Geplaatst op: 18-11-2020
Auteur: Redactie
NRIT Media

Winnaars fotowedstrijd Landschapskunst bekend

Winnende foto: kwelder op Schiermonnikoog

Winnaars fotowedstrijd Landschapskunst bekend

Een half jaar na de lancering van de fotowedstrijd Landschapskunst mag De Groene Koepel de winnende inzendingen bekendmaken. Alle tien zijn het prachtige meesterwerken waarin het karakteristieke Nederlandse landschap op een bijzondere manier is vastgelegd.


Bewust het landschap ervaren

Nederland is het land van de landschapskunst, we zijn er wereldberoemd om geworden. De meesterwerken van Jacob van Ruisdael, Jan van Goyen en Piet Mondriaan zijn in ons collectieve geheugen gegrift. Tegenwoordig worden landschappen niet meer alleen op het witte doek gevangen, maar ook veelvuldig gefotografeerd. Het vastleggen van ons unieke landschap is nu weggelegd voor ons allemaal. ‘De uitdaging was een blik op dát landschap te geven dat men graag zou willen meenemen naar de toekomst’, vertelt Marieken Nieuwdorp, directeur van De Groene Koepel. ‘Er zijn maar weinig plekken ter wereld waar het landschap zo divers is als in Nederland. Het is het meest tastbare, toegankelijke erfgoed dat we hebben, met een enorme vertelkracht.’ 

 

De winnaar: kwelder op Schiermonnikoog

Er zijn tientallen prachtige foto’s ingestuurd. Met grote zorg is er een top 10 geselecteerd door de vakjury. De uiteindelijke winnaar is dhr. Wim Hoek met zijn foto van de kwelder op Schiermonnikoog. De jury ligt toe: ‘De wolkenlucht, zo bepalend voor het Nederlandse landschap, is hier wel uitzonderlijk prachtig en groots. De foto geeft een landschap van een Waddeneiland weer, waar Nederlanders vaak bewust het landschap ervaren. Dit landschap is ook opgebouwd uit echt Hollandse landschapselementen zoals het water, het gras en de koeien. Het bootje 'trekt' je het beeld in en laat je merken hoe bijzonder het in het landschap voelt. De dreigende wolken, die hier wel een ruimteschip uit een sciencefiction serie lijken, maken het gevoel van weidsheid welhaast overweldigend. Heel goed gezien, gekozen en mooi weergegeven door de fotograaf.’ De volledige top 10 is hier te zien.

 

De vakjury

Maartje van den Heuvel, jurylid en mede-initiatiefneemster van de fotowedstrijd, vertelt: ‘We zijn echt op zoek gegaan naar de karakteristieken die ons Nederlandse landschap haar identiteit geven. De winnende foto’s hebben weten vast te leggen waar het in het Nederlandse landschap zo vaak om draait: water, weidsheid en dramatische wolkenluchten.’ De vakjury bestond uit een driekoppig panel, met een zeer gevarieerde achtergrond in fotografie: Maartje van den Heuvel, conservator fotografie bij de Bijzondere Collecties van Universiteit Leiden en interdisciplinair (kunstgeschiedenis/landschapsarchitectuur) gepromoveerd op fotografie van het Nederlandse landschap; Jannie de Kruijff, redacteur fotografie bij fotografietijdschrift Focus; en Loek van Vliet, professioneel fotograaf van het internationale cultuurlandschap en docent fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

 

Mooie prijzen

De tien winnende foto’s mogen een aantal mooie prijzen in ontvangst nemen, waaronder een eervolle vermelding op de website van het fotografietijdschrift Focus Magazine. Daarnaast krijgen ze gratis toegang tot het Fotomuseum en Kunstmuseum in Den Haag, waar in 2021 de schilderijententoonstelling ‘Hollands landschap’ te zien is. De Groene Koepel geeft in 2021 een vervolg aan de fotowedstrijd. De top 10 van dit jaar wordt dan op de 150 Natuurkampeerterreinen in Nederland en Frankrijk tentoongesteld ter inspiratie.

Link: https://www.degroenekoepel.nl/
Trefwoorden: Fotowedstrijd, landschapskunst, Nederlands landschap

||| Blogs |||

03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

22/01/21
Nieuwe CAO voor watersportbedrijven en zeilmakerijen
Er is een nieuwe HISWA/SZS-cao afgesloten voor watersportbedrijven en zeilmakerijen. HISWA-RECRON (o...
22/01/21
673 duurzame accommodaties voor recreatie, vakantie en zakelijke markt ontvangen het Green Key certificaat 2021
Vandaag worden door het keurmerk Green Key 673 certificaten verstrekt aan ondernemers in de toeristi...
22/01/21
Exclusief voor leden
Kampioen recycling is nog niet sterk in de circulaire economie
In de recreatiesector biedt de circulaire economie een grote kans om de duurzaamheid naar een hoog peil te brengen. Bouwmaterialen, inrichting en verlichting van accommodaties, het kan allemaal de cirkel in voor hergebruik. Nederland is goed in het scheiden van afval maar de stap naar een circulaire economie blijkt moeilijk. Daarom verbetert Van Veldhoven het beleid op dit gebied.
22/01/21
Machtige brouwers blijf coulant voor de horeca
Traditiegetrouw vinden in januari de gesprekken plaats tussen brouwerijen en horecaondernemers over de afspraken voor het nieuwe jaar en de afwikkeling van het voorgaande jaar. 2020 was een ongekend slecht jaar voor de horeca met historisch lage omzetten.
22/01/21
Groener Osdorp voorbeeld voor bedrijventerreinen
Op woensdag 13 januari zijn 42 extra bomen geplant langs het centrale wandelpad (kunstroute) langs de Etnastraat. Samen met andere duurzame maatregelen kan Business Park Amsterdam Osdorp hiermee een kan hiermee de komende jaren als voorbeeld dienen voor andere Amsterdamse bedrijventerreinen.
22/01/21
Uitbreiding coronasteun voor bedrijven en garantiefonds evenementen
Het Nederlandse kabinet breidt de steunmaatregelen voor ondernemers uit. In het zicht van de haven is de strategie om niet alle bedrijven te redden, verlaten. Met de uitbreiding van het pakket is een bedrag van 7,6 miljard euro gemoeid. Voor de vrijetijdssector is de aankondiging van een garantiefonds voor evenementen de grote opsteker en het feit dat ook grote bedrijven in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de vaste lasten.
21/01/21
Exclusief voor leden
Gelderland geeft duizenden stacaravans huisnummer voor verbetering veiligheid
Provincie Gelderland heeft ruim 9.500 Gelderse stacaravans en chalets een huisnummer gegeven. Zo zijn de bewoners minder anoniem, en worden vakantieparken veiliger. De provincie gaat door met de registratie.
21/01/21
Groot doek wordt zes meter opgetild in Maritiem Museum
Het vijf eeuwen oude kunstwerk van 4 bij 2 meter is 6 meter omhoog getakeld omdat het niet in de grootste lift paste.