Geplaatst op: 25-09-2020

Reizen naar morgen

Reizen naar morgen
Debat over meerwaarde en draagvlak van toerisme gaat door. Foto: Toerisme Vlaanderen
In de Sint-Godelieveabdij in Brugge hebben Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir en Toerisme Vlaanderen het boek ‘Reizen naar Morgen’ voorgesteld. Het boek, dat is uitgegeven door Toerisme Vlaanderen in samenwerking met Davidsfonds vzw, schetst de theorie van de transformerende kracht van toerisme en hoe bezoekers, bewoners en ondernemers daarmee in de praktijk aan de slag kunnen gaan. Eerder dan in Nederland startte in België de discussie over duurzaam toerisme dat draagkracht heeft onder alle partijen. Het Belgische debat en het initiatief van Toerisme Vlaanderen heeft veel Nederlandse vakgenoten geïnspireerd.

‘Reizen naar Morgen’ begon ooit met een grootschalige luisteroefening op initiatief van Toerisme Vlaanderen, maar vormt vandaag de hoeksteen van het Vlaams toeristisch beleid van minister Zuhal Demir. Door de coronacrisis is ‘Reizen naar Morgen’ relevanter dan ooit geworden, meldt Toerisme Vlaanderen bij de boekpresentatie

Start in 2017

Toerisme Vlaanderen ging al in 2017 met een grootschalige luisteroefening op zoek naar de positieve kracht van toerisme. "We beluisterden talloze verhalen van bijzondere reiservaringen. We onderzochten ook hoe de bewoners van de kunststeden in Vlaanderen dachten over hun plek, over bezoekers en over het belang van toerisme voor hun eigen omgeving en levenskwaliteit. We kwamen al snel tot de conclusie dat toerisme geen doel op zich is, maar wel een middel om gemeenschappen te doen bloeien en meerwaarde te genereren voor bewoners, bezoekers en ondernemers,” meldt het toeristisch bureau.

Magazine wordt visie

"In 2018 maakten we de synthese van dit proces en schreven onze visie neer in een magazine getiteld ‘Reizen naar Morgen’,” vertelt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. "Wat ooit begonnen was als een diepere reflectie over de ‘ziel van de plek’ ontpopte zich tot een nieuwe visie op de toekomst van toerisme. We kozen niet toevallig het beeld van de lindeboom omdat we het evenwicht tussen wat bewoners, bezoekers en ondernemers belangrijk vinden en wat de ziel van de plek vraagt organisch van aard is. Dat evenwicht kan, net als een boom, groeien of sterven waardoor gemeenschappen bloeien of uiteenvallen. Dit boek moet mensen inspireren en mee op weg helpen tijdens hun reizen naar morgen. Want we zijn er van overtuigd dat Reizen naar Morgen hét vaccin voor toerisme is tijdens en ook na de coronacrisis.”

Zuhal Demir: "strikt economische benadering van toerisme bijsturen, van ‘meer’ naar ‘meerwaarde’”

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir maakte bij haar aantreden eind 2019 de positieve kracht van toerisme tot de hoeksteen van haar beleid. "Natuurlijk is er het economisch belang van toerisme, dat uiteraard van tel blijft. Maar naast welvaart is ook welzijn van zeer groot belang voor onze samenleving. We moeten de strikt economische benadering van toerisme bijsturen, van ‘meer’ naar ‘meerwaarde’, en van ‘rendement op investering’ naar ‘maatschappelijk rendement op investering’. De corona-torpedo die het toerisme midscheeps getroffen heeft dit jaar stelt de probleemstelling nog eens op scherp en bevestigt onze analyse dat het voortaan anders moet. Dit boek verzamelt de verhalen van wie toerisme en reizen een warm hart toedraagt, en daarbij resoluut de blik op morgen gericht houdt. Het boek zal niet alleen inspireren maar ook activeren om het toerisme in de toekomst anders aan te pakken. Ik draag ‘Reizen naar Morgen’ dan ook heel graag op aan al de positivo’s.”

Meer informatie over het boek Reizen naar morgen.

