Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 11-05-2020
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Toeristische basisstructuur redden met private investeerders

Toeristische basisstructuur redden met private investeerders
In de Gelderse regio Rivierenland is toerisme een belangrijke sector. Ook hier komen, dankzij de coronacrisis, bedrijven in de problemen. Om ervoor te zorgen dat de toeristisch basisinfrastructuur overeind blijft, wordt aan vermogende regionale investeerders gevraagd om (tijdelijk) een bedrijf te helpen met een financiële- en bedrijfsmatige ondersteuning. Daarnaast liggen er plannen om de toeristische budgetten van overheden efficiënter in te zetten voor de periode van herstel. 

Wat is het probleem?

Richard de Bruin, directeur van het Regionaal Bureau Toerisme (RBT) schetst de problematiek in de regio: "Veel recreatie- en horecabedrijven zijn verplicht gesloten of draaien met een zeer lage bezetting. Wij ontvangen nu al signalen dat bedrijven in Rivierenland om gaan vallen. En dat worden er alleen maar meer als de beperkende maatregelen langer gaan duren. De afgelopen jaren hebben we in Rivierenland de toeristisch recreatieve sector langzaam maar zeker zien groeien. Er is een mooie infrastructuur aan het ontstaan van dag- en verblijfsrecreatie, die elkaar ondersteunen. Het zou eeuwig zonde zijn als er, dankzij deze crisis, weer een groot deel van de bedrijven van het toneel gaat verdwijnen.”

Een crisisplan op drie sporen

De Bruin heeft een innovatief plan bedacht om de toeristische sector in de regio Rivierenland slim door de crisis heen te loodsen. Richting de huidige subsidiënten heeft hij een geruststellende boodschap: "Nee, we gaan niet om meer geld vragen. Gemeenten en andere overheden dragen al bij om de plannen te realiseren. We vragen wel om mee te denken om het geld wat anders te besteden. Dat is in deze bijzondere tijd toch niet onlogisch?”Het behoud- en herstelplan voor toeristisch Rivierenland is georganiseerd rond drie sporen:         

Spoor 1: Voorkomen dat bedrijven omvallen 
De toeristische infrastructuur wordt bepaald door het netwerk van bedrijven, die vaak sterk onderling verweven zijn. Dit eerste spoor is ook het startpunt geweest voor de regionale aanpak. Accountants in de regio krijgen een belangrijke rol binnen dit breed opgezette plan. Zij herkennen vaak als eerste de bedrijven die dreigen om te vallen. Die kunnen worden voorgedragen voor een ondersteuningsroute. Daarvoor wordt o.a. private investeerders gevraagd om (eventueel tijdelijk) financieel deel te nemen in de onderneming. De Bruin: "In Rivierenland wonen relatief veel vermogende mensen waarvan ik signalen krijg dat zij graag bereid zijn om hun kapitaal en kennis voor dit project in te zetten.” Ook gemeenten of kredietverstekkers worden betrokken bij dit plan om bedrijven op de been te houden. 

De sporen 2 en 3 spelen in op de initiatieven die in spoor 1 werden genomen. Hiermee worden bestaande plannen in de regio aangepast aan de nieuw ontstane situatie. Door initiatieven te koppelen ontstaat een breder draagvlak en kan efficiënter worden omgegaan met de financiële mogelijkheden. De sporen 2 en 3 worden geïnitieerd met de gemeenten in Rivierenland en bedrijfsleven.

Spoor 2: Ondersteuning van sterke bedrijven met goede ideeën
Tijdens de crisis komen veel ontwikkelprocessen stil te liggen. Daar zitten ook een aantal bedrijven bij die bezig zijn om met vernieuwende ideeën de toeristisch recreatieve markt in Rivierenland verder te ontwikkelen. Kansrijke projecten met een grote spin-off, of een duurzame doelstelling, verdienen het om juist in deze tijd extra ondersteuning te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld worden gerealiseerd door een versnelde ontheffing van het bestemmingsplan, gedogen, of verbinding met andere marktpartijen te faciliteren… etc..

Spoor 3: Vliegende start van de sector na de coronacrisis
Zodra de sector weer gaat draaien moeten zaken worden oppakt die bijdragen aan een spoedig herstel van de sector. Gemeenten, provincie en andere belanghebbenden hebben al middelen beschikbaar gesteld voor toeristische doelstellingen in het gebied. Gezien de nieuwe ontstane situatie, na de coronacrisis, is het logisch om deze doelstellingen te heroverwegen. Zo kunnen bestaande budgetten voor andere zaken worden ingezet om daarmee het meest optimale effect te bereiken. Hier ligt een gedegen kans voor de regio! 

