Geplaatst op: 08-12-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Overnamestrijd: Corendon heeft gelijk maar krijgt het niet

Overnamestrijd: Corendon heeft gelijk maar krijgt het niet

Reisorganisatie Sunscreen, eigenaar van Sunweb, wordt vooralsnog niet gedwongen branchegenoot Corendon tegen haar wil over te nemen. Dat heeft de voorzieningenrechter beslist in een kort geding dat door Corendon was aangespannen. De rechter voorziet dat Corendon in een bodemprocedure gelijk krijgt maar omdat de gevolgen van een gedwongen overname in deze coronacrisis wel eens desastreus voor beide ondernemingen kunnen uitpakken wil hij een gedwongen overname niet afdwingen. De rechter vindt dat beide ondernemingen terug moeten naar de onderhandelingstafel.

Sunscreen zegt de koopovereenkomst op

De twee bedrijven sloten in december vorig jaar een overeenkomst over de verkoop van de aandelen door Corendon Holiday aan Sunscreen voor een bedrag van 146 miljoen euro. Eind oktober van dit jaar berichtte Sunscreen dat zij de overeenkomst opzegt. Als reden wordt aangegeven dat Corendon niet aan alle opschortende voorwaarden van de overeenkomst heeft voldaan. Corendon stapt hierop naar de rechter. Volgens het bedrijf zijn wel degelijk alle afspraken in de overeenkomst nagekomen en wil Sunscreen in werkelijkheid onder de deal uit vanwege de coronacrisis en de grote impact daarvan op de reisbranche. Voor de rechter eiste Corendon enkele weken geleden dat Sunscreen alsnog zou worden verplicht om mee te werken aan levering van de aandelen en betaling van de koopprijs.

Eisen Corendon afgewezen

Ook al is het voldoende aannemelijk dat in een bodemprocedure vast komt te staan dat Corendon wel degelijk alle afspraken uit de overeenkomst is nagekomen, stelt de voorzieningenrechter Corendon in deze spoedprocedure toch niet in het gelijk. Deed zij dat wel, dan waren de gevolgen bijzonder verstrekkend en mogelijk onomkeerbaar. Volgens Sunscreen leidt een afgedwongen overname namelijk onder andere tot haar faillissement. Het is niet zeker dat de soep zo heet gegeten wordt, maar het kan ook niet worden uitgesloten.

Gevolgen afgedwongen overname nu niet te overzien

Doorslaggevend in de belangenafweging door de rechter is echter de coronacrisis zelf, die de gehele reisbranche en daarmee zowel Sunweb als Corendon bijzonder ernstig treft. In het kort geding kunnen de gevolgen niet worden overzien van een afgedwongen overname voor de continuïteit van de gecombineerde onderneming Corendon/Sunweb, in het bijzonder voor de werkgelegenheid en de verplichtingen jegens klanten en toeleveranciers. Onder deze omstandigheden dienen de twee ondernemingen om de tafel te gaan zitten om de deal, waarmee zij aanvankelijk zo verguld waren, aan te passen aan de gewijzigde situatie. Corendon heeft al aangegeven hiervoor open te staan. Sunscreen weigerde dit vooralsnog, maar dient zich echter te realiseren dat zij zich – gezien de mogelijkheid dat haar claim dat Corendon haar afspraken niet is nagekomen, in de bodemprocedure kan worden afgewezen – niet zomaar aan de deal kan onttrekken.

Trefwoorden: reisbranche, overnames

CELTH



||| Nieuws |||

03/07/25
Exclusief voor leden
Minder spanning op arbeidsmarkt gastvrijheidssector
De Landelijke Data Alliantie heeft de nieuwste kwartaalupdate van de Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector online gezet. Zien we daar de eerste tekenen van een trendbreuk naar een minder overspannen arbeidsmarkt in de gastvrijheidssector?
03/07/25
Steeds meer reizigers kiezen voor budgetmaatschappijen
Het aantal passagiers dat via Nederlandse luchthavens met een budgetmaatschappij vliegt, is in twintig jaar tijd verdrievoudigd. In 2024 maakten 27,8 miljoen reizigers gebruik van een prijsvechter, tegenover 9,3 miljoen in 2004.
02/07/25
Exclusief voor leden
Starbucks met 180 zitplaatsen opent op Schiphol
Centraal gelegen in de vernieuwde Lounge 1 van Schiphol is geopend een grote Starbucks-locatie van 500 vierkante meter. De herontwikkeling is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Schiphol, Avolta AG en Starbucks.
02/07/25
Minder Nederlanders deze zomer op vakantie
Volgens de meest recente ANWB Vakantiemonitor kiest een kleiner percentage van de Nederlanders – 57% vergeleken met 73% vorig jaar – ervoor om in juli en augustus op vakantie te gaan. Deze verschuiving kenmerkt zich door een duidelijke voorkeur voor dichterbij huis. Vakanties binnen Europa en in eigen land winnen terrein, wat resulteert in de auto als meest gekozen vervoermiddel.
02/07/25
Exclusief voor leden
Forse impact van btw-verhoging op logiessector
De btw-verhoging op logies leidt tot een vraagafname tot 30%, een 8,5% lagere omzet uit toeristische overnachtingen en flinke gevolgen voor budgethotels en de logiessector in de grensstreek. Toch wil het kabinet de btw-verhoging niet terugdraaien.
02/07/25
Exclusief voor leden
Versnelling gebruik AI
Van chatbots en sociale media campagnes tot en met werkprocessen in de horeca, AI is niet meer weg te denken uit de sector leisure. Het gebruik van AI maakt een versnelling mee in onze maatschappij.
30/06/25
Metropolitane fietsroute Delft - Naaldwijk in ontwikkeling
De bestaande fietsroute vanuit Westland naar het centrum van Delft wordt ontwikkeld tot metropolitane fietsroute Delft - Naaldwijk.
30/06/25
Drentse Fiets4Daagse bestaat zestig jaar
De Drentse Fiets4Daagse bestaat zestig jaar en de organisatie pakt uit met een kleurrijk randprogramma en een gereduceerd tarief; kinderen t/m 16 jaar fietsen zelfs gratis mee.