Geplaatst op: 12-05-2020
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Buitenlandse vakanties maar zeer beperkt mogelijk

Buitenlandse vakanties maar zeer beperkt mogelijk
De reisbranche draait deze zomer op maximaal  20% tot 35% van de normale capaciteit. Dat stelden ANVR-voorman Frank Oostdam en Corendon-directeur Steven van der Heijden gisterenavond in de talkshow Beau. De branche ziet wel lichtpuntjes maar vakantiegangers wordt aangeraden nog even niet te boeken want zelfs van de geboekte vakanties gaat waarschijnlijk de helft niet door. De hoop is gevestigd op bilaterale afspraken tussen vakantielanden. 

Helft van al geboekte zomervakanties gaat niet door

Volgens Oostdam is sectorspecieke steun hard nodig omdat na een mislukte zomer voor de reisbranche 1/3 van de medewerkers hun baan dreigt te verliezen. Ook voor reizigers die al een zomervakantie hebben geboekt, ziet het er niet heel rooskleurig uit. Steven van der Heijden verwacht dat maar de helft van de vooraf geboekte zomervakanties daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. "Hoe langer de crisis duurt, hoe minder kans er is dat er nog reisorganisaties zijn”, zei Van der Heijden die ook vertelde dat Corendon al 141 duizend reizen heeft moeten annuleren. De omzetschade voor Corendon is nu al 100 miljoen euro. Daarnaast heeft de reisorganisatie nog voor 50 miljoen euro aan vouchers uitstaan. 

Inzetten op bilateraal overleg

Oostdam benadrukte nog maar eens de grote omvang van de reisbranche met een omzet van 10 miljard euro in een normaal jaar. Op Europees niveau gaat het om maar liefst 780 miljard euro. Hij verwacht evenwel niet veel van de maatregelen die de Europese Commissie woensdag 13 mei doet. "Wij richten ons op afspraken tussen landen die elkaars grenzen voor toerisme openstellen. In alle eerlijkheid zie ik verre reizen de komende periode niet gebeuren. Als eerste zal het toerisme in Nederland en naar ons omringende landen weer op gang komen.” 

Sprankjes hoop

Lichtpuntjes zijn er ook nu landen als Turkije, Griekenland, Kroatië, Malta, Cyprus en Denemarken melden dat ze weer toeristen kunnen ontvangen. Om dat mogelijk te maken is ANVR druk doende met het opstellen van protocollen. Desondanks wilde Oostdam het optimisme wel temperen. "We zien sprankjes hoop, maar het is nu nog niet handig om te boeken en wacht daarmee tot half juni.” Grote vraag die boven de markt hangt is of Nederlanders deze zomer wel met elkaar op reis willen naar het buitenland omdat ze dat qua veiligheid nog te spannend vinden. 

Coronaproof resorts nog niet zeker

Of de coronaproof resorts van Corendon daar de oplossing voor zijn is allerminst zeker. Van der Heijden: "Als er twijfels zijn over de betrouwbaarheid van de coronatests, blazen we het hele plan af.” Zoals bekend wil Corendon met eigen vliegtuigen naar de eigen resorts gaan vliegen. Reizigers worden vooraf getest op corona en op de bestemming na twee dagen nog een keer. Ook het personeel blijft op het resort en leveranciers worden elke keer getest. Daarmee wil Corendon een deel van de Nederlanders een onbezorgde vakantie bieden. Volgens Van der Heijden zullen de vakanties op deze resorts niet duurder worden dan in andere jaren. 


Trefwoorden: reisbedrijven, corona

||| Blogs |||

30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

25/01/21
Reisplannen Nederlanders steeds later
Steeds minder Nederlanders hebben reisplannen en de plannen die er zijn schuiven steeds verder naar achteren. Nederlanders zijn een stuk negatiever dan de gemiddelde Europeaan.
18/01/21
Exclusief voor leden
Emirates start vaccinatie personeel
Terwijl in Europa nog volop de start van vaccinatieprogramma's een lastig politiek en operationeel probleem is, heeft Emirates vandaag de start gemaakt met het vaccinatieprogramma voor het personeel.
18/01/21
Ryanair moet compensatievorderingen toch betalen
Goed nieuws voor claimorganisaties. Het gerechtshof in Den Bosch heeft geoordeeld dat claims op luchtvaartmaatschappijen die door claimorganisaties worden ingediend, moeten worden betaald.
14/01/21
Meer faillissementen in vrijetijdssector
In 2020 zijn 2.703 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat is 16% minder dan in 2019. Door de coronacrisis hadden veel bedrijven het moeilijk, maar het aantal faillissementen lag afgelopen jaar op het laagste niveau in 20 jaar. In de vrijetijdssector gingen juist meer bedrijven failliet.
12/01/21
Overgang KRAS aanbod naar TUI omgeving
De KRAS reizen zijn sinds 11 januari te vinden op TUI.nl. Tegelijkertijd is de mediacampagne gestart om de overgang wereldkundig te maken.
05/01/21
Exclusief voor leden
TUI ontwikkelt shop voor losse vliegtickets
Het platform wordt in de komende maanden toegesneden op de Nederlandse markt en komt in februari 2021 beschikbaar voor alle reisagenten. Er is veel concurrentie in dit segment en toch verwacht de touroperator dit jaar nog miljoenen euro's omzet.
04/01/21
Sunweb vraagt klant om te boeken bij de concurrent
Touroperator Sunweb geeft op een bijzondere manier weer dat de nood hoog is in de reissector. Het be...
29/12/20
Nauwelijks boekingen, soepele voorwaarden essentieel voor herstel
Steeds meer reisorganisaties bieden Geld Terug-garantie bij een negatief reisadvies. Dit lijkt – samen met andere soepele boekingsvoorwaarden – essentieel om het vertrouwen van de Nederlandse vakantieganger terug te winnen.