Reactie KHN: nieuwe maatregelen desastreus voor horeca
Steunmaatregelen niet afbouwen maar uitbreiden
KHN wil na nieuwe maatregelen niet de steun afbouwen maar verhogen omdat het perspectief ontbreekt.
Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Horeca moet om 22 uur dicht en er mogen maximaal maar 30 gasten in een horecabedrijf aanwezig zijn. 'Desastreus', noemt KHN de maatregelen. Veel van de aangekondigde maatregelen treffen de gastvrijheidssector en recreatie.
De gisteravond aangekondigde maatregelen zijn volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) desastreus voor de horeca die economisch al zwaar onder druk staat. Gezien het geringe aantal besmettingen in de horeca vindt KHN de maatregelen in de horeca disproportioneel. Om de horecabranche te kunnen laten overleven, is het dan ook noodzakelijk dat de financiële steunpakketten niet worden afgeschaald maar worden versterkt en aangevuld. KHN wil daarom zo snel mogelijk met het kabinet in gesprek over verbeterde steunpakketten en extra steunmaatregelen.
Nieuwe maatregelen inperking gastvrijheid
Aanvullend op de maatregelen die de afgelopen week al werden aangekondigd voor 14 van de 25 veiligheidsregio’s, grijpt het kabinet nu opnieuw in. KHN zet de voor de horeca relevante landelijke maatregelen kort op een rij:
> Om het coronavirus onder controle te krijgen, heeft het kabinet besloten dat er om 21:00 uur een landelijke toegangsstop voor de hele horeca komt.
> Om 22.00 uur moet de horeca in het hele land dicht.
> De groepsgrootte in ruimten binnen wordt teruggebracht naar maximaal 30 personen per ruimte.
> De landelijke norm voor gezelschappen wordt teruggebracht naar 4 personen.
> Het aantal personen per activiteit buiten mag niet groter zijn dan 40.
> De aangekondigde maatregelen van 28 september zullen in een aanwijzingsbesluit worden uitgewerkt. Hierin volgt een gedetailleerdere uitleg van de nieuwe maatregelen en de manier van handhaven. Dat moet vervolgens de komende dagen worden uitgewerkt in de lokale noodverordeningen.
Naar bericht over maatregelen die verband houden met de gastvrijheidsindustrie.
Horecaondernemers ervaren andere realiteit versus de maatregelen
Horecaondernemers wachten inmiddels op antwoorden. Waarom wordt er buiten nog steeds zo streng vastgehouden aan de 1,5 meter afstand, terwijl inmiddels bekend is dat het besmettingsrisico in de buitenlucht nihil is? En welke wetenschappelijke onderbouwing ligt ten grondslag aan de nieuwe maatregelen? Hoe effectief is het om de laatste ronde in de kroeg te schrappen en nu zelfs landelijk de deuren van de horeca om 22:00 uur dicht te gooien? En waarom wordt er niet ingegrepen in de privésituatie? Hier vinden nog steeds de meeste besmettingen plaats. De horeca houdt zich vanaf het begin aan strenge maatregelen en is een veilige plek. De horecabranche wil zeker meewerken aan het terugdringen van het coronavirus, maar onbegrip heeft inmiddels plaatsgemaakt voor boosheid.
Nauwelijks omzet en massale annuleringen
KHN kijkt breed naar de invloed van de maatregelen en betrekt daarin ook evenementen en toerisme. 'KHN heeft er geen begrip voor dat er opnieuw maximale aantallen per bedrijf zijn ingevoerd, zonder dat er überhaupt wordt gekeken naar het type bedrijf. Wederom wordt er niet gekeken naar de grootte van een horecabedrijf en dit doet pijn. Horecabedrijven in het nachtleven, maar ook evenementenlocaties zoals congres- en zalencentra en hotels met vergaderlocatie worden opnieuw zwaar getroffen, terwijl deze sectoren op dit moment al het meest te lijden hebben onder de 1,5 meter afstandregels. Bovendien draaien zij op dit moment al geen tot nauwelijks omzet door een daling in internationaal toerisme en minder tot geen zakelijke bestedingen. Veel bedrijven kunnen op een verantwoorde manier veel meer gasten verwelkomen, maar hier wordt totaal niet naar gekeken. De toegangsstop en sluiting van 22:00 uur is niet alleen een enorme klap voor cafés, maar ook restaurants worden door de beperking van openingstijden, beperking in aantallen en de beperking in omvang van gezelschappen flink geraakt; er is geen ruimte meer om een dubbele shift te draaien, terwijl spreiding en afstand toch zo belangrijk is?! Bij fine-dining zit je om 21:30 uur net aan een hoofdgerecht. Daar komt bij dat het aanwijzen van regio’s in Nederland als code oranje of rood door andere landen de afgelopen weken al leidden tot massale annuleringen.'
KHN: Steunpakketten moeten per direct omhoog
KHN is van mening dat met het aanscherpen van de coronamaatregelen – waarmee ondernemen in de horeca nagenoeg onmogelijk wordt - een afbouw van financiële steunmaatregelen absoluut onverantwoord is. De steunpakketten voor aantoonbaar getroffen sectoren moeten dus per direct omhoog; KHN dringt er op aan dat minister Wiebes zo snel mogelijk inzet op het uitrollen van het in november aangekondigde Time-Out Arrangement.