Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 11-12-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Airbnb op de beurs

Airbnb op de beurs
Photo by John Tekeridis from Pexels

Vanaf deze week is Airbnb op de beurs genoteerd. Het bedrijf heeft een notering op de Amerikaanse Nasdaq. De koers schoot direct omhoog. Bijzonder voor een bedrijf dat forse verliezen lijdt en op diverse fronten onder vuur ligt.

Opvallend genoeg is er heel veel belangstelling voor het aandeel. En dat in deze pandemie die de toeristische sector hard raakt. De openingskoers lag op 68 dollar per aandeel maar staat vrijdagmiddag al op 144 dollar. Met deze koers is Airbnb 86 miljard dollar waard. Met de beursgang werd 3,5 miljard dollar opgehaald.

Fors verlies

De eerste negen maanden van 2020 leed Airbnb een verlies van 697 miljoen dollar op een omzet van 2,5 miljard dollar. Vorig jaar lag voor diezelfde periode nog op 3,7 miljard dollar omzet met 323 miljoen dollar verlies.

Vergunning nodig voor verhuren

In diverse bestemmingen ligt Airbnb onder vuur omdat het woonklimaat in buurten door de verhuur wordt aangetast. In Nederland heeft de Hoge Raad bepaald dat voor particuliere verhuur een vergunning van de gemeente noodzakelijk is. In Amsterdam is in diverse buurten particuliere verhuur aan banden gelegd en ook Den Haag trapt op de rem.

Geen dubbele commissie

Daarnaast ligt het verdienmodel onder vuur omdat in Nederland en veel andere landen geen commissie mag worden berekend aan zowel verhuurder als huurder. Als gevolg daarvan heeft Airbnb vanaf 7 december haar voorwaarden aangepast. Huurders hoeven dan geen commissie meer te betalen. Claimorganisaties hebben een claim voor onterecht in rekening gebrachte servicekosten bij Airbnb weggelegd. Die lopen in de honderden miljoenen euro’s.

Maatwerk bij boetes

Gemeenten mogen overigens bij illegale verhuur niet zomaar standaard de maximale boete opleggen. Dat heeft de Raad van State begin december bepaald. De gemeente Amsterdam had particulieren, die zonder vergunning hun woning hadden verhuurd aan toeristen, de maximale boete van 20.500 euro opgelegd. Die boete is nu gematigd omdat gemeenten ook naar de omstandigheden moeten kijken.

Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, particuliere verhuur

CELTH



||| Nieuws |||

10/07/25
Exclusief voor leden
Europeanen willen sneller en beter spoorvervoer
Een ruime meerderheid van de Europeanen vindt dat het spoorvervoer tussen EU-landen dringend verbeterd moet worden. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Polling Europe onder ruim 5.000 inwoners van de 27 EU-lidstaten
09/07/25
CELTH Industry Day brengt wetenschap en praktijk samen tijdens World Leisure Congress
Op woensdag 27 augustus 2025 organiseert het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) de Industry Day tijdens het World Leisure Congress in Breda. Deze dag vormt de brug tussen wetenschap en praktijk in de leisure-, toerisme- en hospitalitysector.
26/06/25
Studenten Buas en WUR onderzoeken klimaatrisico’s in Montenegrijnse toerismesector
Toerismestudenten van Breda University of Applied Sciences (Buas) en Wageningen University & Research hebben onlangs drie weken lang veldonderzoek gedaan in Montenegro. Ze droegen bij aan het inzicht in hoe lokale gemeenschappen de toenemende klimaatrisico's in de toeristische sector ervaren. Dit onderzoek, onderdeel van het jaarlijkse International Field Practicum, richt zich op complexe duurzaamheidsvraagstukken.
17/06/25
Binnenlandse vakantiegangers stoten meer CO2-uit, eco-efficiency wel omhoog
De CO2-uitstoot ten gevolge van binnenlandse vakanties groeide in 2023 harder dan het aantal vakanties. De zogenaamde eco-efficiency verbeterde wel, van 2,24 verdiende euro naar 2,33 euro per kilogram uitgestote CO2. Dat blijkt uit een studie van de Breda University of Applied Sciences en NBTC.
06/06/25
Exclusief voor leden
JetCamp maakt duurzaamheidslabels voor Europese campings inzichtelijk
Steeds meer vakantiegangers kiezen bewust voor duurzame vakanties, maar wat betekent het eigenlijk als een camping ‘duurzaam’ is? JetCamp, het grootste zoek- en boekingsplatform voor Europese campings, brengt daar nu helderheid in. Het platform vermeldt voortaan bij steeds meer campings welke internationale duurzaamheidslabels zij voeren, zoals Green Key, EcoCamping, EU Ecolabel en ISO 14001.
02/06/25
Bewuster reisgedrag: 39% kiest voor dichtbij, lange verre reizen nemen toe
Volgens onderzoek van Riksja Travel kiezen steeds meer mensen voor bestemmingen binnen 6000 km en wie verder reist, blijft langer weg.
02/06/25
FlixTrain bestelt 65 nieuwe hogesnelheidstreinen voor Europese uitbreiding
FlixTrain bestelt 65 nieuwe hogesnelheidstreinen. Met deze investering speelt FlixTrain in op de groeiende vraag naar snelle en betaalbare treinverbindingen.
02/06/25
APG investeert €250 miljoen in duurzame vliegtuigbrandstof SkyNRG
Pensioenuitvoerder APG investeert namens ABP tot €250 miljoen in SkyNRG, een Nederlandse pionier in duurzame vliegtuigbrandstof (Sustainable Aviation Fuel, SAF). De investering ondersteunt de uitbreiding van SkyNRG’s activiteiten en draagt bij aan de wereldwijde verduurzaming van de luchtvaart.