Geplaatst op: 19-10-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Hoe laag was de bezettingsgraad van Nederlandse hotels de afgelopen periode?

Hoe laag was de bezettingsgraad van Nederlandse hotels de afgelopen periode?
Afbeelding van StockSnap via Pixabay
Nederlandse hotels zijn bij lange na nog niet hersteld van de coronacrisis. Zowel de bezettingsgraad als de prijs liggen nog ver onder het niveau van 2019. De provincies doen het wel beter dan Amsterdam dat veel heeft te leiden van het ingestorte zakelijk en inkomend toerisme. Hoteliers verwachten dat in 2021 de markt zich gedeeltelijk herstelt maar pas in 2022 volledig. Dat blijkt uit de Hotelmarkt Update Nederland van Horwath HTL. 

Tijdens de eerste lockdown heeft 57% van de Nederlandse hotels de deuren gesloten, de meeste vanaf medio maart. Gemiddeld waren hotels 72 dagen gesloten, in Amsterdam waren hotels langer gesloten (98 dagen) tegenover de rest van Nederland (63 dagen). Het is de verwachting dat ook in de tweede lockdown veel hotels de deuren zullen sluiten. 

Extreem lage bezetting

De lockdown zorgde voor een extreem lage bezetting. Zo daalde in april, met ruim de helft van de hotels gesloten,  de bezettingsgraad met 95% en de gemiddelde kamerprijs met 47%.  De hotels die nog open waren behaalden een gemiddelde bezettingsgraad van 9,3%, een jaar eerder was dat nog 88,2%. Als in juni de meeste hotels weer open zijn, blijft de bezettingsgraad met 20,5% heel laag. Pas in juli komt de bezettingsgraad boven de 40% uit maar nog altijd minder dan de helft dan een jaar eerder. Daaraan heeft een gemiddeld flink lagere kamerprijs (25% tot 40%) niets aan kunnen veranderen. Voor de periode september - december worden op nieuw fors lagere bezettingsgraden (50% tot 60%) verwacht met 15% tot 30% lagere kamerprijzen.  Goede zaken voor leisurehotels in de regio

Vanwege de oproep om vooral in eigen land op vakantie te gaan, doen sommige hotels buiten de regio Amsterdam en Schiphol het opvallend goed. Circa 14% rapporteerde zelfs een hogere bezetting dan in 2019 en 19% kon een iets hogere kamerprijs realiseren. 

Voor heel 2020 omzet ruim gehalveerd

Voor heel 2020 komt de gemiddelde bezettingsgraad van Nederlandse hotels uit op 42,7%, zo’n 45% lager dan in 2019. De gemiddelde opbrengst per beschikbare kamer (RevPAR) daalt ten gevolge van de lage bezetting en lagere kamerprijs voor heel 2020 naar verwachting tot 42 euro. Dat is 55% lager dan in 2019. De provincies doen het met een daling van 41% beter dan Amsterdam dat een afname van 68% moet  incasseren.

Ook 2021 nog slecht

Een ruime meerderheid van Nederlandse hoteliers (90%)  verwacht dat ook in 2021 de bezettingsgraad nog onder het niveau van 2019 zal komen te liggen. De meeste hoteliers gaan ervan uit dat de in 2021 wordt beteugeld en in 2022 de markt zich weer zal herstellen tot een pre-coronaniveau. 

Op basis van de huidige situatie voorziet Horwath HTL dat in 2021 de bezettingsgraad van Nederlandse hotels zal uitkomen op 60%, nog altijd 22% onder het niveau van 2019. Ook de gemiddelde kamerprijs blijft ruim 12% onder het niveau van 2019. 


Link: https://horwathhtl.nl
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, hotels, corona, crisis

||| Blogs |||

30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/11/20
Digitaal werkbezoek koning bij Blijdorp
Het bezoek stond in het teken van de grote gevolgen van de corona-uitbraak voor onderzoeks- en fokprogramma’s. Diverse programma’s zijn sinds de uitbraak afgeschaald of (tijdelijk) stopgezet.
23/11/20
Plannen voor Van Gogh Homeland Expercience met zeven torens
Noord-Brabant wil met een netwerk van zeven torens verspreid over het Van Gogh Nationaal Park aan het Brabantse leisureaanbod een derde grote publiekstrekker toevoegen.
23/11/20
Commissie kiest vijf Nationale Parken Nieuwe Stijl
Vijf gebieden in Nederland worden voorgedragen voor Nationaal Park Nieuwe Stijl. Dat schrijft een commissie onder voorzitterschap van of. mr. Pieter van Vollenhoven in haar advies. Deze gebieden hebben internationaal unieke natuur-, landschaps- én cultureel erfgoedwaarden.
23/11/20
Nederlanders willen minder luchtvaart en zelf ook minder vliegen
Hoe kijken Nederlanders tegen de luchtvaart aan na de coronapandemie. Groei of juist krimp? Wat vinden ze van een vliegtax? En passen ze hun eigen gedrag aan? Motivaction onderzoek het en komt met antwoorden.
23/11/20
En hoe doet het toerisme het bij onze zuiderburen?
Hoe heeft toeristisch Nederland het ten opzichte van Vlaanderen gedaan? Die vraag pakken we op met data van het Nederlandse CBS en Toerisme Vlaanderen.
23/11/20
Hiswa te Water vangt bot bij verzekeraar
Verzekeraars NN en Vivat hoeven de organisator van de Hiswa te Water geen vergoeding te betalen voor het afgelasten van de editie 2020 van de watersportbeurs. Dat bijkt uit een gerechtelijke uitspraak.
23/11/20
Multatuli Studentenprijs voortrekkershutten zonder drempels
BUas-studente Nienke Steenbergen heeft met haar scriptie ‘Trekkershutten zonder drempels de Multatuli Studentenprijs 2020 gewonnen.
23/11/20
Actieagenda Trein en Luchtvaart
NS, ProRail, Schiphol en KLM hebben samen met IenW een Actieagenda Trein en Luchtvaart opgesteld. Met die agenda in de hand willen deze partijen de internationale trein op zes bestemmingen aantrekkelijker maken.