Geplaatst op: 25-12-2020
Auteur: Marc Gerlings
NRIT
Publicatie: 2020-05

Beheer recreatiegebieden Noord-Holland in de knel

Trends recreatie: onvoldoende toezicht en stijgende vraag naar groene omgeving

Beheer recreatiegebieden Noord-Holland in de knel
Drukte zorgt voor extra kosten voor beheer maar inkomsten vallen terug.

De coronacrisis heeft afgelopen maanden gezorgd voor grote drukte in de recreatiegebieden in Noord-Holland. Het werd duidelijk dat de gebieden niet genoeg zijn toegerust op steeds meer bezoekers. Ook is er onvoldoende capaciteit om toezicht te houden, meldt beheerorganisatie Recreatie Noord-Holland NV. Innovatie is hard nodig.

Natuurmonumenten en zeven andere terreinbeherende organisaties de oproep gericht aan de provincie Noord-Holland om structureel geld vrij te maken voor vernieuwing, beheer en onderhoud van de recreatievoorzieningen en het toezicht in deze gebieden.

Hoe belangrijk de natuur- en recreatiegebieden in Noord-Holland voor de inwoners van onze provincie zijn, blijkt uit de QuickScan die de acht terreinbeherende organisaties hebben laten uitvoeren door het Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd. De coronadrukte komt bovenop de structurele vraag naar groene ontspanningsruimte in een dichtbevolkte provincie.

"De verwachting is dat de groei van het aantal inwoners in de provincie doorzet, onder andere vanwege de woningbouwopgave in de MRA-regio,” meldt Recreatie Noord-Holland en geeft daarmee helder aan dat het niet draait om een éénmalige piek tijdens de coronapandemie. Recreatie had al vernieuwing nodig vóór de pandemie. Een continue druktemonitor maakt pijnlijk duidelijk dat de vraag naar recreatie omhoog schiet.

Lasten en lusten in de praktijk

Hoe is de grote drukte merkbaar voor de beherende organisaties. Jowien van der Vegte, boswachter Natuurmonumenten in Noord-Holland: "Heel fijn dat steeds meer mensen eruit op uittrekken in de natuur en groene ontspanning dichtbij zoeken. Toch heeft deze drukte ook een keerzijde. Het kost ons extra werk om mensen aan te spreken op ongewenst gedrag zoals barbecueën in de natuur, van de paden af gaan, vuilnis achterlaten en geluidsoverlast”. Maar ook reiniging, slijtage en vandalisme aan voorzieningen zorgen terreinbeherende organisaties zoals Natuurmonumenten extra kosten. Tegelijkertijd dalen de inkomsten uit pacht, excursies en evenementen. Een betere balans tussen lasten en lusten is nodig. Daarom wordt gekeken naar een oplossing via een fonds. Recreatie Noord-Holland beheert vijf gebieden.

Speciaal fonds

Om het recreatieve aanbod en de kwaliteit ervan in de natuur- en recreatiegebieden in Noord-Holland op peil te houden en uit te breiden vragen de organisaties aan de provincie een zogenaamde onderhoudssubsidieregeling en een ‘Kwaliteitsimpuls Recreatieve Voorzieningen’ in te stellen. Dit kan bijvoorbeeld via een speciaal fonds. Naast publieke middelen kan dit fonds ook gevuld worden door partijen die profiteren zoals projectontwikkelaars van woningbouw- en bedrijventerreinen.

Veel partijen steunen vernieuwing recreatie

De gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties en de recreatieschappen in provincie Noord-Holland werken vaker samen. Voorbeelden hiervan zijn spreiding van de drukte op piekmomenten en toekomstige financiering van beheer en onderhoud. Deelnemers zijn: Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Goois Natuurreservaat, PWN, Waternet, Amsterdamse Bos, IVN, Landschap Noord-Holland, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Recreatie Midden-Nederland, Recreatie Noord-Holland en Recreatieschap Westfriesland.

Trefwoorden: natuur, dagrecreatie, noord-holland

CELTH
 






||| Nieuws |||

25/04/24
Exclusief voor leden
Wat beoogt Venetië met de invoering van tickets voor dagtoeristen?
Vanaf vandaag moeten toeristen die Venetië voor een dagje willen bezoeken een toegangskaartje reserveren. De maatregel, die geldt op de drukste dagen van het jaar, is een proef om de overweldigende toestroom van toeristen te reguleren en de impact op de stad te beperken.
25/04/24
Schiphol verwacht grote drukte met meivakantie
Luchthaven Schiphol verwacht 10% meer reizigers in de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. Het wordt daarmee drukker op de luchthaven dan normaal. Nieuwe en snellere securityscanners moeten reizigers sneller door de controles helpen.
24/04/24
De Leistert is beste camping van Nederland
Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
22/04/24
Exclusief voor leden
Nieuwe waterattractie voor Bellewaerde
Het Vlaamse attractiepark Bellewaerde heeft een nieuwe waterattractie. Amazonia ligt in het hart van de nieuwe zone ‘Mundo Amazonia waar in totaal 21 miljoen euro is geïnvesteerd.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...