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • CELTH


  ||| Nieuws |||

  01/03/24
  Grote zorgen vanuit recreatie op Nationaal Programma Landelijk Gebied
  HISWA-RECRON maakt zich ernstig zorgen over het ontbreken van een visie op recreatie in het (ontwerp) Nationaal Programma Landelijk Gebied. Daarin wordt het tekort aan recreatieruimte niet geadresseerd en kunnen recreatiebedrijven in de zogenaamde overgangsgebieden rond Natura 2000 gebieden ernstig in de problemen komen.
  01/03/24
  Exclusief voor leden
  Europees Parlement stemt in met regels voor platforms
  Europa gaat het toezicht op verhuurplatforms zoals Airbnb, Booking, Expedia en TripAdvisor harmoniseren. Er komt één wettelijk kader waar deze zogenaamde korte termijn verhuurdiensten (STR's) zich aan moeten houden. De regels zijn erop gericht dat lokale autoriteiten passend beleid kunnen ontwikkelen. Het Europese Parlement heeft met overweldigende meerderheid ingestemd met de nieuwe regels.
  29/02/24
  Marieke Frank wordt directeur Routebureau Veluwe
  Marieke Frank wordt de nieuwe directeur van Routebureau Veluwe. Met ingang van 1 maart zal zij officieel starten in deze functie. In samenwerking met de oud-directeur Henk Mogezomp is het overdrachtsproces ingezet.
  29/02/24
  Exclusief voor leden
  Schiphol opent nieuwe locatie voor taxidiensten (en later bussen)
  Reizigers die van of naar luchthaven Schiphol reizen via een taxi-app zoals Uber of Bolt, kunnen zich vanaf nu laten ophalen op een nieuwe locatie dichtbij de terminal, aan de Koepelstraat.
  29/02/24
  Exclusief voor leden
  Biedt LEV de oplossingen in het nieuwe reizen?
  Lichte Elektrische Voertuigen (LEVs) maken tegenwoordig een steeds groter deel uit van het straatbeeld. Denk aan e-scooters, e-steps, e-bikes en micro-auto's. Deze voertuigen bieden kansen voor de verduurzaming van mobiliteit: ze zijn nagenoeg emissievrij en vragen minder (parkeer)ruimte. 18 partners gaan alle voordelen opzoeken in het LEVERAGE project.
  28/02/24
  Europa-Park start busverbinding tussen camping en Rulantica
  Voor Europa-Park-bezoekers die graag overnachten in de eigen tent, caravan of camper beschikt de camping van het park over zo’n 300 staanplaatsen. Met het online reserveringssysteem is iedere gast vooraf verzekerd van een eigen gemarkeerde plek. Nieuw is de start van een busverbinding van de camping naar waterpark Rulantica.
  28/02/24
  Zonnig voorseizoen stuwt toerisme Zeeland
  Zeeland telde in 2023 opnieuw een recordaantal toeristische overnachtingen. In totaal bleven toeristen 13,5 miljoen nachten in de provincie slapen. Dit is 5% meer dan in 2022. De groei is vooral zichtbaar in de maanden mei en juni. In vakantiemaand augustus was er juist sprake van een kleine daling.
  28/02/24
  Toerisme Vlaanderen zoekt verbinding met andere beleidsterreinen
  Toerisme Vlaanderen geeft een vervolg aan haar visie zoals die is verwoord in ‘Reizen naar Morgen’. Het agentschap nam daarin het voortouw in het zoeken naar een evenwicht tussen de meerwaarde van toerisme voor de bewoner, de bezoeker, de ondernemer en de plek.

  ||| Agenda |||

  26/02/24
  26/02/24 t/m 02-03-24: Vakantiebeurs voor mensen met een beperking
  Van 26 februari t/m 2 maart 2024 organiseert het Vakantieschip voor de tweede keer dé aangepa...
  12/03/24 t/m 13-03-24
  12/03/24 t/m 13-03-24: Independent Hotel Show 2024
  Independent Hotel Show Amsterdam is hét jaarlijkse hospitality-evenement dat zich volledig r...
  19/03/24
  19/03/24 t/m 19-03-24: hét kennisevent van de recreatie: Embrace.
  Booking Experts organiseert op 19 maart 2024 de tweede editie van het kennisevent Embrace Growth: vo...
  18/04/24
  18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
  Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
  05/06/24 t/m 07-06-24
  05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
  Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...