Geplaatst op: 18-11-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Afhaalhoreca in dierentuinen en pretparken weer open

Afhaalhoreca in dierentuinen en pretparken weer open
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
De persconferentie en de later gepubliceerde onderliggende stukken leveren voor de vrijetijdssector een wisselend beeld op. Er zijn winnaars maar ook verliezers. 

Opvallend is dat het kabinet het advies van het OMT negeert dat vindt dat de regels van 13 oktober en de verscherping daarvan na twee weken, waardoor dierentuinen, pretparken, bioscopen, theaters, musea en zwembaden moesten sluiten, aan te passen. "Op dit moment is de daling van het aantal besmettingen en de R-waarde nog onvoldoende om al over te gaan tot een afschaling", schrijft het OMT. "Het risico op een snelle heropleving bij een nog forse bulk aan geïnfecteerde personen (aantal besmettelijken is nog steeds naar schatting boven de 100.000 personen) is simpelweg te groot." 

Dierentuinen en pretparken

De meeste winst boekten dierentuinen en pretparken die niet alleen vanaf 19 november weer open kunnen maar ook de afhaalhoreca weer mogen openstellen. De consumpties mogen niet bij de de afhaallocatie worden genuttigd.

Bioscopen, theaters, musea en zwembaden

Ook voor bioscopen, musea, theaters en zwembaden was er goed nieuws want ook zij mogen vanaf donderdag weer open. Wel op basis van reservering, een beperkte capaciteit en met de geldende maatregelen zoals afstand houden. In musea moet bovendien een mondkapje worden gedragen. In bioscopen, musea, theaters en zwembaden blijft ook de afhaalhoreca gesloten.

Horeca
Slecht nieuws is er voor de horeca die zeker tot half december dicht moet blijven. Misschien komt er op 8 december een klein lichtpuntje als het kabinet met een nieuwe persconferentie komt en er voor de kerstperiode meer mogelijk is. KHN reageert, zoals verwacht teleurgesteld. In een reactie op de persconferentie roept de brancheorganisatie het kabinet dan ook dringend op om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over wanneer de horeca, of delen van de horeca, weer open kan.  Ook moet er een solide aanvullend steunpakket voor de horeca komen. Ondernemers teren volgens KHN al maanden op hun reserves. Dat er niet al veel meer faillissementen zijn geweest tot nu toe heeft te maken met het feit dat schuldeisers hun schuld nog niet volledig op eisen en dat ondernemers zelf ca. 3,5 - 4 miljard aan eigen spaargeld en eigen vermogen in hun bedrijf hebben gestoken. "Het kan niet zo zijn dat je de horeca voor 100% sluit en bijvoorbeeld maar de helft van de vasten lasten vergoed. Naast een verplichte sluiting, hoort dan ook een vergoeding van 100% te staan", stelt KHN.

Reisbranche

Voor de reisbranche is er zeker geen licht aan het eind van de tunnel omdat het kabinet tot half januari reizen naar het buitenland ontraad. Het kabinet schrijft letterlijk: "Maak geen reizen naar het buitenland en boek niet tot half januari, tenzij het noodzakelijk is.”  Vakanties en familiebezoeken zijn volgens het kabinet geen noodzakelijke reizen en op vakantie gaan naar een tweede huis in het buitenland vormt een risico. Het OMT gaat nog een stapje verder en schrijft dat vakanties in het buitenland een bron van introducties zijn: "Het is belangrijk aandacht te hebben voor de risico’s van reizen, en de consequenties van introducties van het virus in Nederland." Het OMT stelde in een eerder advies al dat het verstandig is inkomende reizigers om een negatieve PCR-testuitslag te vragen. Ook ANVR is een voorstander van het testen van reizigers.

Binnenlands toerisme

Vakanties in eigen land worden niet ontraden maar wel wordt geadviseerd buiten het vakantieseizoen te gaan en geen grote toeristische trekpleisters te bezoeken: "Denk eens aan een andere regio of stad.” Voor inkomend reisverkeer blijven de grenzen open maar is er wel een dringend advies om niet naar Nederland te reizen tenzij het strikt noodzakelijk is. 


Link: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/openbaar-en-dagelijks-leven
Trefwoorden: attractieparken, dierentuinen, horeca, cafés, restaurants, cultuur, musea, theaters, bisocopen, reisbranche, reisbedrijven, vakanties

CELTH
 





||| Nieuws |||

25/03/24
Exclusief voor leden
Meer fun en groen in speeltuin Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum in Utrecht is druk bezig met de herinrichting van het buitenterrein. De inrichting van de speeltuin, het traject van de kindertrein en de plek van de distributie-ingang worden aangepast.
22/03/24
Exclusief voor leden
Eerste Changing Places Toilet in Beekse Bergen
In Beekse Bergen wordt op woensdag 27 maart het eerste Changing Places Toilet – een liggende toiletvoorziening voor kinderen en volwassenen met een ernstige beperking – geopend. Het dierenpark heeft hiermee – in samenwerking met Stichting het Gehandicapte Kind en Joint Projects - een Nederlandse primeur: er is verder nog nergens in het land is een dergelijke verzorgingsplek aanwezig die voldoet aan de internationale standaard.
15/03/24
Exclusief voor leden
Alle aandelen Alpenpark Neuss over naar SnowWorld
Vandaag meldt SnowWorld dat het de resterende aandelen van Alpenpark Neuss (nabij Düsseldorf, Duitsland) heeft overgenomen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
12/03/24
Exclusief voor leden
MKB-Nederland wil af van verhoging minimumloon
Zet een streep door de voorgenomen extra verhoging van het wettelijk minimumloon per 1 juli aanstaande. Die oproep doen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer, die donderdag over dit onderwerp debatteert.
11/03/24
Keukenhof opent 21 maart voor alle bezoekers met een Symphony of Colours
Met inzet van generaties bevlogen mensen is Keukenhof in 75 jaar uitgegroeid tot een internationaal fenomeen. Wereldwijd een begrip en belangrijk voor de sierteeltsector en de reisindustrie. De Engelse landschapsstijl, ontworpen door vader en zoon Zocher, vormt nog altijd de basis van het park.
06/03/24
Exclusief voor leden
LEGOLAND Billund ontvangt certificaat Green Attraction
Na een aantal jaren doelgerichte acties en voortdurend sparren met het secretariaat van het Deense initiatief Green Attraction, is attractiepark LEGOLAND Billund nu gecertificeerd met de Green Attraction.
05/03/24
Exclusief voor leden
Transitie op het bord naar vegetarisch
De Nederlander verandert in zijn eetgewoonten. Je zal steeds meer vegetariërs en vooral flexitariërs tegenkomen. Iet s om mee rekening te houden in de horeca van hotels, attracties en andere leisure omgevingen. 25% van alle hoofdmaaltijden is vegetarisch meldt CBS na onderzoek in samenwerking met RIVM en Voedingscentrum.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...