Geplaatst op: 28-10-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

KHN: Extra steun is welkom maar niet voldoende

KHN: Extra steun is welkom maar niet voldoende
Afbeelding van Karolina Grabowska via Pixabay
Brancheorganisatie KHN is blij met de aanvullingen op het derde steunpakket maar noemt deze totaal onvoldoende voor de horecabedrijven. Zo zijn de regeling te karig en komen ze te laat. Ook de ontbrekende onderbouwing voor de sluiting en het gebrek aan perspectief stoort de werkgeversorganisatie. 

KHN pleitte al weken voor aanvullende steunmaatregelen, waarbij ook rekening wordt gehouden met de tweede sluiting van eet- en drinkgelegenheden en het gebrek aan perspectief voor een groot deel van de sector. Met een tweede horeca lockdown is aanvullende steun essentieel voor het voortbestaan van horecaondernemingen. De afgelopen maanden heeft KHN achter de schermen vol ingezet op een aanvulling op het derde steunpakket. 

Persconferentie was klap in gezicht

Extra zuur was de persconferentie van minister president Rutte en minister de Jonge. Daarin werd bekend gemaakt dat de huidige maatregelen nog wel tot december kunnen doorlopen. De horeca loopt in het vierde kwartaal daarvoor 7 miljard euro aan omzet mis. In die periode lopen de vaste lasten door en worden variabele lasten slechts gedeeltelijk gecompenseerd door steunmaatregelen.

Kabinet is te laat, water staat ondernemers aan de lippen

KHN is blij dat er ieder geval een extra aanvulling op de steunmaatregelen komen, helaas wel te laat. De aanvragen voor de NOW-3 en de TVL kunnen pas medio november worden ingediend. De eenmalige aanvulling op de TVL komt daar dan automatisch bovenop. De nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel, maar hiermee worden bij lange na niet alle kosten ondervangen. Bovendien duurt het veel te lang voordat er geld wordt uitgekeerd. De pijn is nú en dus moeten de oplossingen ook nú komen. Horecaondernemers zitten in de knel; de lonen voor oktober moeten worden uitbetaald, maar het geld is op. KHN pleit er daarom voor om de aanvraagperiode naar voren te halen en heeft dit meegegeven aan de Kamerleden als input voor het coronadebat van woensdag 28 oktober.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "De afgelopen periode heeft KHN keihard gelobbyd voor aanvullingen op het derde steunpakket. De meeste ondernemers zijn dusdanig hard geraakt dat er vaak geen liquiditeit meer is. De pijn is nú; schuldeisers kloppen aan en de rekeningen en salarissen van oktober moeten betaald worden. De aanvullingen zijn een goede eerste stap, maar het is helaas niet genoeg. Er moet meer vergoed worden - én bovendien sneller - om ondernemers de wintermaanden door te laten komen.”

Waar is de onderbouwing voor de sluiting?

KHN is daarnaast helemaal niet blij met de tweede sluiting en mist daar de onderbouwing voor. De brancheorganisatie is van mening dat als de horeca (zonder goede onderbouwing) opgeofferd lijkt te worden voor de volksgezondheid, de overheid ook de portemonnee moet trekken. De horeca voor 100% sluiten? Dan moet daar volgens KHN een tegemoetkoming van 100% in de vaste lasten tegenover staan. De horeca is namelijk direct geraakt door middel van een van de zwaarst mogelijke inmengingen: sluiting op last van de overheid. Daardoor wordt ondernemen niet lastig; het wordt letterlijk onmogelijk gemaakt. Naast zo een stevige ingreep van de overheid, hoort dan ook een vergoeding van 100% te staan. 

Wat moet er volgens KHN nog veranderen?

In de aanvullende steunmaatregelen ziet KHN een deel van de door KHN ingebrachte punten uit het KHN-noodplan terug. Maar daarmee is lang niet alles ondervangen. KHN is van mening dat met het aanscherpen van de coronamaatregelen – waarmee ondernemen in de horeca nagenoeg onmogelijk wordt - een afbouw van financiële steunmaatregelen absoluut onverantwoord is. Wat is er volgens KHN nodig om de horeca perspectief te bieden:
- De toegangsdrempel voor het omzetverlies voor de TVL moet niet omhoog. De TVL-vergoeding moet naar 100 procent. Zonder een maximum.- De NOW-vergoeding moet weer terug naar maximaal 90% (in het derde steunpakket gaat dat naar 80%). Overigens is het voor onze sector al nooit feitelijk 90% geweest, eerder 60-65%.- Ontslagen worden onvermijdelijk. Voorkom dat werkgevers die het al zwaar genoeg hebben ook nog eens verplichte transitievergoedingen moeten betalen. Die transitievergoedingen moeten direct worden vergoed aan werknemers via het UWV.

Begrip levensvatbaar is heel gevaarlijk

Minister Wiebes van Economische Zaken & Klimaat, gaf in de persconferentie aan "zoveel mogelijk levensvatbare ondernemingen te willen helpen”. Deze uitspraak klinkt even begrijpelijk als gevaarlijk. Immers zijn veel horecaondernemingen in het nauw gekomen. En niet doordat hun bedrijf voor de crisis níet levensvatbaar zou zijn, maar juist dóór de verplichte sluiting van overheidswege. KHN is van mening dat het niet zo kan zijn dat bedrijven als niet levensvatbaar worden gezien door toedoen van de overheid. KHN roept de minister daarom op de term levensvatbaar te duiden en daarvoor objectieve criteria bekend te maken.
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, crisis, corona

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...