Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 29-10-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Helft werknemers reisbranche raakt baan kwijt

Helft werknemers reisbranche raakt baan kwijt
Afbeelding van Thanks for your Like • donations welcome via Pixabay
Het is een stil drama, de verloren banen van werknemers in de reisbranche. Volgens Reiswerk is al 20% van de werknemers zijn of haar baan kwijt en gaat dat in het voorjaar van 2021 oplopen naar 45%. Dit ondanks de generieke steunmaatregelen van het kabinet. Die zijn niet voldoende om de reisbranche die nu weer vrijwel volledig tot stilstand is gekomen, te redden. Reiswerk luidt daarom vandaag de noodklok. ANVR-voorman Frank Oostdam wil dat de overheid ook voor de reisbranche specifieke steunmaatregelen neemt. 

Ineenstorting reisbranche

De reissector is één van de zwaarst getroffen sectoren als gevolg van de coronacrisis. Reizen is sinds maart zeer beperkt of helemaal niet mogelijk. Door grote reorganisaties en het niet verlengen van tijdelijke- en seizoenscontracten, is inmiddels al van zo’n 20% reisprofessionals afscheid genomen.

"Dat is ongekend”, stelt Esther Gathier, manager van Reiswerk. "Ook de vooruitzichten zijn ronduit slecht. Zonder sectorspecifieke maatregelen dreigt ruim 45% van alle reisprofessionals hun baan kwijt te raken. Dit is rampzalig voor de sector, de economie én de reiziger. Jarenlang opgebouwde kennis gaat verloren als er geen hulp komt om deze periode te overbruggen. Er is perspectief, want zodra het weer kan, wil de consument niets liever dan weer reizen, unieke reiservaringen opdoen en lekker op vakantie gaan. Wij blijven dan ook geloven in de pracht van reizen, maar hebben nu wel een buffer nodig.”

Loes Dreschler, vakbond CNV, ziet de toekomst voor de reisbranche ook somber in. Zij laat weten dat CNV wekelijks meldingen binnen krijgt van een voorgenomen reorganisatie of van een faillissement. Dreschler: "Als het kabinet de reisbranche niet meeneemt in de extra steunmaatregelen, worden werknemers zo met een enkeltje de WW in geholpen.”

ANVR wil overheidssteun

Groot probleem is dat de reisbranche al maanden vrijwel stil ligt. ANVR is in gesprek met het kabinet voor een voucherbank waar reisbedrijven voor uitgegeven vouchers financiering kunnen krijgen. Gisterenavond toonde ANVR-voorman Frank Oostdam zich bij Op1 niet heel erg optimistisch over reizen in de nabije toekomst. Hij verwacht dat, als er een vaccin is, het nog wel tot de zomer van 2021 duurt voordat reizen weer op gang komen. "De reisbranche is al acht maanden dicht, er is nu een klein kattenluikje dat we naar de Canarische Eilanden en Curacao kunnen, maar dat dreigt nu ook dicht te gaan. Dat betekent dat we een ongelofelijke schade aan het leiden zijn.” Volgens Oostdam heeft de reisbranche nu echt steun van de overheid nodig. "Wat dan steekt is dat de horeca nu wordt geholpen, en ik gun het ze van harte, maar zij hebben een fantastische zomer gedraaid en wij hebben 90% omzetschade. Wij hebben 100 duizenden mensen annuleringskosten moeten betalen op basis van advies van de overheid en willen nu ook wel eens beter bij de vis. We zijn in goed overleg met de overheid maar het moet niet langer duren.” 

Geen vacatures meer

Voor het eerst in de geschiedenis zijn er nagenoeg geen vacatures meer in de reisbranche. Het aantal beschikbare vacatures is, vergeleken met het begin van 2020, met maar liefs 97 procent gedaald. Dit heeft acute gevolgen voor studenten van verschillende MBO- en HBO-opleidingen voor Toerisme. Reiswerk signaleert grote onzekerheden: "Studenten die in hun afstudeerjaar zijn, zitten in zak en as. Zij vragen zich oprecht af: Kan ik straks wel een baan vinden? Moet ik een andere opleiding gaan doen? En wat komt er nu terecht van al mijn dromen?”, aldus Gathier. 
Trefwoorden: reisbranche, reisbedrijven, corona, crisis

CELTH



||| Nieuws |||

11/07/25
De fuik van nepadvertenties voor vakanties
Cybercriminelen zetten online advertenties in om vakantiegangers op te lichten. Mensen die dit niet op tijd door hebben, lopen het risico om aan oplichters allerlei persoonlijke informatie of creditcardgegevens prijs te geven. Daarom is het belangrijk dat mensen altijd eerst de officiële contactinformatie van reisorganisaties checken voordat ze contact opnemen.
11/07/25
Bosbranden en hitte in zuidelijk Europa
Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die dit weekend naar zuidelijk Europa trekken. De hulporganisatie roept mensen op om goed voorbereid met vakantie te gaan. Met flinke bosbranden en zeer hoge temperaturen in Frankrijk, Spanje, Griekenland en Turkije ligt een noodsituatie deze zomer op de loer.
10/07/25
Exclusief voor leden
Vrije consumptie stagneert, grote verschillen in vrijetijdssector
Nederlandse consumenten maken een pas op de plaats. Uit transactiedata van ING blijkt dat consumenten iets minder goederen en iets meer diensten kochten. Uit de vrijetijdssector komen wisselende resultaten naar voren.
10/07/25
Andere Tijden viert 25-jarig jubileum met aflevering over vrije tijd
Het geschiedenisprogramma Andere Tijden bestaat 25 jaar. Al een kwart eeuw brengt het programma bijzondere verhalen uit de recente geschiedenis, met oog voor de actualiteit, verrassende invalshoeken, onbekende feiten en unieke beelden. De eerste aflevering op 22 juli gaat over vrije tijd.
09/07/25
CELTH Industry Day brengt wetenschap en praktijk samen tijdens World Leisure Congress
Op woensdag 27 augustus 2025 organiseert het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) de Industry Day tijdens het World Leisure Congress in Breda. Deze dag vormt de brug tussen wetenschap en praktijk in de leisure-, toerisme- en hospitalitysector.
09/07/25
Mag je dat souvenir meenemen?
Vakantiegangers zijn zich er vaak niet van bewust dat souvenirs van beschermde soorten afkomstig kunnen zijn, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Denk bijvoorbeeld aan sieraden gemaakt van schelpen, tassen van slangenleer, cactussen of kaviaar.
08/07/25
Exclusief voor leden
Minor Hotels sleutelt aan B2B platformen
Minor Hotels (560 hotels wereldwijd) zet een stap binnen de B2B-strategie met de lancering van Minor...
07/07/25
SVR vraagt om betaalbaar houden van kampeervakanties
Stichting Vrije Recreatie (SVR) meldt dat kampeervakanties té duur dreigen te worden voor de gast door stijgende toeristenbelasting in combinatie met stijgende kosten bij horeca en supermarkten.