Geplaatst op: 25-12-2020
Auteur: Marc Gerlings
NRIT
Publicatie: 2020-05

Beheer recreatiegebieden Noord-Holland in de knel

Trends recreatie: onvoldoende toezicht en stijgende vraag naar groene omgeving

Beheer recreatiegebieden Noord-Holland in de knel
Drukte zorgt voor extra kosten voor beheer maar inkomsten vallen terug.

De coronacrisis heeft afgelopen maanden gezorgd voor grote drukte in de recreatiegebieden in Noord-Holland. Het werd duidelijk dat de gebieden niet genoeg zijn toegerust op steeds meer bezoekers. Ook is er onvoldoende capaciteit om toezicht te houden, meldt beheerorganisatie Recreatie Noord-Holland NV. Innovatie is hard nodig.

Natuurmonumenten en zeven andere terreinbeherende organisaties de oproep gericht aan de provincie Noord-Holland om structureel geld vrij te maken voor vernieuwing, beheer en onderhoud van de recreatievoorzieningen en het toezicht in deze gebieden.

Hoe belangrijk de natuur- en recreatiegebieden in Noord-Holland voor de inwoners van onze provincie zijn, blijkt uit de QuickScan die de acht terreinbeherende organisaties hebben laten uitvoeren door het Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd. De coronadrukte komt bovenop de structurele vraag naar groene ontspanningsruimte in een dichtbevolkte provincie.

"De verwachting is dat de groei van het aantal inwoners in de provincie doorzet, onder andere vanwege de woningbouwopgave in de MRA-regio,” meldt Recreatie Noord-Holland en geeft daarmee helder aan dat het niet draait om een éénmalige piek tijdens de coronapandemie. Recreatie had al vernieuwing nodig vóór de pandemie. Een continue druktemonitor maakt pijnlijk duidelijk dat de vraag naar recreatie omhoog schiet.

Lasten en lusten in de praktijk

Hoe is de grote drukte merkbaar voor de beherende organisaties. Jowien van der Vegte, boswachter Natuurmonumenten in Noord-Holland: "Heel fijn dat steeds meer mensen eruit op uittrekken in de natuur en groene ontspanning dichtbij zoeken. Toch heeft deze drukte ook een keerzijde. Het kost ons extra werk om mensen aan te spreken op ongewenst gedrag zoals barbecueën in de natuur, van de paden af gaan, vuilnis achterlaten en geluidsoverlast”. Maar ook reiniging, slijtage en vandalisme aan voorzieningen zorgen terreinbeherende organisaties zoals Natuurmonumenten extra kosten. Tegelijkertijd dalen de inkomsten uit pacht, excursies en evenementen. Een betere balans tussen lasten en lusten is nodig. Daarom wordt gekeken naar een oplossing via een fonds. Recreatie Noord-Holland beheert vijf gebieden.

Speciaal fonds

Om het recreatieve aanbod en de kwaliteit ervan in de natuur- en recreatiegebieden in Noord-Holland op peil te houden en uit te breiden vragen de organisaties aan de provincie een zogenaamde onderhoudssubsidieregeling en een ‘Kwaliteitsimpuls Recreatieve Voorzieningen’ in te stellen. Dit kan bijvoorbeeld via een speciaal fonds. Naast publieke middelen kan dit fonds ook gevuld worden door partijen die profiteren zoals projectontwikkelaars van woningbouw- en bedrijventerreinen.

Veel partijen steunen vernieuwing recreatie

De gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties en de recreatieschappen in provincie Noord-Holland werken vaker samen. Voorbeelden hiervan zijn spreiding van de drukte op piekmomenten en toekomstige financiering van beheer en onderhoud. Deelnemers zijn: Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Goois Natuurreservaat, PWN, Waternet, Amsterdamse Bos, IVN, Landschap Noord-Holland, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Recreatie Midden-Nederland, Recreatie Noord-Holland en Recreatieschap Westfriesland.

Trefwoorden: natuur, dagrecreatie, noord-holland

||| Blogs |||

03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

22/01/21
Nieuwe CAO voor watersportbedrijven en zeilmakerijen
Er is een nieuwe HISWA/SZS-cao afgesloten voor watersportbedrijven en zeilmakerijen. HISWA-RECRON (o...
22/01/21
673 duurzame accommodaties voor recreatie, vakantie en zakelijke markt ontvangen het Green Key certificaat 2021
Vandaag worden door het keurmerk Green Key 673 certificaten verstrekt aan ondernemers in de toeristi...
22/01/21
Exclusief voor leden
Kampioen recycling is nog niet sterk in de circulaire economie
In de recreatiesector biedt de circulaire economie een grote kans om de duurzaamheid naar een hoog peil te brengen. Bouwmaterialen, inrichting en verlichting van accommodaties, het kan allemaal de cirkel in voor hergebruik. Nederland is goed in het scheiden van afval maar de stap naar een circulaire economie blijkt moeilijk. Daarom verbetert Van Veldhoven het beleid op dit gebied.
22/01/21
Machtige brouwers blijf coulant voor de horeca
Traditiegetrouw vinden in januari de gesprekken plaats tussen brouwerijen en horecaondernemers over de afspraken voor het nieuwe jaar en de afwikkeling van het voorgaande jaar. 2020 was een ongekend slecht jaar voor de horeca met historisch lage omzetten.
22/01/21
Groener Osdorp voorbeeld voor bedrijventerreinen
Op woensdag 13 januari zijn 42 extra bomen geplant langs het centrale wandelpad (kunstroute) langs de Etnastraat. Samen met andere duurzame maatregelen kan Business Park Amsterdam Osdorp hiermee een kan hiermee de komende jaren als voorbeeld dienen voor andere Amsterdamse bedrijventerreinen.
22/01/21
Uitbreiding coronasteun voor bedrijven en garantiefonds evenementen
Het Nederlandse kabinet breidt de steunmaatregelen voor ondernemers uit. In het zicht van de haven is de strategie om niet alle bedrijven te redden, verlaten. Met de uitbreiding van het pakket is een bedrag van 7,6 miljard euro gemoeid. Voor de vrijetijdssector is de aankondiging van een garantiefonds voor evenementen de grote opsteker en het feit dat ook grote bedrijven in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de vaste lasten.
21/01/21
Exclusief voor leden
Gelderland geeft duizenden stacaravans huisnummer voor verbetering veiligheid
Provincie Gelderland heeft ruim 9.500 Gelderse stacaravans en chalets een huisnummer gegeven. Zo zijn de bewoners minder anoniem, en worden vakantieparken veiliger. De provincie gaat door met de registratie.
21/01/21
Groot doek wordt zes meter opgetild in Maritiem Museum
Het vijf eeuwen oude kunstwerk van 4 bij 2 meter is 6 meter omhoog getakeld omdat het niet in de grootste lift paste.