Geplaatst op: 10-09-2020
Auteur: Redactie
NRIT

Waarom vallen veel Nederlandse recreatiebedrijven in buitenlandse handen?

Waarom vallen veel Nederlandse recreatiebedrijven in buitenlandse handen?
Een heuse overnamegolf overspoelt de Nederlandse verblijfsrecreatiesector. Opvallend daarbij is de grote rol die Franse bedrijven spelen. Het is de vraag of de gemoedelijke kwaliteitscamping, het familiebedrijf zoals we dat als Nederland-kampeerland al decennialang kennen, nog wel zelfstandig kan bestaan. Is de overnamegolf een structurele trend en moeten we de ontwikkeling toejuichen of niet? Die vraag beantwoorden de experts van ZKA Strategy.

De afgelopen maanden zijn diverse (zeker 15) grote kwaliteitscampings en jachthavens in Franse handen gevallen. De verwachting is dat er meer overnames volgen. Recent voorbeeld is De Pekelinge in Oostkapelle. Eerder vonden overnames plaats van Linberg Park, camping Lauwersoog en campingpark De Bongerd in het Noord-Hollandse Tuitjenhorn. Maar ook de drie jachthavens van de Den Daasgroep werden overgenomen. Zo heeft het Franse Capfun inmiddels negen Nederlandse bedrijven veroverd. En ook Siblu, een Franse speler met 22 recreatiebedrijven, heeft inmiddels drie Nederlandse vestigingen. 

Blij met buitenlandse overnames of niet?

Bij ZKA Strategy is de vraag beland of dit een structurele trend is en of dit een ontwikkeling is die we moeten toejuichen of niet. Merlijn Pietersma van ZKA Strategy kent de ontwikkeling maar al te goed: "Het is voor de verkopende ondernemer uiteraard positief en ook voor collega-ondernemers in de regio kan het nieuwe bloed dat de nieuwe eigenaar toevoegt een welkome vernieuwing brengen omdat er vaak fors geïnvesteerd wordt door de nieuwe eigenaren.”

Maar het heeft ook een andere kant. Want daar waar bestaande familiebedrijven al vaak twee generaties in de regio zijn verankerd, kan een bedrijf dat onderdeel wordt van een buitenlands hoofdkantoor zijn regionale wortels kwijtraken. Pietersma hierover: "Investeringsbeslissingen worden niet meer genomen door de familie of een directie in een Nederlands hoofdkantoor, maar in Frankrijk. Feitelijk concurreren de overgenomen recreatiebedrijven met het rendement op investeringen uit de rest van Europa. Als de Franse eigenaar-investeerder bijvoorbeeld in Spanje meer kan verdienen dan in Nederland, stopt hij met investeren in de Nederlandse bedrijven. Dit maakt Nederlandse toeristische bestemmingen kwetsbaar en afhankelijk. Daarnaast is het de vraag of een op afstand geleid bedrijf lokale toeristische bestemmingen versterkt of juist verzwakt omdat het bedrijf vaak solitair en gestandaardiseerd zijn eigen weg gaat.”

Waarom vallen Nederlandse parken in buitenlandse handen?

Er zijn volgens ZKA Strategy verschillende redenen waarom buitenlandse investeerders interesse hebben voor (middel)grote, Nederlandse recreatiebedrijven op topbestemmingen. 

Ten eerste willen en moeten deze grote aanbieders groter worden om zelf interessant te zijn op de kapitaalmarkt. Er ontstaan schaalvoordelen door via acquisitie te vergroten. Zij zijn in staat om fors te investeren in productontwikkeling en marketing en door slim te standaardiseren groeien zij sneller dan zelfstandige familiebedrijven. 

Ten tweede is een aantal Nederlandse familiebedrijven zo groot geworden of ontbreekt natuurlijke bedrijfsopvolging, dat deze bedrijven niet aan de volgende familie-generaties doorverkocht kunnen worden. Kapitaalkrachtige financiers zijn dan nodig en deze blijken vaak in buitenlandse handen. Tenslotte staat de Nederlandse markt cultureel en (en in toenemende mate) klimatologisch gezien redelijk dichtbij de Franse markt.
Link: https://www.zka-strategy.nl
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, campings, kampeerterreinen, bungalowparken, watersport, jachthavens, overnames

||| Blogs |||

09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
06/05/20
De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/09/20
Paalberg is eerste koninklijke camping
Nederland heeft een eerste koninklijke camping. De eer valt Recreatiepark de Paalberg in Ermelo te beurt. Het bedrijf bestaat dit jaar 100 jaar en heeft deze week het predicaat ‘Koninklijke hofleverancier’ ontvangen.
22/09/20
5 regels voor duurzaamheidsclaims
De ACM wil hiermee bereiken dat bedrijven consumenten goed en volledig voorlichten over de duurzaamheid van hun producten of diensten.
22/09/20
Princess Cruises verkoopt twee schepen
Het gaat om de Sun Princess en Sea Princess.
22/09/20
Exclusief voor leden
Preston Palace groeit en zoekt medewerkers
In tijden waarin werkgevers noodgedwongen hun gewaardeerde werknemers moeten laten gaan, lanceert all inclusive hotel Preston Palace juist een campagne om nieuwe collega's te werven.
21/09/20
Exclusief voor leden
Ondernemersorganisaties en vakbond vragen om overgangsregime naar nieuw pensioenstelsel
FNV, VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op om snel gezamenlijk een overgangsregime te ontwikkelen in verband met de komst van het nieuwe pensioenstelsel.
17/09/20
Gasten en medewerkers maken zaterdag kust schoon
Het is de derde maal dat Roompot aan de World Cleanup Day deelneemt.
16/09/20
Gewerkte uren in recreatie en horeca nog steeds niet op niveau
Hoe ontwikkelde het aantal gewerkte uren tijdens de coronacrisis in horeca en recreatie?
16/09/20
Nog twee weken om de SLIM-regeling aan te vragen
Mkb-ondernemers kunnen nog tot en met 30 september de SLIM-subsidie aanvragen om loopbaan- en scholingsadviezen voor werknemers te krijgen of een bedrijfsschool op te richten.