Geplaatst op: 19-06-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

16 miljoen euro extra voor Floriade

16 miljoen euro extra voor Floriade
Gisterenavond heeft de gemeenteraad van Almere, met 31 stemmen voor en 14 tegen, ingestemd met een extra bijdrage van 16,3 miljoen euro aan de Floriade. De wereld­tuinbouw­tentoonstelling vindt plaats van 14 april tot en met 9 oktober 2022.

Op dit moment hebben 210 bedrijven zich gecommitteerd aan Floriade en hebben reeds 33 landen hun deelname bevestigd

Pieter Cloo, directeur Floriade Almere 2022 B.V., is verheugd over de uitkomst van de stemming in de gemeenteraad. "Samen met de gemeente Almere, provincie Flevoland, Rijksoverheid, Nederlandse Tuinbouwraad en al onze partners zijn wij in 2022 in staat om tot de gewenste Floriade-programmering te komen en de wereld te verrassen.” Het evenement kan zo’n twee miljoen bezoekers trekken maar veel is in deze coronatijd onzeker. 

Overwogen om te stoppen

Het doorgaan van de Floriade in 2022 hing aan een zijden draadje. De gemeente heeft serieus overwogen op de tentoonstelling uit te stellen of af te blazen. Maar die scenario’s kostten de gemeente alleen maar meer geld en een aanzienlijke imagoschade. Voor het gecontroleerd afbouwen was minimaal 21,7 tot 29,9 miljoen euro nodig. Gekozen is voor doorgang met een aangepaste ambitie. De gemeente Almere hoeft de 16,3 miljoen niet direct uit te geven. Ze geeft de organisatie van de Floriade een aanvullend budget van 2,9 miljoen euro, 13,4 miljoen is voor een risicoreservering. 

De gemeente heeft die risico’s uitgebreid in kaart gebracht. Zo kan het aantal bezoekers vanwege de corona pandemie met 20% tegenvallen. Dat levert dan 6,6 miljoen euro minder op uit kaartverkoop en parkeren. Ook de sponsoring is in deze tijd lastiger (-2,9 miljoen) en valt het pendelt vervoer 1,6 miljoen euro duurder uit. 

Aanzienlijk positief economisch effect

Recent geactualiseerd onderzoek wijst uit de de Floriade de stad ook heel wat oplevert. Door de Floriade 2022 te verbinden met de realisatie van een groene en duurzame woonwijk draagt de Floriade bij aan de ontwikkeling van de stad en het creëren van nieuwe concepten voor de ontwikkeling van de stad. De bestedingen op het Floriadeterrein worden tussen de 39 en 69 miljoen euro geschat. Verder worden gedurende zes maanden 85.000 tot 101.000 hotelovernachtingen verwacht. Daarnaast krijgen mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt werk wat een positief inkomenseffect heeft van 3 tot 7 miljoen euro. Ondernemers in de stad zullen hun omzet met 25 tot 35 miljoen zien toenemen. Ook krijgt de gemeente meer inkomsten en is minder geld kwijt aan uitkeringen. Dit effect wordt op 2 tot 3 miljoen euro geschat. Al met al zijn voor Almere de positieve effecten geschat op 41 tot 71 miljoen euro. 

Organisatie versterkt

Om de Floriade succesvol af te sluiten is het wel nodig om de organisatie aan te passen. Zo komt er een twee hoofdige directie, een vierde lid van de raad van commissarissen met een financieel-economische achtergrond en een programmaraad. In die raad spreken betrokken partners elkaar aan de hand van de te realiseren doelen en ambities met grotere regelmaat, om elkaar op het bereiken daarvan te informeren, aan te moedigen en aan te spreken.

Trefwoorden: evenementen, Flevoland

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

02/08/20
Boijmans en Ahoy maken drive-thru museum
Combineer een vanwege verbouwing gesloten museum en leegstaande tentoonstellingshallen en je hebt een drive-thu museum. In Rotterdam hebben museum Boijmans van Beuningen en Ahoy dat gerealiseerd.
21/07/20
Floriade Preview opent deuren
Twee jaar voordat Floriade Expo 2022 haar deuren opent voor het publiek, biedt Floriade Preview al een vooruitblik. Tot en met 1 november kan iedereen een kijkje nemen op het 60 hectare grote terrein waar Floriade Expo 2022 verrijst.
16/07/20
Exclusief voor leden
27 Utrechtse festivals ontvangen subsidie 2021 - 2024
27 festivals ontvangen in principe een bijdrage voor de periode 2021-2024. Spreiding is een belangrijk punt en de adviescommissie introduceerde een ontwikkelbudget. Het totale subsidiebedrag stijgt met 38% in vergelijking met de vorige periode.
15/07/20
Boijmans werkt samen met Ahoy in creatief drive-thru museum
Museum Boijmans Van Beuningen is nu gesloten en toch kun je er heen. Boijmans en Rotterdam Ahoy make...
14/07/20
Exclusief voor leden
Hele diepe dip voor vak- en publieksbeurzen na prima 2019
Vak- en publieksbeurzen waren in 2019 goed voor een bijdrage van 4 miljard euro aan de Nederlandse economie. De sector leverde maar liefst 24.000 banen op. Vooral vakbeurzen zaten in de lift. Helaas wordt 2020 vanwege de coronacrisis een dramatisch jaar met een krimp van wel 80%.
08/07/20
Eerste vakbeurs in MECC over anderhalvemeter inrichting
De Anderhalve meter Expo is de beurs over oplossingen voor uitdagingen uit de anderhalvemeter maatschappij.
06/07/20
Varend corso zonder ruchtbaarheid
Met een speciaal ingelaste mini-editie van het Varend Corso Westland is het corsoweekeinde toch niet...
03/07/20
COVID Risk Model geeft perspectief op evenementen in België
Die slimme Vlamingen van Toerisme Vlaanderen hebben met hulp van diverse partijen het COVID Event Ri...