Geplaatst op: 10-09-2020
Auteur: Redactie
NRIT

Evenementenbranche vraagt overheid om aanpassingen binnen nieuw steunpakket

Evenementenbranche vraagt overheid om aanpassingen binnen nieuw steunpakket
Afbeelding van Free-Photos via Pixabay
De Alliantie van Evenementenbouwers is blij met het door de overheid aangekondigde extra steunpakket vanaf 1 oktober. Het geeft ondernemers de mogelijkheid om vanuit een bepaalde basis eigen afwegingen te maken richting de toekomst. Het is echter essentieel dat er aanpassingen worden gemaakt in het generieke pakket, omdat de regelingen voor een groot aantal ondernemers op onderdelen niet voldoende zijn. 

Jolanda Jansen, woordvoerder namens de Alliantie van Evenementenbouwers zegt: "Wij hebben de verantwoordelijke ministers afgelopen week een brief gestuurd met daarin een duidelijke uitleg waarin de, overigens zeer gewaardeerde steunmaatregelen, tekort schieten voor de evenementenbranche.” De onderdelen waarin de branche aanpassingen noodzakelijk ziet zijn: 

  1. In de NOW III regeling zitten verkapte boetes; organisaties die meer dan 10% snijden in personeelskosten worden beboet terwijl bij NOWII juist werd opgeroepen om als bedrijf eigen verantwoordelijkheid te nemen. Oproep: Pas de boeteregeling aan volgens een aan de overheid voorgestelde berekening. 
  2. Het maximum bedrag binnen de TVL vaste lasten regeling is weliswaar hoger dan nu, maar voor de grotere MKB bedrijven, die de ruggengraat zijn van onze sector, is het bij lange na niet voldoende. Zij dreigen hiermee alsnog om te vallen. Oproep: Pas het maximum bedrag aan of hanteer geen maximum.
  3. TOZO regeling freelancers; de nieuwe vermogenstoets zorgt voor ondernemers voor oneerlijkheid en onredelijkheid. Een freelancer moet eerst zijn benodigde reserves en pensioen aanspreken voordat er aanspraak op steun gedaan kan worden. Oproep: De vermogenstoets zou, als hij al geldt, op een veel hoger bedrag gesteld moeten worden of categorieën als pensioenspaarpotten (bijv. FOR), overwaarde uit huis e.d. uit moeten sluiten.
  4. Er is geen eenduidige SBI-code voor evenementen. Daardoor is het voor een aantal bedrijven niet mogelijk om TVL te ontvangen terwijl zij wel grotendeels werken in de evenementensector en daardoor een groot verlies aan omzet hebben. Daarnaast zijn er bedrijven die op 15 maart niet de goede SBI-codes hadden, doch die na 15 maart, na controle door de Kamer van Koophandel, wel de goede code ontvangen hebben, maar nu toch niets ontvangen in verband met een onjuiste SBI-code op 15 maart.
De evenementenbranche is blij in goed contact te zijn met de overheid. Uiteraard staan een routekaart en een stip op de horizon terug naar ‘normaal’ nog altijd hoog op de agenda in de sector. Jansen zegt: "Het allerliefste bieden we al onze evenementen weer een volwaardig podium. Wij, als branche, willen laten zien dat we op een verantwoorde manier live evenementen kunnen organiseren. Je ziet in het buitenland al wel initiatieven ontstaan vanuit de overheid, zo zijn in Frankrijk al concerten met 5.000 bezoekers mogelijk zonder beperkingen terwijl in Nederland vast wordt gehouden aan de anderhalve meter. De evenementensector vertegenwoordigt een groot economisch belang in ons land: 7,4 miljard omzet en 100.000 banen.

Uiteraard staat gezondheid voorop, maar er is ook een enorme behoefte aan geluk, verbinding en vertier in onze maatschappij.” 
Zeker nu versoepelingen voorlopig niet zijn toegestaan, is financiële steun een must voor de branche. Jansen voegt toe: "Waar soms een misverstand over ontstaat, is dat de eerder toegekende 482 miljoen subsidie voor de culture sector, overigens enorm belangrijk, los staat van de niet gesubsidieerde evenementenbranche.  
Trefwoorden: evenementen, corona, crisis

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/09/20
Rotterdam bereidt Eurovisie Songfestival voor met 4 scenario's
In de eerste maanden van het nieuwe jaar wordt bepaald hoe het 65ste Eurovisie Songfestival in Rotterdam er precies uit zal zien.
17/09/20
Exclusief voor leden
Groninger Museum presenteert eerste kinderbiënnale van Nederland
Het Groninger Museum organiseert van 24 april tot en met 31 oktober 2021 als eerste museum in Nederland een kinderbiënnale
16/09/20
Lukt het de Jaarbeurs om een virtuele beurs te organiseren?
Alhoewel het organiseren van grote publieksbeurzen heel erg lastig is, gaat de Jaarbeurs niet bij de pakken neer zitten. Een van hun pareltjes is KreaDoe waar jaarlijks zo’n 50.000 creatievelingen op af komen. De Jaarbeurs komt nu met een nieuw concept: KreaDoe Online
13/09/20
Provincie Noord-Holland reserveert 300.000 sponsorgeld voor getroffen evenementen
De provincie Noord-Holland gaat vanwege de COVID-19-crisis evenementen eenmalig sponsoren. Daarvoor een een budget van 300.000 euro beschikbaar.
10/09/20
Evenementenbranche vraagt overheid om aanpassingen binnen nieuw steunpakket
De Alliantie van Evenementenbouwers is blij met het door de overheid aangekondigde extra steunpakket...
09/09/20
Gastvrij Nederland doet beroep op Tweede Kamer voor betere steunmaatregelen sector
Deze morgen debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Mona Keijzer van EZK over toerisme. Gastvrij Nederland heeft bij de commissieleden een wensenlijstje neergelegd. Kern is dat zij voor de sterk getroffen sector maatwerk binnen de generieke steunpakketten wil.
08/09/20
Exclusief voor leden
De Waarbeek griezelig verlaten met Halloween
Op 30 & 31 oktober dit jaar vindt er bij Attractiepark de Waarbeek een vernieuwd Halloween evenement plaats.
07/09/20
KunstRAI gaat toch door in 2020 openingsdag op 15 oktober
De KunstRAI kon in april van dit jaar niet plaatsvinden door de coronacrisis. De beurs gaat toch door en opent op 15 oktober .