Geplaatst op: 12-05-2020
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Buitenlandse vakanties maar zeer beperkt mogelijk

Buitenlandse vakanties maar zeer beperkt mogelijk
De reisbranche draait deze zomer op maximaal  20% tot 35% van de normale capaciteit. Dat stelden ANVR-voorman Frank Oostdam en Corendon-directeur Steven van der Heijden gisterenavond in de talkshow Beau. De branche ziet wel lichtpuntjes maar vakantiegangers wordt aangeraden nog even niet te boeken want zelfs van de geboekte vakanties gaat waarschijnlijk de helft niet door. De hoop is gevestigd op bilaterale afspraken tussen vakantielanden. 

Helft van al geboekte zomervakanties gaat niet door

Volgens Oostdam is sectorspecieke steun hard nodig omdat na een mislukte zomer voor de reisbranche 1/3 van de medewerkers hun baan dreigt te verliezen. Ook voor reizigers die al een zomervakantie hebben geboekt, ziet het er niet heel rooskleurig uit. Steven van der Heijden verwacht dat maar de helft van de vooraf geboekte zomervakanties daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. "Hoe langer de crisis duurt, hoe minder kans er is dat er nog reisorganisaties zijn”, zei Van der Heijden die ook vertelde dat Corendon al 141 duizend reizen heeft moeten annuleren. De omzetschade voor Corendon is nu al 100 miljoen euro. Daarnaast heeft de reisorganisatie nog voor 50 miljoen euro aan vouchers uitstaan. 

Inzetten op bilateraal overleg

Oostdam benadrukte nog maar eens de grote omvang van de reisbranche met een omzet van 10 miljard euro in een normaal jaar. Op Europees niveau gaat het om maar liefst 780 miljard euro. Hij verwacht evenwel niet veel van de maatregelen die de Europese Commissie woensdag 13 mei doet. "Wij richten ons op afspraken tussen landen die elkaars grenzen voor toerisme openstellen. In alle eerlijkheid zie ik verre reizen de komende periode niet gebeuren. Als eerste zal het toerisme in Nederland en naar ons omringende landen weer op gang komen.” 

Sprankjes hoop

Lichtpuntjes zijn er ook nu landen als Turkije, Griekenland, Kroatië, Malta, Cyprus en Denemarken melden dat ze weer toeristen kunnen ontvangen. Om dat mogelijk te maken is ANVR druk doende met het opstellen van protocollen. Desondanks wilde Oostdam het optimisme wel temperen. "We zien sprankjes hoop, maar het is nu nog niet handig om te boeken en wacht daarmee tot half juni.” Grote vraag die boven de markt hangt is of Nederlanders deze zomer wel met elkaar op reis willen naar het buitenland omdat ze dat qua veiligheid nog te spannend vinden. 

Coronaproof resorts nog niet zeker

Of de coronaproof resorts van Corendon daar de oplossing voor zijn is allerminst zeker. Van der Heijden: "Als er twijfels zijn over de betrouwbaarheid van de coronatests, blazen we het hele plan af.” Zoals bekend wil Corendon met eigen vliegtuigen naar de eigen resorts gaan vliegen. Reizigers worden vooraf getest op corona en op de bestemming na twee dagen nog een keer. Ook het personeel blijft op het resort en leveranciers worden elke keer getest. Daarmee wil Corendon een deel van de Nederlanders een onbezorgde vakantie bieden. Volgens Van der Heijden zullen de vakanties op deze resorts niet duurder worden dan in andere jaren. 


Trefwoorden: reisbedrijven, corona

||| Blogs |||

29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
13/05/20
Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!
Hans van Leeuwen vindt dat er geen geld moet worden gestoken in Holland Promotie maar juist ondernemers moeten worden ondersteund.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

05/06/20
Gemeenten Land van Cuijk steken 35.000 euro in herstelcampagne
De vijf gemeenten in het Brabantse Land van Cuijk hebben besloten om uit hun samenwerkingsbudget een bedrag van 35.000 euro beschikbaar te stellen voor een toeristisch hersteloffensief.
05/06/20
Ons virtueel prikbord van inspiratie: Verantwoorde vakbeurzen in coronatijd
Naast ons coronadossier met actualiteiten willen we in deze nare tijden ook hoop en inspiratie bieden.
04/06/20
Meer tijd voor recreatievaart voor doorgang Groningse sluizen
De recreatievaart kan een impuls krijgen door het langer bedienen van bruggen en sluizen in de provi...
04/06/20
Exclusief voor leden
15 km klompenpad bij Winssen
Winssen heeft vanaf vrijdag 12 juni een nieuw Klompenpad: het Ambts- en Rijkspad. Het Ambts- en Rijkspad is een rondwandeling van 15 kilometer en voert de recreanten door het buitengebied van Winssen via de historische dorpsboomgaard, over de dijk, door uiterwaarden, langs poelen en de voormalige grens tussen de Ambten Rijk van Nijmegen en Maas en Waal.
04/06/20
Breda sluit VVV-winkel
De deuren van de Bredase VVV winkel, onderdeel van Breda Marketing, gaan definitief op slot. De winkel lijdt al geruime tijd verlies en pogingen het tij te keren hebben niet voor een ommekeer gezorgd.
04/06/20
Prima 2019 voor toerisme in de Achterhoek
De Achterhoek heeft het in 2019 toeristisch gezien uitstekend gedaan. . In deze coronatijd lijkt het vreemd om terug te kijken op toeristisch 2019. Toch geeft het een goede indicatie van de toeristische slagkracht van een regio en de uitgangspositie die het inneemt voor herstel.
04/06/20
EuroParcs neemt DroomParken over
Droomparken wordt overgenomen door EuroParcs. De overname moet het bedrijf meer slagkracht geven.
04/06/20
Geheel vernieuwd Center Parcs Zandvoor weer open
Als laatste park opent het geheel vernieuwde Center Parcs Park Zandvoort op vrijdag 5 juni opnieuw haar deuren. Alle 428 cottages, 116 hotelkamers zijn volledig vernieuwd en ook de infrastructuur is vernieuwd.