Geplaatst op: 10-11-2020
Auteur: Marc Gerlings

Campagne van Better Places levert al 75.000 euro op voor ondernemers in destinaties

Campagne van Better Places levert al 75.000 euro op voor ondernemers in destinaties
Straatbeeld in Tanzania.
Touroperator Better Places moest fors bezuinigen maar de organisatie zag ook de nood van de werkloze gidsen in de bestemmingen. Met een snelle actie werd de campagne 'Droom Nu, Reis Later' gestart en dat heeft al 75.000 euro opgeleverd. Daarmee worden veel gezinnen gered.

Sinds half maart blijven vliegtuigen massaal aan de grond en sluiten landen plots hun grenzen. In plaats van mensen óp reis te sturen, moeten reisorganisaties hun vakantiegangers zo snel mogelijk naar huis zien te krijgen. Na een paar hectische weken van repatriëring, omboekingen en annuleringen, besluit reisorganisatie Better Places dat het hoog tijd is om zich bezig te houden met positieve zaken. Dat is het begin van de succesvolle Droom Nu, Reis Later-campagne. In nieuwsbrieven, video's en blogs laten ze reizigers thuis genieten van hun favoriete bestemmingen. Tegelijkertijd vragen ze aandacht voor de vaak schrijnende situatie in verre landen en zamelen ze ruim 75.000 euro aan donaties in voor de mensen die het hardst worden getroffen door de crisis.

De campagne is onlangs genomineerd door de WTM World Responsible Tourism Award, in de categorie 'fund raising'.

Bezuinigingen bij Better Places

Oprichter Saskia Griep: "We gingen een veelbelovend jaar tegemoet. Dat de reisindustrie een paar maanden later in een wereldwijde crisis zou storten, had niemand kunnen bedenken.” Net als veel andere bedrijven in het toerisme, moet Better Places flink bezuinigen om het hoofd boven water te houden. Ondanks de grote tegenslagen laat de reisondernemer zich niet uit het veld slaan. "Nadat we al onze reizigers veilig thuis hadden, voelde ik heel erg de behoefte om iets positiefs te doen. Ik heb onze lokale partners gevraagd waar zij behoefte aan hebben en hoe wij vanuit Nederland chauffeurs, gidsen en hotelpersoneel een hart onder de riem kunnen steken. De ideeën stroomden binnen. Er was vooral behoefte aan positiviteit en verbinding met onze klanten.”

Droom Nu, Reis Later

Er is in Nederland veel aandacht voor de gevolgen van de crisis op de eigen economie, maar er wordt nauwelijks gesproken over de situatie in het buitenland. Tanzania reisexpert Karin Miner :"In Nederland werden meteen allerlei steunmaatregelen aangekondigd om bedrijven zoveel mogelijk overeind te houden. Hier in Tanzania is er geen sociaal vangnet. De lokale ondernemers die onze reizen zo bijzonder maken, zitten al maanden zonder werk en dus zonder inkomen. Díe verhalen moeten ook worden gehoord.” 

Met de Droom Nu, Reis Later-campagne slaat Better Places twee vliegen in een klap: met video's, recepten, leestips en muziek kunnen klanten thuis genieten van verre bestemmingen. Tegelijkertijd krijgen ze artikelen en video's opgestuurd, waarin lokale partners vertellen over de situatie in hun land.

Hulp aan lokale ondernemers

Na overleg met de reisexperts ter plekke wordt duidelijk dat er meer nodig is om lokale ondernemers te steunen. Als aanvulling op de campagne, lanceert Better Places samen met reisorganisatie MiCuba We Support Local Tourism. Op de website staan inmiddels zestien crowdfundingacties die zijn opgericht door lokale partners van Better Places. Karin: "Met de acties zamelen we geld in om de mensen die het hardst getroffen zijn door de crisis een steuntje in de rug te geven. Van voedselpakketten voor gidsen en chauffeurs in Tanzania en Nepal tot financiële ondersteuning voor ondernemers in Peru en Cuba.” 

Saskia en haar  collega's zijn vastberaden: "we stoppen pas met de acties als het toerisme weer op gang komt en iedereen gewoon weer aan het werk kan.”

We zijn ze niet vergeten

De acties zijn een groot succes. In zeven maanden halen de reisexperts gezamenlijk 75.000 euro op. "Dat laat een enorme betrokkenheid van onze reizigers zien,” zegt Karin. "We krijgen vaak de vraag van mensen die met ons in Tanzania geweest zijn, hoe het nu met de gids of chauffeur gaat die ze tijdens hun rondreis hebben leren kennen.” 

Hoewel het geld een mooie manier is om de ondernemers op verre bestemmingen te helpen, is dat volgens Saskia niet het grootste succes van de campagne. "Het opzetten van de acties geeft ontzettend veel positieve energie in tijden van crisis. Niet alleen aan ons als bedrijf, maar ook aan de lokale ondernemers, die door de acties weten dat we ze niet zijn vergeten. Dát is het echte succes van Droom Nu, Reis Later.”
Trefwoorden: campagne, reizen, gids, touroperator, maatschappelijk

||| Blogs |||

30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
13/05/20
Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!
Hans van Leeuwen vindt dat er geen geld moet worden gestoken in Holland Promotie maar juist ondernemers moeten worden ondersteund.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

27/11/20
Eerste grensoverschrijdende Knopen Lopen wandelkaart verkrijgbaar
De wandelkaart van de gemeente Roerdalen is onlangs vernieuwd en uitgebreid met het knooppuntennetwe...
27/11/20
Nieuwe website Trekkershutten maakt online boeken eenvoudiger
Op de nieuwe website van de Trekkershutten, die deze week is gelanceerd, kunnen ...
27/11/20
Start van virtuele tijdreis naar Leiden in 1620
Rondkijken in Leiden en zien hoe de Pilgrims hier tussen 1609 en 1620 woonden, kan nu via het platfo...
26/11/20
Blijvend investeren in de vrijetijdssector is essentieel: zonder bezoekers geen herstel!
Heel ondernemend Utrecht wordt getroffen door de coronamaatregelen. De cultuur-, evenementen-, horec...
26/11/20
Steuntje in de rug voor Gelderse ondernemers in horeca en toerisme
De provincie Gelderland stelt 1 miljoen euro beschikbaar aan ondernemers in de horeca-, toerism...
26/11/20
Exclusief voor leden
Wenteltoren geeft prachtig uitzicht over Waddenzee en achterland
De nieuwe 25 meter hoge uitkijktoren 'Marsktårnet' is ontworpen door het wereldberoemde Deense architectenbureau BIG en zal vanaf voorjaar 2021 onderdeel uitmaken van de Deense toeristische leisure en educatielocatie aan de rand van het moeraslandschap in Nationaal Park Waddenzee.
25/11/20
Trendzz For You biedt totaaloplossing voor souvenirs aan Landal GreenParks
Trendzz For You verzorgt vanaf 1 januari 2021 de souvenirs, gift-artikelen en ansichtkaarten bij Lan...
24/11/20
Maxxton en Stardekk bundelen krachten in de wereldwijde markt van hospitality SaaS-oplossingen
Maxxton en Stardekk, beide reeds jaren vooraanstaande spelers in hospitality software, bundelen de k...