Geplaatst op: 25-09-2020

Reizen naar morgen

Reizen naar morgen
Debat over meerwaarde en draagvlak van toerisme gaat door. Foto: Toerisme Vlaanderen
In de Sint-Godelieveabdij in Brugge hebben Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir en Toerisme Vlaanderen het boek ‘Reizen naar Morgen’ voorgesteld. Het boek, dat is uitgegeven door Toerisme Vlaanderen in samenwerking met Davidsfonds vzw, schetst de theorie van de transformerende kracht van toerisme en hoe bezoekers, bewoners en ondernemers daarmee in de praktijk aan de slag kunnen gaan. Eerder dan in Nederland startte in België de discussie over duurzaam toerisme dat draagkracht heeft onder alle partijen. Het Belgische debat en het initiatief van Toerisme Vlaanderen heeft veel Nederlandse vakgenoten geïnspireerd.

‘Reizen naar Morgen’ begon ooit met een grootschalige luisteroefening op initiatief van Toerisme Vlaanderen, maar vormt vandaag de hoeksteen van het Vlaams toeristisch beleid van minister Zuhal Demir. Door de coronacrisis is ‘Reizen naar Morgen’ relevanter dan ooit geworden, meldt Toerisme Vlaanderen bij de boekpresentatie

Start in 2017

Toerisme Vlaanderen ging al in 2017 met een grootschalige luisteroefening op zoek naar de positieve kracht van toerisme. "We beluisterden talloze verhalen van bijzondere reiservaringen. We onderzochten ook hoe de bewoners van de kunststeden in Vlaanderen dachten over hun plek, over bezoekers en over het belang van toerisme voor hun eigen omgeving en levenskwaliteit. We kwamen al snel tot de conclusie dat toerisme geen doel op zich is, maar wel een middel om gemeenschappen te doen bloeien en meerwaarde te genereren voor bewoners, bezoekers en ondernemers,” meldt het toeristisch bureau.

Magazine wordt visie

"In 2018 maakten we de synthese van dit proces en schreven onze visie neer in een magazine getiteld ‘Reizen naar Morgen’,” vertelt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. "Wat ooit begonnen was als een diepere reflectie over de ‘ziel van de plek’ ontpopte zich tot een nieuwe visie op de toekomst van toerisme. We kozen niet toevallig het beeld van de lindeboom omdat we het evenwicht tussen wat bewoners, bezoekers en ondernemers belangrijk vinden en wat de ziel van de plek vraagt organisch van aard is. Dat evenwicht kan, net als een boom, groeien of sterven waardoor gemeenschappen bloeien of uiteenvallen. Dit boek moet mensen inspireren en mee op weg helpen tijdens hun reizen naar morgen. Want we zijn er van overtuigd dat Reizen naar Morgen hét vaccin voor toerisme is tijdens en ook na de coronacrisis.”

Zuhal Demir: "strikt economische benadering van toerisme bijsturen, van ‘meer’ naar ‘meerwaarde’”

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir maakte bij haar aantreden eind 2019 de positieve kracht van toerisme tot de hoeksteen van haar beleid. "Natuurlijk is er het economisch belang van toerisme, dat uiteraard van tel blijft. Maar naast welvaart is ook welzijn van zeer groot belang voor onze samenleving. We moeten de strikt economische benadering van toerisme bijsturen, van ‘meer’ naar ‘meerwaarde’, en van ‘rendement op investering’ naar ‘maatschappelijk rendement op investering’. De corona-torpedo die het toerisme midscheeps getroffen heeft dit jaar stelt de probleemstelling nog eens op scherp en bevestigt onze analyse dat het voortaan anders moet. Dit boek verzamelt de verhalen van wie toerisme en reizen een warm hart toedraagt, en daarbij resoluut de blik op morgen gericht houdt. Het boek zal niet alleen inspireren maar ook activeren om het toerisme in de toekomst anders aan te pakken. Ik draag ‘Reizen naar Morgen’ dan ook heel graag op aan al de positivo’s.”

Meer informatie over het boek Reizen naar morgen.

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • ||| Blogs |||

  30/10/20
  Open brandbrief
  Open brandbrief
  30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
  Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
  05/10/20
  Van overtoerisme naar ondertoerisme?
  Van overtoerisme naar ondertoerisme?
  05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
  Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
  08/09/20
  Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
  Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
  28/07/20
  Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
  Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
  28/07/20
  I am the greatest!
  I am the greatest!
  28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
  Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.

  ||| Twitter |||

  ||| Nieuws |||

  30/11/20
  Exclusief voor leden
  Stadspromotie: Rotterdam laat vaker zijn groen-witte kleuren zien
  Rotterdam krijgt bij alle 27 toegangswegen een nieuw verkeersbord met daarop de vlag en het wapen van de stad. Het aantal borden wordt snel fors uitgebreid. Ook de vlaggen komen vaker terug in het straatbeeld.
  30/11/20
  Texel adventskalender op Insta
  Voor veel destinaties wordt de kerstperiode ondanks de coronamaatregelen toch een onderdeel voor de ...
  30/11/20
  M-theater komt er toch
  "Van uitstel komt geen afstel! Theater aan het Vrijthof en MECC Maastricht gaan vanaf 11 februari do...
  30/11/20
  Groenlo opent een interactief VVV Inspiratiepunt
  In Groenlo is de VVV verbouwd tot een eigentijds inspiratiepunt. In het nieuwe inspiratiepunt staat ...
  30/11/20
  Steeds minder belangstelling voor trip naar Nederland
  De website Holland.com trekt steeds minder bezoekers, ook de bezoekintentie voor Nederland daalt
  30/11/20
  Wat is de waarde van online sentimentdata voor toeristische vraagstukken
  Het Data & Development (DDL) heeft onderzoek gedaan naar de data over het online sentiment van (potentiële) bezoekers van bestemming Nederland.
  30/11/20
  Druktemeters vergeleken
  Gezien deze actualiteit is het DDL in september een project gestart om te komen tot een objectieve vergelijking van diverse instrumenten die ingezet kunnen worden voor bezoekersmanagement.
  30/11/20
  ANWB nomineert campings van het jaar en roept 191 campings uit tot Top Camping
  De ANWB heeft 24 campings genomineerd voor Camping van het jaar 2021 en alvast 191 Europese campings uitgeroepen tot ANWB Top Camping.