Geplaatst op: 19-10-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Hoe laag was de bezettingsgraad van Nederlandse hotels de afgelopen periode?

Hoe laag was de bezettingsgraad van Nederlandse hotels de afgelopen periode?
Afbeelding van StockSnap via Pixabay
Nederlandse hotels zijn bij lange na nog niet hersteld van de coronacrisis. Zowel de bezettingsgraad als de prijs liggen nog ver onder het niveau van 2019. De provincies doen het wel beter dan Amsterdam dat veel heeft te leiden van het ingestorte zakelijk en inkomend toerisme. Hoteliers verwachten dat in 2021 de markt zich gedeeltelijk herstelt maar pas in 2022 volledig. Dat blijkt uit de Hotelmarkt Update Nederland van Horwath HTL. 

Tijdens de eerste lockdown heeft 57% van de Nederlandse hotels de deuren gesloten, de meeste vanaf medio maart. Gemiddeld waren hotels 72 dagen gesloten, in Amsterdam waren hotels langer gesloten (98 dagen) tegenover de rest van Nederland (63 dagen). Het is de verwachting dat ook in de tweede lockdown veel hotels de deuren zullen sluiten. 

Extreem lage bezetting

De lockdown zorgde voor een extreem lage bezetting. Zo daalde in april, met ruim de helft van de hotels gesloten,  de bezettingsgraad met 95% en de gemiddelde kamerprijs met 47%.  De hotels die nog open waren behaalden een gemiddelde bezettingsgraad van 9,3%, een jaar eerder was dat nog 88,2%. Als in juni de meeste hotels weer open zijn, blijft de bezettingsgraad met 20,5% heel laag. Pas in juli komt de bezettingsgraad boven de 40% uit maar nog altijd minder dan de helft dan een jaar eerder. Daaraan heeft een gemiddeld flink lagere kamerprijs (25% tot 40%) niets aan kunnen veranderen. Voor de periode september - december worden op nieuw fors lagere bezettingsgraden (50% tot 60%) verwacht met 15% tot 30% lagere kamerprijzen.  Goede zaken voor leisurehotels in de regio

Vanwege de oproep om vooral in eigen land op vakantie te gaan, doen sommige hotels buiten de regio Amsterdam en Schiphol het opvallend goed. Circa 14% rapporteerde zelfs een hogere bezetting dan in 2019 en 19% kon een iets hogere kamerprijs realiseren. 

Voor heel 2020 omzet ruim gehalveerd

Voor heel 2020 komt de gemiddelde bezettingsgraad van Nederlandse hotels uit op 42,7%, zo’n 45% lager dan in 2019. De gemiddelde opbrengst per beschikbare kamer (RevPAR) daalt ten gevolge van de lage bezetting en lagere kamerprijs voor heel 2020 naar verwachting tot 42 euro. Dat is 55% lager dan in 2019. De provincies doen het met een daling van 41% beter dan Amsterdam dat een afname van 68% moet  incasseren.

Ook 2021 nog slecht

Een ruime meerderheid van Nederlandse hoteliers (90%)  verwacht dat ook in 2021 de bezettingsgraad nog onder het niveau van 2019 zal komen te liggen. De meeste hoteliers gaan ervan uit dat de in 2021 wordt beteugeld en in 2022 de markt zich weer zal herstellen tot een pre-coronaniveau. 

Op basis van de huidige situatie voorziet Horwath HTL dat in 2021 de bezettingsgraad van Nederlandse hotels zal uitkomen op 60%, nog altijd 22% onder het niveau van 2019. Ook de gemiddelde kamerprijs blijft ruim 12% onder het niveau van 2019. 


Link: https://horwathhtl.nl
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, hotels, corona, crisis

||| Blogs |||

29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

20/11/20
Ondanks mooie zomer toch zorgen over Zeeuwse vrijetijdssector
De Zeeuwse vrijetijdssector wordt zwaar getroffen door de coronacrisis. De sector, bestaande uit verblijf, horeca en vermaak, maakt in een enquête van HZ Kenniscentrum Kusttoerisme alvast de balans op voor 2020 en de resultaten laten een zorgelijk beeld zien.
20/11/20
Nieuwe fase Hart van Zuid: definitieve komst Pathé bioscoop en parkeergarage
Naast Rotterdam Ahoy komen definitief een bioscoop, horeca en een parkeergarage. Deze week zijn de c...
20/11/20
Oproep MKB-Nederland voor ruime steun aan expliciet en impliciet gesloten  bedrijven
MKB-Nederland vindt dat het 3e steunpakket voor ondernemers drastisch moet worden aangepast. Zeker voor bedrijven die op last van de overheid expliciet en impliciet zijn gesloten. De steun moet juist worden verruimd omdat ondernemers door hun reserves heen zijn.
20/11/20
Verdienmodel vernieuwen:
Met nog eens vijf nieuwe MKB-werkplaatsen voor digitalisering in Zwolle, Flevoland, Gelderland, de Drechtsteden en in Den Haag-Delft-Zoetermeer, bovenop de bestaande zes helpt het kabinet kleinere en middelgrote ondernemers om te groeien.
19/11/20
Zoekgigant ondersteunt getroffen ondernemers met workshops en coaching
Om ondernemers te helpen zich onder deze omstandigheden op de decembermaand voor te bereiden, start Google in samenwerking met MKB-Nederland op 30 november 2020 met speciale trainingen om hun online zichtbaarheid en vindbaarheid te vergroten.
19/11/20
76% van mindervalide toiletten is niet schoon
Driekwart van de mindervalide toiletten onderweg is niet schoon en heeft niet (of onvoldoende ) de v...
19/11/20
Vrijetijdssector grootverbruiker van NOW 2
Het UWV heeft het register gepubliceerd van bedrijven die gebruik hebben gemaakt van de NOW-2 regeling. Uit een analyse van NRIT blijkt dat de vrijetijdssector grootverbruiker van de regeling is. Niet zo verwonderlijk omdat onze sector hard wordt geraakt door de coronamaatrdegelen.
18/11/20
Airbnb naar de beurs
Airbnb gaat naar de beurs. Het bedrijf wil in de eerste fase 1 miljard euro ophalen. Het bedrijf heeft een notering aan de Nasdaq aangevraagd en laat zich begeleiden door Morgan Stanly en Goldman Sachs.