Geplaatst op: 19-10-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Hoe laag was de bezettingsgraad van Nederlandse hotels de afgelopen periode?

Hoe laag was de bezettingsgraad van Nederlandse hotels de afgelopen periode?
Afbeelding van StockSnap via Pixabay
Nederlandse hotels zijn bij lange na nog niet hersteld van de coronacrisis. Zowel de bezettingsgraad als de prijs liggen nog ver onder het niveau van 2019. De provincies doen het wel beter dan Amsterdam dat veel heeft te leiden van het ingestorte zakelijk en inkomend toerisme. Hoteliers verwachten dat in 2021 de markt zich gedeeltelijk herstelt maar pas in 2022 volledig. Dat blijkt uit de Hotelmarkt Update Nederland van Horwath HTL. 

Tijdens de eerste lockdown heeft 57% van de Nederlandse hotels de deuren gesloten, de meeste vanaf medio maart. Gemiddeld waren hotels 72 dagen gesloten, in Amsterdam waren hotels langer gesloten (98 dagen) tegenover de rest van Nederland (63 dagen). Het is de verwachting dat ook in de tweede lockdown veel hotels de deuren zullen sluiten. 

Extreem lage bezetting

De lockdown zorgde voor een extreem lage bezetting. Zo daalde in april, met ruim de helft van de hotels gesloten,  de bezettingsgraad met 95% en de gemiddelde kamerprijs met 47%.  De hotels die nog open waren behaalden een gemiddelde bezettingsgraad van 9,3%, een jaar eerder was dat nog 88,2%. Als in juni de meeste hotels weer open zijn, blijft de bezettingsgraad met 20,5% heel laag. Pas in juli komt de bezettingsgraad boven de 40% uit maar nog altijd minder dan de helft dan een jaar eerder. Daaraan heeft een gemiddeld flink lagere kamerprijs (25% tot 40%) niets aan kunnen veranderen. Voor de periode september - december worden op nieuw fors lagere bezettingsgraden (50% tot 60%) verwacht met 15% tot 30% lagere kamerprijzen.  Goede zaken voor leisurehotels in de regio

Vanwege de oproep om vooral in eigen land op vakantie te gaan, doen sommige hotels buiten de regio Amsterdam en Schiphol het opvallend goed. Circa 14% rapporteerde zelfs een hogere bezetting dan in 2019 en 19% kon een iets hogere kamerprijs realiseren. 

Voor heel 2020 omzet ruim gehalveerd

Voor heel 2020 komt de gemiddelde bezettingsgraad van Nederlandse hotels uit op 42,7%, zo’n 45% lager dan in 2019. De gemiddelde opbrengst per beschikbare kamer (RevPAR) daalt ten gevolge van de lage bezetting en lagere kamerprijs voor heel 2020 naar verwachting tot 42 euro. Dat is 55% lager dan in 2019. De provincies doen het met een daling van 41% beter dan Amsterdam dat een afname van 68% moet  incasseren.

Ook 2021 nog slecht

Een ruime meerderheid van Nederlandse hoteliers (90%)  verwacht dat ook in 2021 de bezettingsgraad nog onder het niveau van 2019 zal komen te liggen. De meeste hoteliers gaan ervan uit dat de in 2021 wordt beteugeld en in 2022 de markt zich weer zal herstellen tot een pre-coronaniveau. 

Op basis van de huidige situatie voorziet Horwath HTL dat in 2021 de bezettingsgraad van Nederlandse hotels zal uitkomen op 60%, nog altijd 22% onder het niveau van 2019. Ook de gemiddelde kamerprijs blijft ruim 12% onder het niveau van 2019. 


Link: https://horwathhtl.nl
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, hotels, corona, crisis

||| Blogs |||

29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

01/03/21
Ongekende krimp voor de horeca
Vorig jaar kromp de omzet van de horeca met 34% procent ten opzichte van 2019. Een ongekende krimp die het CBS niet eerder registreerde.
26/02/21
Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in 2020 gepresteerd?
Nederlandse logiesaccommodaties hebben vorig jaar 30% minder overnachtingen van gasten geregistreerd, het aantal gasten daalde met 40% harder omdat Nederlandse gasten langer bleven. Voor groepsaccommodaties en hotels was 2020 een extreem slecht jaar. Kampeer- en huisjesterreinen deden het met minnen nog relatief goed
25/02/21
VisitBrabant organiseert websessie met tips en tools voor komend seizoen
Op donderdag 11 maart organiseert VisitBrabant de websessie T-Tijd | Tijd voor Toerisme. In deze gratis websessie krijgen Brabantse vrijetijdsondernemers allerlei praktische tips en tools aangereikt waarmee zij direct aan de slag kunnen ter voorbereiding op het toeristische seizoen dat voor de deur staat.
24/02/21
Verhoging steun vaste lasten (TVL) lichtpuntje voor horeca
Ondernemers krijgen in het eerste en tweede kwartaal van 2021 een hogere maximale tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL). Ook verhoogt het kabinet in het eerste kwartaal de maximale voorraadsubsidie voor de gesloten detailhandel van 200.000 euro naar 300.000 euro. Het kabinet trekt voor deze verruiming 375 miljoen euro uit. Dat schrijven minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag aan de Tweede Kamer.
23/02/21
Perceptie reputatie steden verandert door coronamaatregelen
De perceptie van sterkste reputatie van steden verandert door de invloed van een jaar lang aan coronamaatregelen. Amsterdam was altijd de favoriete stad in de ogen van de Nederlanders maar dat verandert. Utrecht neemt die koppositie over en de hoofdstad daalt zelfs twee plaatsen in een top 1 overzicht.
22/02/21
KHN sleept de staat voor de rechter
KHN is het kabinetsbeleid rond corona helemaal beu. Te lage vergoedingen voor gedwongen gesloten bedrijven en het gebrek aan perspectief zorgen voor disproportionele problemen voor horeca-ondernemers. De brancheorganisatie start daarom zowel een bodem- als een spoedprocedure.
22/02/21
Laatste loodjes coronacrisis loodzwaar voor de Drentse vrijetijdssector
In het laatste kwartaal van 2020 is het sentiment onder Drentse toeristische ondernemers flink afgenomen. Minder gasten, minder boekingen, volledige sluiting. Allemaal gevolgen van de huidige maatregelen.
17/02/21
Amsterdam meest favoriete stad in de Benelux voor hotelexploitanten
Nederland meest aantrekkelijke hotelmarkt in de Benelux met zes steden in de top 10 en Amsterdam, D...