Geplaatst op: 25-05-2020
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Rekenkamer kritisch op reisadviezen

Rekenkamer kritisch op reisadviezen
Photo by Nina Uhlíková from Pexels
De Nederlandse Rekenkamer is erg kritisch op de totstandkoming van de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze adviezen schetsen in vier kleuren het reisrisico en worden veel gebruikt door reizigers, reisorganisaties en verzekeraars. Ook de rol van het ministerie bij repatriering is onduidelijk. 

Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar 20 bestemmingen blijkt dat niet altijd duidelijk is waarom het ene land een rood risicoadvies (ga er niet heen) en een ander op oranje (alleen noodzakelijke reizen) of zelfs op groen blijft staan. Het onderzoek is uitgevoerd voor de coronacrisis. 

Een inconsistente aanpak in reisadviezen is voor de Algemene Rekenkamer reden om een uniforme werkwijze aan te bevelen. Ook moet de risicoclassificatie passen bij de tekst in het reisadvies. De Rekenkamer kon verder uit de teksten en onderliggende dossiers van de reisadviezen niet direct opmaken waarom landen een bepaalde risicoclassificatie krijgen. Ook constateerden ze dat dezelfde argumenten soms leiden tot verschillende risicoclassificaties.

Het onderzoek wijst verder uit dat het ministerie na een verandering in de veiligheidssituatie het reisadvies over een land meestal niet snel genoeg aanpast. Bij een verslechtering duurt het gemiddeld 7 dagen, terwijl het ministerie voor zichzelf de norm op 24 uur stelt. Reisorganisaties zien de laatste jaren wel verbeteringen in de adviezen, vooral nu delen van een land een afwijkende kleurcodering kunnen krijgen als een risico zich niet in het hele land voordoet.

In een reactie zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken dat in de reisadviezen de teksten leidend zijn. Dat vergelijkbare situaties tot een ander reisadvies leiden, heeft volgens het ministerie te maken met de uitkomst van de afweging tussen risico’s aan de ene kant en mitigerende factoren en weerbaarheid aan de andere kant.
Link: https://www.rekenkamer.nl/publicaties/rapporten/2020/05/20/resultaten-verantwoordingsonderzoek-2019-ministerie-van-buitenlandse-zaken
Trefwoorden: vakanties, reizen, reisbranche, reisadviezen

||| Blogs |||

30/06/20
De serieuze business achter prikbordjes
De serieuze business achter prikbordjes
30/06/20 · · Yvonne van den Nieuwenhuizen | Lees meer
Pinterest wordt in Nederland door bedrijven nauwelijks ingezet. Dat is jammer want je kunt er gratis meer dan 3,5 miljoen consumenten mee bereiken. Hoe? Dat lees je in het blog van Yvonne.
29/06/20
Oost west thuis best
Oost west thuis best
29/06/20 · Marketing · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Vrijwel iedereen boven de 40 jaar kan zich de volgende situatie heel goed voor de geest halen. Het i...
29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
13/05/20
Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!
Hans van Leeuwen vindt dat er geen geld moet worden gestoken in Holland Promotie maar juist ondernemers moeten worden ondersteund.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

09/07/20
Talkshow naar wijnlounge van Fletcher
Vanaf zondag 19 juli 2020 is de nieuwe zakelijke talkshow Ondernemerslounge te zien op RTL7 en dat g...
09/07/20
ING: Omzet in horeca -30% tot -40% in 2020
ING verwacht dat de omzet in de Nederlandse horeca vanwege de coronacrisis in 2020 met 30 tot 40% zal krimpen. Een combinatie van van beperkende maatregelen, veranderde consumentenvoorkeuren en een krimpende economie zorgt er voor dat de horecaomzet in de rest van 2020 en 2021 nog niet volledig zal kunnen herstellen.
08/07/20
Exclusief voor leden
Toenemend vertrouwen maar ook veel onzekerheid in branche
Het vertrouwen van ondernemers in de vrijetijdsbranche is in een maand tijd omhoog geschoten. Maar de onzekerheid in de branche is nog groot. Hoe pakt dat voor de verschillende deelbranches uit?
08/07/20
Eerste vakbeurs in MECC over anderhalvemeter inrichting
De Anderhalve meter Expo is de beurs over oplossingen voor uitdagingen uit de anderhalvemeter maatschappij.
08/07/20
Bedrijfssucces zorgt voor snel bereik mijlpaal 1 miljoen geplante bomen
Website Natuurhuisje.nl startte in 2018 met de missie om één miljoen bomen te planten in ontwikkelingslanden. Die mijlpaal is bereikt. Het bedrijf wil nu meer doen voor de natuur in eigen land.
08/07/20
Prijzen in de branche lopen op, niet zo sterk als vorig jaar
De prijzen voor consumentengoederen en -diensten lopen langzaam weer op. Ook in onze branche lopen de prijzen weer op.
08/07/20
Rijksmuseum biedt volledig programma zomer
Vanaf 11 juli zijn er weer dagelijks programma's te volgen bij Rijksmuseum in Amsterdam, uiteraard met inachtneming van de laatste richtlijnen van het RIVM.
07/07/20
75% meer pakketreizen verkocht in vergelijking met een week eerder
Er is een stijging te zien van 75% op boekingen van pakketreizen vergeleken met afgelopen week, dat ...