Geplaatst op: 11-12-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Airbnb op de beurs

Airbnb op de beurs
Photo by John Tekeridis from Pexels

Vanaf deze week is Airbnb op de beurs genoteerd. Het bedrijf heeft een notering op de Amerikaanse Nasdaq. De koers schoot direct omhoog. Bijzonder voor een bedrijf dat forse verliezen lijdt en op diverse fronten onder vuur ligt.

Opvallend genoeg is er heel veel belangstelling voor het aandeel. En dat in deze pandemie die de toeristische sector hard raakt. De openingskoers lag op 68 dollar per aandeel maar staat vrijdagmiddag al op 144 dollar. Met deze koers is Airbnb 86 miljard dollar waard. Met de beursgang werd 3,5 miljard dollar opgehaald.

Fors verlies

De eerste negen maanden van 2020 leed Airbnb een verlies van 697 miljoen dollar op een omzet van 2,5 miljard dollar. Vorig jaar lag voor diezelfde periode nog op 3,7 miljard dollar omzet met 323 miljoen dollar verlies.

Vergunning nodig voor verhuren

In diverse bestemmingen ligt Airbnb onder vuur omdat het woonklimaat in buurten door de verhuur wordt aangetast. In Nederland heeft de Hoge Raad bepaald dat voor particuliere verhuur een vergunning van de gemeente noodzakelijk is. In Amsterdam is in diverse buurten particuliere verhuur aan banden gelegd en ook Den Haag trapt op de rem.

Geen dubbele commissie

Daarnaast ligt het verdienmodel onder vuur omdat in Nederland en veel andere landen geen commissie mag worden berekend aan zowel verhuurder als huurder. Als gevolg daarvan heeft Airbnb vanaf 7 december haar voorwaarden aangepast. Huurders hoeven dan geen commissie meer te betalen. Claimorganisaties hebben een claim voor onterecht in rekening gebrachte servicekosten bij Airbnb weggelegd. Die lopen in de honderden miljoenen euro’s.

Maatwerk bij boetes

Gemeenten mogen overigens bij illegale verhuur niet zomaar standaard de maximale boete opleggen. Dat heeft de Raad van State begin december bepaald. De gemeente Amsterdam had particulieren, die zonder vergunning hun woning hadden verhuurd aan toeristen, de maximale boete van 20.500 euro opgelegd. Die boete is nu gematigd omdat gemeenten ook naar de omstandigheden moeten kijken.

Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, particuliere verhuur

||| Blogs |||

29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/01/21
Wat kunnen dagattracties ondernemen om gasten gezondere keuzes in hun horeca te laten maken?
Een meerderheid van de Nederlanders vindt het belangrijk dat hun (klein)kinderen ook op een dagje uit gezond eten. Maar wat kunnen dagattracties ondernemen om gasten gezondere keuzes in hun horeca te laten maken? Ondanks het ruime beschikbare eet- en drinkbudget bij veel bezoekers blijkt een aantrekkelijke prijsstelling van gezond eten een belangrijke driver.
19/01/21
MBO hospitality heeft stageplaatsen hard nodig
Onder meer via www.stage010.nl een campagne waarin bedrijven in de regio Rijnmond worden opgeroepen stageplekken aan te bieden aan mbo-studenten. Veel stageplekken zijn door de coronacrisis in de afgelopen tijd weggevallen: ruim 4.000 mbo-studenten zijn momenteel dringend opzoek naar een stageplek.
18/01/21
Nederlandse hotelmarkt volgend jaar hersteld, omzetten nog langer onder druk
De Nederlandse hotelmarkt zal in 2022 weer hersteld zijn en op het niveau van 2019 liggen. Alleen voor Amsterdam zal het herstel een jaar later komen. De omzet is dan evenwel nog niet op niveau.
15/01/21
Naar verhouding veel bedrijven die stoppen in recreatie en horeca in 2020
Het aantal bedrijven in Nederland is in 2020 met 78.312 toegenomen tot 2.078.716. Dit aantal bedrijven stond geregistreerd in het Handelsregister op 1 januari 2021. Maar net in de gastvrijheidsbranche en recreatie stoppen veel bedrijven.
14/01/21
Meer faillissementen in vrijetijdssector
In 2020 zijn 2.703 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat is 16% minder dan in 2019. Door de coronacrisis hadden veel bedrijven het moeilijk, maar het aantal faillissementen lag afgelopen jaar op het laagste niveau in 20 jaar. In de vrijetijdssector gingen juist meer bedrijven failliet.
12/01/21
Prijzen vrijetijdsbesteding stijgen sterker dan gemiddeld
Vorig jaar bedroeg de inflatie in Nederland gemiddeld 1,3%. Dat was een stuk minder dan in 2019 toen de prijzen nog met 2,6% stegen. In de vrijetijdssector stegen de prijzen over het algemeen sterker dan gemiddeld. Dat maakt het CBS bekend.
12/01/21
Bezorgmarkt maaltijden groeit met 37%
In 2020 groeide de omzet van bezorging van maaltijden met maar liefst 37% naar ruim 2,7 miljard euro. Dat maakt het FoodService Instituut Nederland vandaag bekend.
07/01/21
BUNK Hotels wint prestigieuze award
BUNK Hotels is verkozen tot winnaar van de Travel & Hospitality Awards 2021 in de categorie European Travel Awards. Hierdoor mag BUNK zich een jaar lang het meest unieke hotel van Nederland noemen. Het hotelconcept met vestigingen in Utrecht en Amsterdam onderscheidde zich van maar liefst 4.000 inzendingen.