Geplaatst op: 11-09-2020
Auteur: Marc Gerlings

Fort Nieuwersluis vol kleinschalige initiatieven

Recreatie, horeca, beleving maar ook werkplekken en de buurt ontmoeten

Fort Nieuwersluis vol kleinschalige initiatieven
Fort Nieuwersluis, de kazerne.
Fort Nieuwersluis dat te vinden is tussen Breukelen en Loenen is heropend. Als laatste werd de commandopost officieel heropend en daarmee is de renovatie van het fort af.

Om de opening te vieren drukte Valeska van Straalen, opgavemanager van het programma Nieuwe Hollandse waterlinie en Stelling van Amsterdam van de provincie Utrecht, op een knop die een oude sirene van de Bescherming Burgerbevolking (BB) deed afgaan. De BB was gehuisvest in Fort Nieuwersluis ten tijde van de Koude Oorlog. 

Van Straalen opende de commandopost samen met Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten en Jeroen Willem Klomps, wethouder van Stichtse Vecht. Natuurmonumenten is eigenaar van de locatie. Van Straalen: "Met de opening van de commandopost vieren we dat de eigenaar Natuurmonumenten een traject van duurzame herbestemming van Fort Nieuwersluis heeft afgerond."


Veel kleinschalige initiatieven

In het fort zitten nu diverse organisaties en horeca. Hiermee is een stabiele inkomstenbron voor duurzaam beheer en onderhoud gegarandeerd. Overdag worden ruimtes in het fort verhuurd als werkplek en/of atelier en al die initiatieven zorgen voor een solide financiële basis, meldt de provincie Utrecht. 

Daarnaast is het een plek waar de buurt en bezoekers zich thuis voelen in de koffie- en theetuin met zelfgemaakte taart op de zondag en waar iedereen mee kan doen met culturele en buurtactiviteiten. 


Investering heeft maatschappelijke meerwaarde en draagt bij aan beleving

De provincie Utrecht heeft een forse financiële bijdrage geleverd aan de restauratie en de herbestemming om Fort Nieuwersluis toekomstbestendig te maken. Nu heeft het fort een grote meerwaarde voor de omgeving, door de zakelijke, maar ook recreatieve benutting met bijvoorbeeld een balie met informatie over wandel- en fietsroutes door de Nieuwe Hollandse Waterlinie in de buurt. Dit draagt bij aan het versterken en verzelfstandigen van het militaire werelderfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam staat al op de lijst van UNESCO Werelderfgoed, de Nieuwe Hollandse Waterlinie is hiervoor genomineerd.

In 2012 werd de restauratie van het fort afgerond. Daarna ging eigenaar Natuurmonumenten op zoek naar een partij om het duurzaam beheer van Fort Nieuwersluis te bekostigen en om het open te stellen voor het publiek. In 2013 richten een aantal buurtbewoners van Nieuwersluis hierop de Stichting Fort Nieuwersluis op en maakten een plan waarbij het fort een belangrijke functie in de buurt zou vervullen.

Samen met de buurt

Twee ondernemers op het fort, Patrick Riet en Chantal Evers, maakten een vervolgplan dat nog meer nadruk legt op de verbinding met de buurt. Voor de schoonmaak en catering wordt nu bijvoorbeeld samengewerkt met de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Ook is er maandelijks een buurt WhatsHap, waarbij iemand uit de buurt kookt voor buurtgenoten en een tentoonstelling over de geschiedenis van het fort en de omgeving. De ondernemers zijn aanspreekpunt voor het fort en werken verder aan verbinding en samenwerking met de buurt.

Het fort is makkelijk voor bezoekers bereikbaar. Nieuwersluis ligt dicht bij de snelweg A2.
Link: https://www.fortnieuwersluis.nl/
Trefwoorden: Fort Nieuwersluis, recreatie, natuur, horeca, erfgoed, beleid

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

17/09/20
Exclusief voor leden
Groninger Museum presenteert eerste kinderbiënnale van Nederland
Het Groninger Museum organiseert van 24 april tot en met 31 oktober 2021 als eerste museum in Nederland een kinderbiënnale
16/09/20
Cultuur moet experimenteren voor betere verdienmodellen
De cultuursector leent zich bij uitstek om te experimenteren en het biedt meer financiële armslag aan instellingen om te werken aan innovatie.
16/09/20
Nog twee weken om de SLIM-regeling aan te vragen
Mkb-ondernemers kunnen nog tot en met 30 september de SLIM-subsidie aanvragen om loopbaan- en scholingsadviezen voor werknemers te krijgen of een bedrijfsschool op te richten.
13/09/20
Horeca een van de koplopers bij NOW 2.0
UWV heeft in totaal ruim 63.000 aanvragen toegekend voor de tweede Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 2.0).
11/09/20
80 locaties Landgraaf tot in detail online toegankelijk
www.ontdeklandgraaf.nl maakt het cultuurhistorisch erfgoed van Landgraaf op gedetailleerde wijze toegankelijk voor inwoners en toeristen.
11/09/20
Fort Nieuwersluis vol kleinschalige initiatieven
Fort Nieuwersluis dat te vinden is tussen Breukelen en Loenen is heropend. Als laatste werd de comma...
10/09/20
7 miljoen euro voor 38 kunstpodia
Het Mondriaan Fonds kent tijdens zijn jaarlijkse aanvraagronde bijna 7 miljoen euro toe aan het programma van 38 kunstpodia, variërend van kleine kunstinitiatieven tot organisaties met een uitgebreid activiteitenprogramma.
10/09/20
Zorgen bij musea over terughoudendheid publiek
Nederlandse musea maken zich grote zorgen over het bezoek dat ondanks versoepelde maatregelen maar niet voldoende op gang komt. Veel mensen zijn nog terughoudend om musea te bezoeken: omdat zij liever geen gebruikmaken van het openbaar vervoer of omdat ze denken dat ze altijd eerst moeten reserveren, terwijl dat niet meer overal zo is.