Geplaatst op: 11-12-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Airbnb op de beurs

Airbnb op de beurs
Photo by John Tekeridis from Pexels

Vanaf deze week is Airbnb op de beurs genoteerd. Het bedrijf heeft een notering op de Amerikaanse Nasdaq. De koers schoot direct omhoog. Bijzonder voor een bedrijf dat forse verliezen lijdt en op diverse fronten onder vuur ligt.

Opvallend genoeg is er heel veel belangstelling voor het aandeel. En dat in deze pandemie die de toeristische sector hard raakt. De openingskoers lag op 68 dollar per aandeel maar staat vrijdagmiddag al op 144 dollar. Met deze koers is Airbnb 86 miljard dollar waard. Met de beursgang werd 3,5 miljard dollar opgehaald.

Fors verlies

De eerste negen maanden van 2020 leed Airbnb een verlies van 697 miljoen dollar op een omzet van 2,5 miljard dollar. Vorig jaar lag voor diezelfde periode nog op 3,7 miljard dollar omzet met 323 miljoen dollar verlies.

Vergunning nodig voor verhuren

In diverse bestemmingen ligt Airbnb onder vuur omdat het woonklimaat in buurten door de verhuur wordt aangetast. In Nederland heeft de Hoge Raad bepaald dat voor particuliere verhuur een vergunning van de gemeente noodzakelijk is. In Amsterdam is in diverse buurten particuliere verhuur aan banden gelegd en ook Den Haag trapt op de rem.

Geen dubbele commissie

Daarnaast ligt het verdienmodel onder vuur omdat in Nederland en veel andere landen geen commissie mag worden berekend aan zowel verhuurder als huurder. Als gevolg daarvan heeft Airbnb vanaf 7 december haar voorwaarden aangepast. Huurders hoeven dan geen commissie meer te betalen. Claimorganisaties hebben een claim voor onterecht in rekening gebrachte servicekosten bij Airbnb weggelegd. Die lopen in de honderden miljoenen euro’s.

Maatwerk bij boetes

Gemeenten mogen overigens bij illegale verhuur niet zomaar standaard de maximale boete opleggen. Dat heeft de Raad van State begin december bepaald. De gemeente Amsterdam had particulieren, die zonder vergunning hun woning hadden verhuurd aan toeristen, de maximale boete van 20.500 euro opgelegd. Die boete is nu gematigd omdat gemeenten ook naar de omstandigheden moeten kijken.

Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, particuliere verhuur

||| Blogs |||

30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
24/03/20
Leidt het coronavirus straks tot een reset in ons denken en handelen?
En dan nu wat positief nieuws over het coronavirus2020. Alleen al om de allitererende getallen zou j...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
14/11/19
Naar toekomstgerichte bewuste bestemmingen
Column van Menno Stokman (CELTH) over de nieuwe rol van de gastvrijheidsindustrie

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

04/03/21
TUI introduceert nieuw label: Fair Travel
TUI introduceert onder het label Fair Travel pakketreizen die een positieve impact hebben op de lokale bevolking en bijdragen aan de verduurzaming van de mobiliteit.
29/01/21
Gezamenlijk werken aan toekomst Nederlands varend erfgoed
NBTC werkt met de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland, Friesland en Utrecht, Vereniging van...
22/01/21
673 duurzame accommodaties voor recreatie, vakantie en zakelijke markt ontvangen het Green Key certificaat 2021
Vandaag worden door het keurmerk Green Key 673 certificaten verstrekt aan ondernemers in de toeristi...
24/12/20
Fijne feestdagen en een voorspoedig 2021
De vrijetijdssector heeft een ongekend jaar achter de rug. De COVID-19-pandemie is na de Tweede Wereldoorlog de meest ingrijpende gebeurtenis die we met z’n allen meemaken. Een jaar met vrijheidsbeperkingen, naasten die we niet konden zien of ons zijn ontvallen, ongelofelijk veel psychisch en medisch leed, maar ook hoop, veerkracht en saamhorigheid.
24/12/20
Helpt de COVID-19 crisis tegen klimaatverandering?
De COVID-19 crisis heeft grote gevolgen voor de carbon footprint van de Nederlandse vakantieganger in 2020. In hoofdstuk 10 van deel 2 van het Trendrapport 2020 is een gedetailleerd overzicht van de carbon footprint van de Nederlandse vakantieganger in 2019 te vinden. Daaruit blijkt zonneklaar dat reisafstand de belangrijkste parameter is voor de carbon footprint.
17/12/20
Trend: kun je meer doen met saamhorigheid?
Uit het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2020 is de stemming meegenomen van het Nederlands publiek van afgelopen zomer. Consumenten bestempelen de periode als ‘pittig’. De positieve zijde is dat vaak het begrip ‘saamhorigheid’ wordt gemeld. Kun je daar meer mee in recreatief beleid of in je bedrijf?
16/12/20
Is de reiziger bereid om te betalen voor klimaatcompensatie?
Melise Rikels, studente Tourism Management van NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden, heeft op vrijdag 11 december de TUI-CELTH Sustainable Tourism Thesis Award 2020 gewonnen. Deze award wordt ieder jaar uitgereikt aan de student met de beste scriptie van Nederland over duurzaam toerisme.
09/12/20
Roompot opent volgend jaar nieuw Qurios park in Gulpen
Op een locatie in de heuvels van Zuid-Limburg plant Roompot volgend jaar een nieuw Qurios vakantiepark te openen. Op steenworp afstand van het bekende drielandenpunt in Vaals komen 185 duurzame cottages die zich in de heuvels van het Zuid-Limburgse Heuvelland zullen integreren.