Geplaatst op: 08-10-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Themajaren op een andere leest

Startschot voor Ode aan het Landschap

Themajaren op een andere leest
NBTC heeft vandaag samen met zeven partners in het Limburg Museum in Venlo het startschot gegeven voor het themajaar ‘Ode aan het Landschap’. Een heel jaar lang staan de landschappen van de Achterhoek, Flevoland, Friesland, Limburg en Noord-Holland, samen met de Hollandse Waterlinies en de Nationale Parken in de schijnwerpers. 

Maatschappelijke doelen voorop

Ode aan het Landschap is het eerste themajaar nieuwe stijl. Lag bij eerdere themajaren de nadruk vooral op het aantrekken van (buitenlands) bezoek en spreiding van toeristen, nu staan naast spreiding de maatschappelijke doelen voorop. Voor 2021 is dat meer kennis, aandacht en waardering voor het Nederlandse landschap. 

Volgens projectleider Angelique Vermeulen van NBTC is het Nederlandse landschap uniek in de wereld doordat het door mensen is vormgegeven en enorm divers is: "Als je door Nederland reist, ben je elke 15 minuten in een compleet ander landschap. Tijdens het themajaar willen we het verhaal van het Nederlandse landschap vertellen. Een verhaal met een verleden, een heden en een toekomst omdat we het landschap blijven ontwikkelen.” Volgens Vermeulen verbindt en inspireert het Nederlands landschap: "We nodigen iedereen uit om het landschap en de bijzondere projecten van onze partners te bezoeken. Die projecten zijn de poorten naar het landschap.” Het Nederlandse landschap zit boordevol interactie, tussen land en water en tussen mens en natuur. 

Achterhoek en Flevoland

Opvallend in de vele projecten die in de regio worden ontwikkeld, is de verbinding tussen natuur en cultuur die wordt verkend. Zo laat de Achterhoek street-art-kunstenaars op grote agrarische objecten kunst aanbrengen en werken aan de IJssel 26 kunstenaars aan objecten die in het landschap te zien zijn. In Flevoland staat landschapskunst centraal en organiseert Schokland een cultureel festival met veel poëzie. Limburg en Friesland

In Limburg speelt de Maas een hoofdrol. De rivier heeft niet alleen het Limburgse landschap gevormd maar ook de Limburgers. De tentoonstelling Machtige Maas in het Limburg Museum laat vier gezichten van deze rivier zien: muze, monster, moordenaar en moeder. In maart 2021 gaan ze in Limburg een grote Maas-clean up organiseren om al het plastic uit de rivier te halen. In Friesland staat het water- en waddenlandschap centraal met speciale aandacht voor het nachtlandschap. Zo kun je in Friesland nachtvaren in de het Nationaal Park. Ook een opera op de Waddendijk staat op het programma.Nationale Parken, Noord-Holland en Hollandse Waterlinie

De Nationale Parken organiseren samen in Kasteel Groeneveld de tentoonstelling Meesterwerk Nederlands Landschap waar fotografen hun blik op het landschap delen. In Noord-Holland is een belangrijke rol voor kunstenaar Ruud van de Wint die in een duinlandschap met schilderingen, beelden en bouwsels een totaalkunstwerk heeft gemaakt. De waterschappen van de Hollandse Waterlinie slaan in de nacht van 10-11 september de handen ineen en laten met vertellers en lichtprojecties zien dat de waterlinies ook nu nog een functie hebben.   


Trefwoorden: natuur, cultuur, nationale parken, themajaren

||| Blogs |||

05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
14/07/20
Destinatiemarketing in coronatijd
Hoe werk je als DMO aan een toekomstbestendige positionering, ontwikkeling en zichtbaarheid van het toeristische product in je regio? Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe deelt graag haar inzichten.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/10/20
Hotels mogen na 20.00 geen alcohol verkopen aan gasten
Op vrijdagmiddag is besloten door het kabinet dat hotels in Nederland geen alcohol mogen schenken en verkopen na 20.00. Dit mag ook niet via room service of andere diensten.
23/10/20
EU Green Week aanzet tot goed raamwerk maar landbouwbeleid niet innovatief genoeg
Terwijl vandaag de EU Green Week wordt afgesloten zijn Nederlandse natuurorganisaties verbaasd over het Europese beleid voor de boeren.
23/10/20
Pathé gaat ook bezorgen met Pathé Delivery
Pathé laat popcorn en andere bioscoopsnacks vanaf nu thuis bezorgen in samenwerking met Thuisbezorgd.nl onder de naam Pathé Delivery.
23/10/20
Derde overname van TopParken
En weer kondigt TopParken een overname op de Veluwe aan. Na eerder deze maand camping de Hertshoorn in Garderen te hebben overgenomen, wordt nu de koop van camping Berkenrode in Beekbergen aangekondigd. De camping wordt na de overname onderdeel van Recreatiepark Beekbergen, het bestaande vakantiepark van TopParken dat direct grenst aan camping Berkenrode.
23/10/20
Anderhalvemetersubsidie voor meer Friese ondernemers
Friese ondernemers hebben zo’n 200.000 euro aan subsidie van de provincie ontvangen voor maatregelen om hun bedrijf op de 1,5 metereconomie aan te passen. De provincie breidt de regeling nu uit naar meer sectoren door een uitbreiding van de lijst met SBI-codes. Er is nog 800.000 euro beschikbaar.
23/10/20
Pinomzet in vrijetijdssector weer onderuit maar minder hard dan in maart
De pinomzet is na de gedeeltelijke lockdown 10% lager dan normaal. Sectoren die hard zijn getroffen zijn de horeca en recreatie & cultuur. Maar minder hard dan in maart tijdens de eerste lockdown.
22/10/20
Exclusief voor leden
Foodvalley krijgt science center en belevingscentrum
De eerste paal werd gistermiddag in de grond geslagen door John Verbrakel, hoofd research en development bij Upfield. Dit gebeurde samen met Harry Dijkstra, directeur van bouwbedrijf Van Wijnen. Burgemeester van Wageningen Geert van Rumund en Rens Buchwaldt, bestuurslid van Wageningen University & Research, waren vanwege COVID-19 virtueel aanwezig.
22/10/20
Consument is pessimistisch maar niet zo erg als in maart
De stemming onder consumenten is in oktober 2020 iets verslechterd, meldt het CBS.