Geplaatst op: 08-10-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Enorme omzetverliezen in evenementenbranche blijven, heel klein lichtpuntje gloort

Enorme omzetverliezen in evenementenbranche blijven, heel klein lichtpuntje gloort
Photo by Felix Mooneeram on Unsplash
De omzetverliezen in de evenementenbranche blijven met dik boven de 70% dramatisch. Heel klein lichtpuntje is dat het kabinet een plan van de evenementen- en cultuurbranche om toch evenementen te organiseren ter beoordeling heeft doorgestuurd aan het RIVM. 

In het derde kwartaal heeft de evenementenbranche met een omzetdaling van 77% moeten incasseren. Dat is een hele lichte verbetering ten opzichte van het tweede kwartaal toen de omzetdaling nog op 84% stond. Voor het vierde kwartaal wordt een omzetdaling van 79% verwacht. 

Dat blijkt uit een peiling onder leden van het Eventplatform in september 2020. De uitkomsten hebben betrekking op de hele keten van ondernemers in de zakelijke evenementenbranche en zijn voorzien van een uitsplitsing op organisatoren, locaties en toeleveranciers. De keten van toeleveranciers is divers, enkele groepen zijn vanwege hun omvang gespecificeerd in de uitkomsten.

Kabinet stuurt plan van branche naar RIVM

Heel klein positief puntje is dat het plan dat de cultuur- en evenementenbranche heeft opgesteld om weer veilig en verantwoord evenementen te organiseren door het Nederlandse kabinet ter beoordeling aan het RIVM is doorgestuurd. Dat hebben de betrokken bewindslieden in een overleg met de branche toegezegd. 

"Onze leden waren klaar voor een heel mooi event jaar en hadden daarvoor hun teams op volle sterkte. Schakelen ten gevolge van deze crisis was onafwendbaar. Het is ongelooflijk verdrietig om te zien hoeveel goede mensen in korte tijd hun baan hebben verloren. Talent gaat verloren voor onze branche, dat baart me grote zorgen voor straks”, aldus Maarten Schram, directeur van de Independent Dutch Event Association (IDEA), namens het Eventplatform.

4,2 miljard aan omzet verloren

De verwachte omzet in 2020 voor de zakelijke evenementenbranche bedroeg € 5,2 miljard. Met een omzetverlies van 80% vanaf maart is dat omgerekend bijna 4,2 miljard aan omzetverlies. Iets meer dan 1 miljard aan omzet, inclusief de maanden januari en februari, resteert voor ondernemers in de branche.

Ondernemers in de branche zijn blij met de hardbenodigde verlenging van de steunmaatregelen. Vanaf 1 oktober maakt gemiddeld 84,4% van de ondernemers gebruik van 1 of meer steunmaatregelen. Helaas betekent dit niet dat voor ondernemers die geen gebruik meer maken van steun, dat de steun niet nodig is. Slechts 4% van de respondenten geeft aan geen steun meer nodig te hebben, de andere bijna 12% voldoet niet aan de voorwaarde

17.000 ZZP'ers zonder werk en 16.000 banen verloren

De crisis heeft grote gevolgen voor het personeel. De evenementenbranche biedt normaliter werkgelegenheid voor circa 71.000 mensen, gemiddeld 26% daarvan zijn freelancers. Circa 4% van hen heeft in de periode maart tot en met september werkzaamheden uitgevoerd. De uitkomsten van deze peiling laten zien dat ruim 17.000 ZZP’ers zonder werk zitten en ruim 16.000 werknemers hun baan kwijt zijn.

Van alle ondernemers ziet maar een kwart de toekomst positief tegemoet. Meer dan de helft heeft  geen vertrouwen in de toekomst en de rest is onzeker. Organisatoren zijn het meest positief gestemd, Locaties zijn zeer somber gestemd. Datzelfde geldt voor standbouwbedrijven; geen van de respondenten is positief, 38% is onzeker en bijna 62% ziet het somber in.

Over het Eventplatform
Het Eventplatform is het overkoepelend overlegplatform van branche- en vakorganisaties in de zakelijke evenementenbranche, CLC-VECTA, Dutch Venue Association, IDEA, Genootschap voor Eventmanagers, G14, MPI, NVBO, ONCE, Platform Cultuur Locaties en Verhurend Nederland.
Link: https://www.eventplatform.nl/Eventplaform/media/eventplatform/Rapportage-Eventplatform-peiling-coronacrisis-september-2020.pdf
Trefwoorden: evenementen, cultuur, corona, omzet, werkgelegenheid

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/11/20
M-theater komt er toch
"Van uitstel komt geen afstel! Theater aan het Vrijthof en MECC Maastricht gaan vanaf 11 februari do...
24/11/20
Naturalis en IUCN organiseren Groene Verkiezingsdebat
Het Groene Verkiezingsdebat, een initiatief van IUCN NL en Naturalis Biodiversity Center, vindt plaats bij Naturalis in Leiden en is te volgen via een livestream.
20/11/20
Coronacampagnes MarketingOost leveren Lovie Award op
Liesje22 en de Familie Flamingo zijn beloond met prestigieuze Lovie Awards. Dat zijn Europese onders...
20/11/20
Oproep MKB-Nederland voor ruime steun aan expliciet en impliciet gesloten  bedrijven
MKB-Nederland vindt dat het 3e steunpakket voor ondernemers drastisch moet worden aangepast. Zeker voor bedrijven die op last van de overheid expliciet en impliciet zijn gesloten. De steun moet juist worden verruimd omdat ondernemers door hun reserves heen zijn.
18/11/20
Winnaars fotowedstrijd Landschapskunst bekend
Een half jaar na de lancering van de fotowedstrijd Landschapskunst mag De Groene Koepel de winnende ...
18/11/20
Avonturenhuis ontvangt LEADER-subsidie
Voor de bouw van het Avonturenhuis op Scoutinglandgoed Zeewolde is de zogenoemde LEADER-subsidie toegekend, een bedrag van maar liefst € 500.000,- euro. Het Avonturenhuis wordt in 4 pagina's belicht in de komende R&T die 24 november bij de abonnees aankomt.
16/11/20
Eindhoven organiseerde in diepste geheim GLOW 2020
Net als veel andere evenementen kon ook het Eindhovense lichtkunstfestival GLOW dit jaar niet in de gebruikelijke vorm doorgaan. De organisatie is de afgelopen maanden in het diepste geheim bezig geweest een alternatief te organiseren. En dat is gelukt.
03/11/20
Exclusief voor leden
Le Champion schrapt zijn fysieke sportevenementen
Sportorganisatie Le Champion heeft besloten om geen fysieke evenementen te organiseren tot 1 maart 2...