Geplaatst op: 01-09-2020
Auteur: Redactie
NRIT

Uitzonderlijke zomer voor toerisme Utrechtse Heuvelrug maakt slecht voorjaar nog niet goed

Uitzonderlijke zomer voor toerisme Utrechtse Heuvelrug maakt slecht voorjaar nog niet goed
Het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei meldt een uitzonderlijke toeristische zomer voor de sector. Dat blijkt uit een inventarisatie onder verblijfslocaties, dagattracties en horeca op de Utrechtse Heuvelrug en in de Gelderse Vallei. De gastvrijheidseconomie heeft door de coronacrisis deze zomervakantie kunnen rekenen op veel bezoek, zo maakte de sector na een verloren voorjaar in de maanden juli en augustus een inhaalslag. Het toekomstperspectief blijft voorlopig onzeker zodoende ook en het eerder gepresenteerde herstelplan van kracht. 

De Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei zijn samen goed voor een kwart van de totale recreatie en toerisme in de provincie Utrecht. Van alle overnachtingen in de provincie vindt ruim 60% plaats in vakantieparken, campings en hotels op de Heuvelrug. Daarmee zorgt deze regio ook voor een grote impuls voor het vrijetijdsaanbod in andere Utrechtse bestemmingsgebieden.

Veel bezoekers uit de regio

"Ook in onze regio bleven veel bewoners deze zomer dicht bij huis en ontvingen verblijfslocaties meer boekingen dan normaal”, zegt directeur Michiel van der Schaaf van RBT Heuvelrug & Vallei. "Omdat mensen zich op dit moment vooral veilig voelen in een omgeving die voldoende ruimte biedt, bleken de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei zoals verwacht ook populair onder dagbezoekers uit de regio Utrecht en de Randstad. De toeristische sector kon zo het omzetverlies uit het voorjaar deels inhalen.”

Druktemonitor

Net als elders draaiden door de RIVM-maatregelen veel locaties deze zomer op beperkte capaciteit. Om toch te zorgen voor een zo goed mogelijk verdienpotentieel, heeft de sector veel geïnvesteerd om bezoek aan de regio in goede banen te leiden en drukte in natuurgebieden te voorkomen. Met een speciale campagne werden mensen geïnformeerd over veilige activiteiten en werd samen met de provincie een druktemonitor ontwikkeld. Om horeca, winkels, cultuur en evenementen te ondersteunen werd daarnaast lokaal genieten extra gepromoot.

Verloren jaar

Ondanks de drukke zomer lijkt 2020 voor toerisme en recreatie op de Heuvelrug een verloren jaar. "Door de lockdown is het voorseizoen vrijwel helemaal verloren gegaan, dat haal je niet zomaar in”, licht Van der Schaaf toe. "Daarnaast is zakelijk toerisme van groot economisch belang voor onze regio en dat deel ligt nog grotendeels stil.” Zolang het coronavirus niet is uitgeschakeld, blijft de toekomst daarom onzeker. "Het herstelplan dat voor de zomer is gemaakt om de sector te helpen herstellen van de coronacrisis blijft nodig. Daarnaast werken we aan een agenda, voor de periode na corona, om toerisme en recreatie ook dan vitaal te kunnen houden.”

Topics:Toerisme

||| Blogs |||

08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
13/05/20
Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!
Hans van Leeuwen vindt dat er geen geld moet worden gestoken in Holland Promotie maar juist ondernemers moeten worden ondersteund.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
03/02/20
Overtoerisme!
Overtoerisme!
03/02/20 · Beleid · Toerisme · Hans van Leeuwen | Lees meer
Overtoerisme zal ongetwijfeld als een van de meest prominente nieuwkomers in de Dikke Van Dale worde...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/09/20
Exclusief voor leden
Keukenhof verwacht 800.000 bezoekers in 2021
Het park wordt gewoon geplant zoals dat al 71 jaar gebeurt: met 7 miljoen bloembollen waar bezoekers in 2021 van 20 maart tot en met 9 mei van kunnen genieten.
18/09/20
Europa wil wel belasting heffen op kerosine
Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie wil dat Europa vergaande maatregelen neemt om het klimaat te beschermen.
16/09/20
Exclusief voor leden
Eenvijfde Nederlanders loopt corona op in vrijetijdssector
In hoeverre is de vrijetijdsbranche verantwoordelijk voor het oplopend aantal besmettingen? Met de epidemologische rapporten van het RIVM vanaf 1 juli analyseert de redactie van NRIT de situatie.
14/09/20
Snel extra gasten nodig voor zeilvloot
Uit circa 400 authentieke schepen bestaat de Hollandsche Zeilvloot. Deze zijn niet alleen van cultuu...
10/09/20
Exclusief voor leden
Trend: boten tekort in zomer 2020
De vraag bij verhuurplatform Barqo naar binnenlandse vaarvakanties was dusdanig groot dat 60% van de aanvragen niet geplaatst konden worden vanwege een tekort aan beschikbare boten.
09/09/20
70% minder medische hulpvragen van reizigers zomer 2020
Door COVID-19 en de onzekere reisadviezen kozen meer mensen voor een vakantie in eigen land in plaat...
09/09/20
Gastvrij Nederland doet beroep op Tweede Kamer voor betere steunmaatregelen sector
Deze morgen debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Mona Keijzer van EZK over toerisme. Gastvrij Nederland heeft bij de commissieleden een wensenlijstje neergelegd. Kern is dat zij voor de sterk getroffen sector maatwerk binnen de generieke steunpakketten wil.
08/09/20
Exclusief voor leden
1,2 miljard euro aan terugbetalingen vliegtickets van Emirates
Met extra maatregelen om zekerheid rondom vliegen en Covid-19 te vergroten en een salesactie wil de maatschappij meer mensen opnieuw laten kennismaken met vliegen. Daarbij gaat het ver met een dekking van mogelijke Covid-19 kosten.