De verwachting is dat het binnenlandse toerisme na de Coronacrisis als eerste weer op gang komt, maar dat mensen nog schuw zullen zijn voor locaties met massa’s mensen. De Bruin ziet hierin juist een kans voor de regio: "Onze regio biedt rust en ruimte voor recreanten om in de anderhalve meter economie veilig op vakantie te gaan. Het is de kunst om ons hierop goed voor te bereiden en verbindingen te maken tussen ondernemingen die bijvoorbeeld verwijzen naar mooie en veilige binnensteden in de regio.” De gemeenten in Rivierenland zijn bij dit spoor 3 leidend.

Provincie Gelderland reageert enthousiast

Richard de Bruin heeft de plannen inmiddels voorgelegd bij de provincie Gelderland, die daar zeer positief tegenover staan.  Dit ook omdat de regio zelf het initiatief neemt en dat daarbij nadrukkelijk de samenwerking wordt opgezocht tussen de gemeentelijke overheden, RBT Rivierenland en het bedrijfsleven.Provincie en RBT Rivierenland hebben samen de oplossing gevonden om het budget dat nodig is voor de verdere uitvoering en ontwikkeling van de plannen te vinden. De financiering wordt gevonden binnen zoveel mogelijk bestaande plannen, die nu grotendeels worden omgebogen naar de crisissituatie. Beide partijen hopen hiermee een bijdrage te kunnen doen om de toeristische- recreatieve sector te ondersteunen.
Topics:Toerisme
Trefwoorden: toerisme, Gelderland, rivierenland

CELTH



||| Nieuws |||

08/07/25
Exclusief voor leden
Slagharen lanceert voordelig Familieticket
Attractie- & Vakantiepark Slagharen introduceert een nieuw Familieticket, speciaal ontworpen voor gezinnen die samen een dag vol avontuur willen beleven. Het ticket biedt toegang voor vier personen tegen een vast, aantrekkelijk tarief en is vanaf deze week verkrijgbaar via de website van het park.
08/07/25
Rustwat opnieuw verkozen tot leukste waterrasterras
Voor het tweede jaar op rij is Rustwat aan de Linge uitgeroepen tot ‘Het leukste terras aan het water’ in het Rivierengebied. Het terras wist opnieuw de meeste stemmen te verzamelen tijdens de jaarlijkse verkiezing van Stichting Bureau Toerisme.
08/07/25
Exclusief voor leden
Minor Hotels sleutelt aan B2B platformen
Minor Hotels (560 hotels wereldwijd) zet een stap binnen de B2B-strategie met de lancering van Minor...
07/07/25
SVR vraagt om betaalbaar houden van kampeervakanties
Stichting Vrije Recreatie (SVR) meldt dat kampeervakanties té duur dreigen te worden voor de gast door stijgende toeristenbelasting in combinatie met stijgende kosten bij horeca en supermarkten.
04/07/25
Exclusief voor leden
ZooParc Overloon opent nieuw expeditiegebied Ngyuwe
ZooParc Overloon heeft vandaag het langverwachte expeditiegebied Ngyuwe geopend voor abonnementhouders. Dit nieuwe deel van het park staat volledig in het teken van Tropisch Afrika en is vanaf 11 juli toegankelijk voor alle bezoekers.
04/07/25
Nieuwe erfgoedroute-app brengt Limburgs verleden tot leven
Onder grote belangstelling is de gratis app Erfgoed Route Limburg gelanceerd. De app biedt wandelaars en fietsers een unieke manier om het erfgoed van Noord- en Midden-Limburg te beleven via audio- en videoverhalen op locatie.
04/07/25
Nieuw regionaal Limburgs congresbureau zet in op internationale kenniscongressen
Limburg krijgt een provinciebreed opererend congresbureau dat zich richt op het aantrekken van internationale meerdaagse congressen, met een focus op wetenschap en innovatie. Het vernieuwde bureau is een doorontwikkeling van het Maastricht Convention Bureau (MCB).
04/07/25
Nieuwe fietsroute rond het IJsselmeer met veerverbindingen
De veerverbindingen tussen Enkhuizen, Stavoren, Urk en Medemblik zijn voortaan onderdeel van de fiets- en wandelnetwerken van Noord-Holland, Friesland en Urk. Dit maakt het eenvoudiger om recreatieve routes over het IJsselmeer te plannen.