park.
11/04/24
NIEUWE ROUTES AMSTEL GOLD RACE 365
Vanaf8 april een nieuwe vierde lus toegevoegd aan de bewegwijzerde routes van de Amstel Gold Race 365 dagen peer jaar te fietsen.
11/04/24
Tilburg, Big Rivers Dordrecht en Utrecht Pride winnaars Nationale Evenementenprijzen
Allereerste Event Impact Award gaat naar Utrecht Pride. Big Rivers ervan door met de hoofdprijs van de Nationale Evenementenprijzen 2024
10/04/24
Exclusief voor leden
Grootste sportevenement van Nederland haalt energie sponsor binnen
Budget Energie is dit jaar als sponsor verbonden aan alle Dam tot Dam evenementen van sportorganisat...
05/04/24
Wie is het mooiste leerbedrijf, de beste praktijkopleider en talent van het jaar in de recreatie?
Verkiezingen gaan van start voor het beste leerbedrijf, de beste praktijkopleider en het beste talent.
03/04/24
Exclusief voor leden
Welke bekers mogen op festivals?
Het festivalseizoen is weer begonnen. Met Pasen stonden vele tienduizenden festivalliefhebbers weer in de tent of op de festivalweide. Vaak met een drankje in de hand. Maar hoe zit het ook alweer met die drinkbekers? Is wegwerpplastic helemaal in de ban of zit het genuanceerder?
29/03/24
Dutch Health Week haalt veel zorg en gezondheidszoekers naar Utrecht
Domstad Utrecht is vol met vak- én gewone bezoekers tijdens Dutch Health Week. Deze is van zondag 7 tot en met zondag 14 april, een week lang als ‘Utrecht, Heart of Health’. Hier zit een brede samenwerking achter voor destintatiemanagement van Utrecht.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...