Geplaatst op: 12-05-2020
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Buitenlandse vakanties maar zeer beperkt mogelijk

Buitenlandse vakanties maar zeer beperkt mogelijk
De reisbranche draait deze zomer op maximaal  20% tot 35% van de normale capaciteit. Dat stelden ANVR-voorman Frank Oostdam en Corendon-directeur Steven van der Heijden gisterenavond in de talkshow Beau. De branche ziet wel lichtpuntjes maar vakantiegangers wordt aangeraden nog even niet te boeken want zelfs van de geboekte vakanties gaat waarschijnlijk de helft niet door. De hoop is gevestigd op bilaterale afspraken tussen vakantielanden. 

Helft van al geboekte zomervakanties gaat niet door

Volgens Oostdam is sectorspecieke steun hard nodig omdat na een mislukte zomer voor de reisbranche 1/3 van de medewerkers hun baan dreigt te verliezen. Ook voor reizigers die al een zomervakantie hebben geboekt, ziet het er niet heel rooskleurig uit. Steven van der Heijden verwacht dat maar de helft van de vooraf geboekte zomervakanties daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. "Hoe langer de crisis duurt, hoe minder kans er is dat er nog reisorganisaties zijn”, zei Van der Heijden die ook vertelde dat Corendon al 141 duizend reizen heeft moeten annuleren. De omzetschade voor Corendon is nu al 100 miljoen euro. Daarnaast heeft de reisorganisatie nog voor 50 miljoen euro aan vouchers uitstaan. 

Inzetten op bilateraal overleg

Oostdam benadrukte nog maar eens de grote omvang van de reisbranche met een omzet van 10 miljard euro in een normaal jaar. Op Europees niveau gaat het om maar liefst 780 miljard euro. Hij verwacht evenwel niet veel van de maatregelen die de Europese Commissie woensdag 13 mei doet. "Wij richten ons op afspraken tussen landen die elkaars grenzen voor toerisme openstellen. In alle eerlijkheid zie ik verre reizen de komende periode niet gebeuren. Als eerste zal het toerisme in Nederland en naar ons omringende landen weer op gang komen.” 

Sprankjes hoop

Lichtpuntjes zijn er ook nu landen als Turkije, Griekenland, Kroatië, Malta, Cyprus en Denemarken melden dat ze weer toeristen kunnen ontvangen. Om dat mogelijk te maken is ANVR druk doende met het opstellen van protocollen. Desondanks wilde Oostdam het optimisme wel temperen. "We zien sprankjes hoop, maar het is nu nog niet handig om te boeken en wacht daarmee tot half juni.” Grote vraag die boven de markt hangt is of Nederlanders deze zomer wel met elkaar op reis willen naar het buitenland omdat ze dat qua veiligheid nog te spannend vinden. 

Coronaproof resorts nog niet zeker

Of de coronaproof resorts van Corendon daar de oplossing voor zijn is allerminst zeker. Van der Heijden: "Als er twijfels zijn over de betrouwbaarheid van de coronatests, blazen we het hele plan af.” Zoals bekend wil Corendon met eigen vliegtuigen naar de eigen resorts gaan vliegen. Reizigers worden vooraf getest op corona en op de bestemming na twee dagen nog een keer. Ook het personeel blijft op het resort en leveranciers worden elke keer getest. Daarmee wil Corendon een deel van de Nederlanders een onbezorgde vakantie bieden. Volgens Van der Heijden zullen de vakanties op deze resorts niet duurder worden dan in andere jaren. 


Trefwoorden: reisbedrijven, corona

||| Blogs |||

29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
24/03/20
Leidt het coronavirus straks tot een reset in ons denken en handelen?
En dan nu wat positief nieuws over het coronavirus2020. Alleen al om de allitererende getallen zou j...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

02/06/20
Brussels Airport renoveert belangrijkste start- en landingsbaan
Brussels Airport renoveert van 13 juli tot en met 23 augustus start- en landingsbaan 07L/25R met str...
25/05/20
Rekenkamer kritisch op reisadviezen
De Nederlandse Rekenkamer is erg kritisch op de totstandkoming van de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
18/05/20
Ontwerp-luchtvaartnota: Grote omslag voor Nederlandse luchtvaart
De Nederlandse luchtvaart kan op termijn maar beperkt groeien. Duurzaamheid, veiligheid en minder hinder voor omwonenden staan voorop. Wat schrijft het kabinet in de ontwerp-luchtvaartnota 2020-2050?
12/05/20
Buitenlandse vakanties maar zeer beperkt mogelijk
Waarschijnlijk gaat maar 20% tot 35% van de buitenlandse vakanties van Nederlanders dit jaar door. Dat stelden ANVR-voorman Frank Oostdam en Corendon-directeur Steven van der Heijden gisterenavond in de talkshow Beau.
08/05/20
48% geeft vakantiegeld toch uit als je mag reizen
Een mooi signaal voor de reisbranche. Nederlanders hebben best zin in een reis. Ondanks de onzekere ...
30/04/20
CELTH schetst vier scenario’s voor de bezoekerseconomie na de crisis
Op welke wijze en hoe snel kan de vrijetijdssector zich na de crisis herstellen? CELTH verkent daarvoor vier scenario's.
16/03/20
Borgstelling MKB staat open, wat is er mogelijk?
Het was al aangekondigd maar sinds vandaag staat de verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling open. Wat betekent dat voor ondernemers?
13/03/20
Exclusief voor leden
Internationale trein kan grote CO2-besparing realiseren
Hoe kan de trein aantrekkelijker worden voor EU-reizen?