Geplaatst op: 17-11-2020
Auteur: Marc Gerlings

Museum Helmond kindvriendelijkste museum van 2021

Museum Helmond kindvriendelijkste museum van 2021
Alle Museumkids proof musea in Nederland. Illustratie: Museumvereniging.

52 musea mogen zich kidsproof noemen. Die musea hebben elk van minstens 60 kinderen het rapportcijfer 8 of hoger ontvangen. Museum Helmond mag zich het kindvriendelijkste museum van Nederland voor 2021 noemen: het kreeg het rapportcijfer 9,3. 

Ongeveer 10.000 kinderen tot en met 12 jaar oud vulden een verslag in en stuurden dat naar de website van Museumkids.

De kidsproof musea per provincie:

Drenthe
Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Drenthe noemen! Het Nationaal Gevangenismuseum (gemiddeld rapportcijfer van 8,8): " je mag in echte slaapkooien in de hangmatjes liggen, je kunt veel leren van de boevenbustour en de rondleiding”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur. Museum Helmond werd verkozen tot het meest kindvriendelijke museum van heel Nederland.

Flevoland
Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Flevoland noemen. Luchtvaartmuseum Aviodrome (gemiddeld rapportcijfer van 8,6): "je mag écht in de vliegtuigen en ze hebben een te gekke buitenspeelplaats”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Friesland
Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Friesland noemen. Het Natuurmuseum Fryslân (gemiddeld rapportcijfer van 8,6): "de onderwater Safari is supercool, net als de Darwin-zolder”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Gelderland
De Bastei in Nijmegen mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Gelderland noemen. De Bastei (gemiddeld rapportcijfer van 8,7): "er zijn super leuke activiteiten zoals bruggen maken, virtual reality en de wolharige neushoorn”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Limburg
Het Continium Discovery Center in Kerkrade mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Limburg noemen. Het Continium Discovery Center (gemiddeld rapportcijfer van 9,1): "je mag een eigen bruisbal maken, je kan een parcours doen en je kan voelen hoe het is om de lucht in geschoten te worden met een raket”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Noord-Brabant
Museum Helmond mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum 2021 van Nederland noemen.Landelijk winnaar Museum Helmond (gemiddeld rapportcijfer van 9,3): "Je kunt er dingen leren, spelletjes doen en je verkleden als ridder in dit museum waar alleen maar lieve mensen werken”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Noord-Holland
Nemo Science Museum in Amsterdam mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Noord-Holland noemen. NEMO Science Museum (gemiddeld rapportcijfer van 9,0): "je kunt er van alles en nog wat doen, er zijn heel veel activiteiten, je mag alles aanraken en overal mee spelen”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Overijssel
Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Overijssel noemen. Natura Docet Wonderryck Twente (gemiddeld rapportcijfer van 8,9): "de speurtocht is super leuk, je kan in het ‘funky forest’ de bomen laten groeien en ook opgezette dieren zien”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Utrecht
Nationaal Militair Museum in Soest mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van provincie Utrecht noemen. Het Nationaal Militair Museum (gemiddeld rapportcijfer van 8,8): "je kunt met spelletjes ervaren hoe het is om militair te zijn en je mag zelf in de tanks rijden”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Zuid-Holland
Museumpark Archeon in Alphen a/d Rijn mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Zuid-Holland noemen. Museumpark Archeon (gemiddeld rapportcijfer van 8,9): "je mag overal in kijken, zelf een armbandje maken en zoveel over vroeger leren. De mensen waren ook allemaal zo leuk verkleed, net als vroeger”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Museumkidsis een initiatief van de Museumvereniging, brengt de jongste generatie, en daarmee ook hun (groot)ouders, in contact met museale collecties door het hele land. Met die collecties vertellen musea verhalen waardoor kinderen de wereld en hun eigen omgeving leren ontdekken. De waardering die Museuminspecteurs uit het hele land hebben gegeven, maakt duidelijk wat ze van de activiteiten vonden, of ze iets nieuws geleerd hebben, of de medewerkers aardig waren en wat ze zelf aan het museum zouden veranderen. Het museum kan deze waardevolle feedback gebruiken om nog aansprekender programma’s te ontwikkelen en de dienstverlening te verbeteren. De verkiezing van de Kidsproof musea van Nederland draagt daarmee bij aan de kwaliteit van het aanbod van alle musea. 

Trefwoorden: museum, kinderen, kwaliteit, beleid, cultuur

||| Blogs |||

02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/07/21
Samenwerking Routebureau Veluwe wordt omgezet naar stichting
Op 10 juni jl. heeft de VeluweAlliantie ingestemd met het oprichten van de Stichting RouteBureau Veluwe (RBV). Het bureau gaat vooral met de 7000 km aan meest kenmerkende paden aan de slag.
22/07/21
Maritiem Museum in de zomer langer open
Nu de zomer begonnen is, pakken attractieparken de succesformule op van langere openingstijden. Dit wordt ook door de musea gezien. Het Maritiem Museum is tot en met eind augustus tot 20.00 open en biedt met het nieuwe Leuvepaviljoen een complete buitenprogrammering.
16/07/21
Recreatieve druk Rottemeren verlagen door speciale fietsroute voor wielrenners
Het is heel druk rond de Rottemeren. Daarom is er met en voor de wielrenners nu een alternatieve route ontwikkeld: de WielerRotte. Dit wordt gefinancierd door het recreatieschap.
13/07/21
17 beherende en recreatieve organisaties vragen om betere toegankelijkheid landelijk gebied
17 organisaties* roepen het nieuwe Kabinet op om de landelijke gebieden beter toegankelijk te maken voor recreanten. In het afgelopen coronajaar is gebleken hoe belangrijk het is om erop uit te gaan. De druk op stedelijk groen was dan ook groot en soms moesten delen van beschermde natuurgebieden worden afgesloten. Formateur Hamers heeft recreatie meegenomen in het advies.
13/07/21
Na gemist seizoen richt SnowWorld zicht op zomerskiën
Door de lockdown zag SnowWorld zich afgelopen winter genoodzaakt al haar vestigingen te sluiten. Meer dan een miljoen Nederlandse wintersportfans konden niet op wintersport en dat gemis merkt SnowWorld nu. De vraag naar activiteiten op de sneeuw is groter dan in een normale zomer.
08/07/21
Geluksgevoel centraal in zomercampagne Marketing Groningen
Dit gevoel wordt gevangen in twaalf campagnefoto’s die dat gevoel proberen te vangen. Voor de campagne zijn drie nieuwe routes ontwikkeld langs pareltjes in de provincie Groningen.
08/07/21
Bouwplannen in strijd met UNESCO nominatie Hollandse Waterlinie
Op twee locaties zat de ontwikkeling van woningbouw en industrie te dicht op de waterlinie. Dit is in de planfase tegengehouden en nu is het afwachten of de UNESCO dit als een voldoende oplossing ziet voor de nominatie.
06/07/21
Provincie Utrecht wil retail binnensteden en kernen versterken
Utrechtse gemeenten kunnen sinds 1 juli een subsidie aanvragen om de vitaliteit van binnensteden, dorpskernen en winkelcentra te versterken.