Geplaatst op: 10-09-2020
Auteur: Redactie
NRIT

Evenementenbranche vraagt overheid om aanpassingen binnen nieuw steunpakket

Evenementenbranche vraagt overheid om aanpassingen binnen nieuw steunpakket
Afbeelding van Free-Photos via Pixabay
De Alliantie van Evenementenbouwers is blij met het door de overheid aangekondigde extra steunpakket vanaf 1 oktober. Het geeft ondernemers de mogelijkheid om vanuit een bepaalde basis eigen afwegingen te maken richting de toekomst. Het is echter essentieel dat er aanpassingen worden gemaakt in het generieke pakket, omdat de regelingen voor een groot aantal ondernemers op onderdelen niet voldoende zijn. 

Jolanda Jansen, woordvoerder namens de Alliantie van Evenementenbouwers zegt: "Wij hebben de verantwoordelijke ministers afgelopen week een brief gestuurd met daarin een duidelijke uitleg waarin de, overigens zeer gewaardeerde steunmaatregelen, tekort schieten voor de evenementenbranche.” De onderdelen waarin de branche aanpassingen noodzakelijk ziet zijn: 

  1. In de NOW III regeling zitten verkapte boetes; organisaties die meer dan 10% snijden in personeelskosten worden beboet terwijl bij NOWII juist werd opgeroepen om als bedrijf eigen verantwoordelijkheid te nemen. Oproep: Pas de boeteregeling aan volgens een aan de overheid voorgestelde berekening. 
  2. Het maximum bedrag binnen de TVL vaste lasten regeling is weliswaar hoger dan nu, maar voor de grotere MKB bedrijven, die de ruggengraat zijn van onze sector, is het bij lange na niet voldoende. Zij dreigen hiermee alsnog om te vallen. Oproep: Pas het maximum bedrag aan of hanteer geen maximum.
  3. TOZO regeling freelancers; de nieuwe vermogenstoets zorgt voor ondernemers voor oneerlijkheid en onredelijkheid. Een freelancer moet eerst zijn benodigde reserves en pensioen aanspreken voordat er aanspraak op steun gedaan kan worden. Oproep: De vermogenstoets zou, als hij al geldt, op een veel hoger bedrag gesteld moeten worden of categorieën als pensioenspaarpotten (bijv. FOR), overwaarde uit huis e.d. uit moeten sluiten.
  4. Er is geen eenduidige SBI-code voor evenementen. Daardoor is het voor een aantal bedrijven niet mogelijk om TVL te ontvangen terwijl zij wel grotendeels werken in de evenementensector en daardoor een groot verlies aan omzet hebben. Daarnaast zijn er bedrijven die op 15 maart niet de goede SBI-codes hadden, doch die na 15 maart, na controle door de Kamer van Koophandel, wel de goede code ontvangen hebben, maar nu toch niets ontvangen in verband met een onjuiste SBI-code op 15 maart.
De evenementenbranche is blij in goed contact te zijn met de overheid. Uiteraard staan een routekaart en een stip op de horizon terug naar ‘normaal’ nog altijd hoog op de agenda in de sector. Jansen zegt: "Het allerliefste bieden we al onze evenementen weer een volwaardig podium. Wij, als branche, willen laten zien dat we op een verantwoorde manier live evenementen kunnen organiseren. Je ziet in het buitenland al wel initiatieven ontstaan vanuit de overheid, zo zijn in Frankrijk al concerten met 5.000 bezoekers mogelijk zonder beperkingen terwijl in Nederland vast wordt gehouden aan de anderhalve meter. De evenementensector vertegenwoordigt een groot economisch belang in ons land: 7,4 miljard omzet en 100.000 banen.

Uiteraard staat gezondheid voorop, maar er is ook een enorme behoefte aan geluk, verbinding en vertier in onze maatschappij.” 
Zeker nu versoepelingen voorlopig niet zijn toegestaan, is financiële steun een must voor de branche. Jansen voegt toe: "Waar soms een misverstand over ontstaat, is dat de eerder toegekende 482 miljoen subsidie voor de culture sector, overigens enorm belangrijk, los staat van de niet gesubsidieerde evenementenbranche.  
Trefwoorden: evenementen, corona, crisis

||| Blogs |||

30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

25/11/20
KHN vraagt om eenduidige uitspraken Kabinet
KHN is van mening dat deze uitspraak zorgt voor veel vragen en onrust in de sector omdat de eenduidigheid in het kabinetsbeleid ver te zoeken is, de reserves op zijn en er opnieuw geen perspectief wordt geboden.
24/11/20
Landelijk DMO netwerk breidt uit met Merk Fryslân
Merk Fryslân wordt partner van Kennisnetwerk Destinatie Nederland. Daarmee treedt de regiomarketing- en managementorganisatie voor de provincie Friesland toe tot het landelijke DMO netwerk om samen te werken aan de versterking van het vakgebied destinatiemanagement en de verdere ontwikkeling van de rol van DMO’s bij bestemmingsontwikkeling.
24/11/20
Maxxton en Stardekk bundelen krachten in de wereldwijde markt van hospitality SaaS-oplossingen
Maxxton en Stardekk, beide reeds jaren vooraanstaande spelers in hospitality software, bundelen de k...
24/11/20
Verbrede Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL Q4 2020) van start
Alle mkb-ondernemers die in het laatste kwartaal van 2020 direct of indirect geraakt worden door de ...
24/11/20
Kabinet stelt koers voor ontwikkeling luchtvaart in Nederland definitief vast
Het kabinet heeft de nieuwe koers vastgelegd voor de ontwikkeling van de luchtvaart in Nederland. He...
24/11/20
Nederlandse theekenners schrijven eerste theereisgids
De mooiste theeregio’s in 288 pagina’s verhalen, reisinspiratie, foto’s en handige tips voor j...
24/11/20
Gijs Hendrikx, Ilona van Rooij en Juliette Zwaan strijden om Hotello award
Gijs Hendrikx, Ilona van Rooij en Juliette Zwaan lieten meer dan 50 genomineerden en 7 halve finalisten achter zich in een pitch voor de Hotello of the Year Award.
24/11/20
Naturalis en IUCN organiseren Groene Verkiezingsdebat
Het Groene Verkiezingsdebat, een initiatief van IUCN NL en Naturalis Biodiversity Center, vindt plaats bij Naturalis in Leiden en is te volgen via een livestream.