Geplaatst op: 29-10-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Helft werknemers reisbranche raakt baan kwijt

Helft werknemers reisbranche raakt baan kwijt
Afbeelding van Thanks for your Like • donations welcome via Pixabay
Het is een stil drama, de verloren banen van werknemers in de reisbranche. Volgens Reiswerk is al 20% van de werknemers zijn of haar baan kwijt en gaat dat in het voorjaar van 2021 oplopen naar 45%. Dit ondanks de generieke steunmaatregelen van het kabinet. Die zijn niet voldoende om de reisbranche die nu weer vrijwel volledig tot stilstand is gekomen, te redden. Reiswerk luidt daarom vandaag de noodklok. ANVR-voorman Frank Oostdam wil dat de overheid ook voor de reisbranche specifieke steunmaatregelen neemt. 

Ineenstorting reisbranche

De reissector is één van de zwaarst getroffen sectoren als gevolg van de coronacrisis. Reizen is sinds maart zeer beperkt of helemaal niet mogelijk. Door grote reorganisaties en het niet verlengen van tijdelijke- en seizoenscontracten, is inmiddels al van zo’n 20% reisprofessionals afscheid genomen.

"Dat is ongekend”, stelt Esther Gathier, manager van Reiswerk. "Ook de vooruitzichten zijn ronduit slecht. Zonder sectorspecifieke maatregelen dreigt ruim 45% van alle reisprofessionals hun baan kwijt te raken. Dit is rampzalig voor de sector, de economie én de reiziger. Jarenlang opgebouwde kennis gaat verloren als er geen hulp komt om deze periode te overbruggen. Er is perspectief, want zodra het weer kan, wil de consument niets liever dan weer reizen, unieke reiservaringen opdoen en lekker op vakantie gaan. Wij blijven dan ook geloven in de pracht van reizen, maar hebben nu wel een buffer nodig.”

Loes Dreschler, vakbond CNV, ziet de toekomst voor de reisbranche ook somber in. Zij laat weten dat CNV wekelijks meldingen binnen krijgt van een voorgenomen reorganisatie of van een faillissement. Dreschler: "Als het kabinet de reisbranche niet meeneemt in de extra steunmaatregelen, worden werknemers zo met een enkeltje de WW in geholpen.”

ANVR wil overheidssteun

Groot probleem is dat de reisbranche al maanden vrijwel stil ligt. ANVR is in gesprek met het kabinet voor een voucherbank waar reisbedrijven voor uitgegeven vouchers financiering kunnen krijgen. Gisterenavond toonde ANVR-voorman Frank Oostdam zich bij Op1 niet heel erg optimistisch over reizen in de nabije toekomst. Hij verwacht dat, als er een vaccin is, het nog wel tot de zomer van 2021 duurt voordat reizen weer op gang komen. "De reisbranche is al acht maanden dicht, er is nu een klein kattenluikje dat we naar de Canarische Eilanden en Curacao kunnen, maar dat dreigt nu ook dicht te gaan. Dat betekent dat we een ongelofelijke schade aan het leiden zijn.” Volgens Oostdam heeft de reisbranche nu echt steun van de overheid nodig. "Wat dan steekt is dat de horeca nu wordt geholpen, en ik gun het ze van harte, maar zij hebben een fantastische zomer gedraaid en wij hebben 90% omzetschade. Wij hebben 100 duizenden mensen annuleringskosten moeten betalen op basis van advies van de overheid en willen nu ook wel eens beter bij de vis. We zijn in goed overleg met de overheid maar het moet niet langer duren.” 

Geen vacatures meer

Voor het eerst in de geschiedenis zijn er nagenoeg geen vacatures meer in de reisbranche. Het aantal beschikbare vacatures is, vergeleken met het begin van 2020, met maar liefs 97 procent gedaald. Dit heeft acute gevolgen voor studenten van verschillende MBO- en HBO-opleidingen voor Toerisme. Reiswerk signaleert grote onzekerheden: "Studenten die in hun afstudeerjaar zijn, zitten in zak en as. Zij vragen zich oprecht af: Kan ik straks wel een baan vinden? Moet ik een andere opleiding gaan doen? En wat komt er nu terecht van al mijn dromen?”, aldus Gathier. 
Trefwoorden: reisbranche, reisbedrijven, corona, crisis

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.
25/03/24
Toerisme Award voor GeoFort
Ondernemer Willemijn Simon van Leeuwen heeft de Toerisme Award gewonnen. Ze kreeg de award uitgereikt op de opening van het toeristisch seizoen in Rivierenland. De DMO vierde een extra feestje vanwege het 20-jarig bestaan.
25/03/24
Exclusief voor leden
Goed toeristisch jaar voor Royal Delft
Dat het inkomend toerisme in 2023 weer volop draaide zagen ze ook bij Royal Delft. De bezoekersaantallen en omzet groeiden fors. Het bedrijf richt zich met een unieke propositie op de toeristische markt.
22/03/24
Exclusief voor leden
Wereldreistrends
Een interessant onderzoek van Skyscanner die het recente boekgedrag van reizigers wereldwijd in kaart heeft gebracht. Ze rapporteren over reisplannen voor de periode juni-augustus 2024 en spiltsen die uit naar regio.
22/03/24
Drenthe lanceert campagne: Dit is de kracht van Oer
Marketing Drenthe heeft de multimediale campagne 'Dit is de kracht van Oer' gelanceerd. De campagne richt zich op het Drentse landschap als perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van alledag en de wereld even op pauze te zetten. Doelgroep zijn stellen van 35 jaar en ouder met een interesse in natuur en cultuur.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...