Geplaatst op: 23-04-2020
Auteur: Peter Bekkering & Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Sectorspecifieke maatregelen moeten evenementenbranche overeind houden

Sectorspecifieke maatregelen moeten evenementenbranche overeind houden
Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) heeft een enorm hectische dag achter de rug nadat premier Rutte aankondigde dat dat er tot (minstens) 1 september geen vergunnings- of meldplichtige evenementen mogen plaatsvinden.


Volgens Westerman een harde boodschap voor alle leden van de VVEM, hun vak- en branchegenoten en zeker ook de miljoenen bezoekers die deze zomer mooie evenementen hadden willen bezoeken. Helaas zorgde de aankondiging ook voor veel onduidelijkheid en chaos: "Het is namelijk onduidelijk over welke vergunningen het precies gaat. Want Ahoy heeft een doorlopende vergunning maar is een typische evenementenlocatie, ook bedoeld om hieronder te vallen, behalve dat ze er niet onder vallen. We stellen nu alweer de eerste vragen om duiding te krijgen. In feite zie je dat er door de rijksoverheid een kader wordt geschapen dat wordt ingevuld door verordeningen van de veiligheidsregio’s. Helaas zagen we al eerder dat de aanwijzing van het rijk en de invulling daarvan door de veiligheidsregio’s niet synchroon lopen.”


"Verwarring over besluit regering"


Ook Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) heeft gemengde gevoelens over de uitkomsten van de persconferentie van het kabinet van 21 april. Daarbij werd onder meer vermeld dat het verbod op evenementen verlengd wordt van 1 juni tot 1 september. Schans: "Voor festivals zijn we blij dat er duidelijkheid is geschapen. Maar het is blijdschap met een galbittere bijsmaak.”


Voor podia heeft de overheid wel weer wat verwarring gesticht, aldus Schans: "Waar komt de datum 19 mei vandaan? En wat betekent deze? Wij verwachten niet dat podia na 19 mei in een 1,5 meter economie rendabel te exploiteren zijn. Een dicht podium is goedkoper dan een podium dat kleine, onder streng 1,5 meter regime, georganiseerde programma’s presenteert. Daarnaast zou je ook kunnen zeggen dat de veiligheidsregio’s, die hier uiteindelijk over gaan, deze soort bijeenkomsten al tot 1juni 2020 verboden had. Wat is nu waar? Volgende week komen de nieuwe noodverordeningen dan zullen we het echt weten.”


"Bedrijven zijn lang uitgeschakeld"


Westermann maakt zich ondertussen grote zorgen om de toekomst van de bedrijven: "We zijn lang uitgeschakeld en het is de vraag hoe lang de bedrijven dit uit kunnen houden.” Ondanks de steunmaatregelen verwacht hij dat er faillissementen gaan vallen en een deel van de bedrijven uit de sector stapt. Daarmee dreigen zo’n 48 duizend banen verloren te gaan en verdampt over 2020 vier miljard euro aan omzet. "Op dit moment is de begeistering die je moet hebben om dit leuk te blijven vinden voor veel mensen best wel lastig.”


De VVEM hoopt dat veel consumenten hun tickets houden of inruilen voor een voucher. Westermann: "Daarmee hopen we dat het geld in de sector blijft in plaats van dat het eruit getrokken wordt.” Maar bedrijven moeten zich in zijn optiek vooral niet rijk rekenen: "Een van de hele lastige punten is dat je met de omzet van dit jaar je bedrijf door de winter haalt, terwijl je ook nog de prestatie ervoor moet leveren. Daarbovenop komt nog eens dat heel veel shows niet uitverkocht zijn en we dus helemaal niet zoveel geld hebben.”


"Wie gaan het halen en wie niet?"


Schans is blij dat dit deel van de sector voor een groot deel kan stoppen met onnodige kosten maken de balans kan worden opgemaakt: "Er zal gekeken kunnen worden wie het gaan halen en hoe en wie niet. Wat in ieder geval moet gebeuren is dat de NOW-regeling verlengd moet worden zolang deze lockdown duurt. En dat is een langere periode dan de aangekondigde twee maal drie maanden.”


De huidige maatregelen voor de branche en de beschikbare overheidsregelingen voor de in deze branche opererende bedrijven bieden volgens Westermann niet voldoende ondersteuning om deze bedrijfstak overeind te houden. "We moeten toe naar een zo snel mogelijk uitdoven van de generieke maatregelen want die kosten te veel geld omdat veel te veel bedrijven daar beslag op leggen. We werken toe naar sectorspecifieke maatregelen zoals de landbouw die vorige week kreeg. Daar is alle reden voor want als evenementenbranche zijn we langer uitgeschakeld dan andere branches. Daarnaast hebben we collectief van nature meer last van seizoenseffecten. Ook kunnen we wegens de lange voorbereidingstijd en organisatie minder snel schakelen wanneer we weer een ‘go’ krijgen. Allerlei redenen derhalve dat het omzetverlies met meer dan de ‘gewone’ regelingen gecompenseerd moet gaan worden.”

Trefwoorden: evenementen, festivals, crisis

||| Blogs |||

05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
14/07/20
Destinatiemarketing in coronatijd
Hoe werk je als DMO aan een toekomstbestendige positionering, ontwikkeling en zichtbaarheid van het toeristische product in je regio? Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe deelt graag haar inzichten.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/10/20
Hotels mogen na 20.00 geen alcohol verkopen aan gasten
Op vrijdagmiddag is besloten door het kabinet dat hotels in Nederland geen alcohol mogen schenken en verkopen na 20.00. Dit mag ook niet via room service of andere diensten.
23/10/20
EU Green Week aanzet tot goed raamwerk maar landbouwbeleid niet innovatief genoeg
Terwijl vandaag de EU Green Week wordt afgesloten zijn Nederlandse natuurorganisaties verbaasd over het Europese beleid voor de boeren.
23/10/20
Pathé gaat ook bezorgen met Pathé Delivery
Pathé laat popcorn en andere bioscoopsnacks vanaf nu thuis bezorgen in samenwerking met Thuisbezorgd.nl onder de naam Pathé Delivery.
23/10/20
Derde overname van TopParken
En weer kondigt TopParken een overname op de Veluwe aan. Na eerder deze maand camping de Hertshoorn in Garderen te hebben overgenomen, wordt nu de koop van camping Berkenrode in Beekbergen aangekondigd. De camping wordt na de overname onderdeel van Recreatiepark Beekbergen, het bestaande vakantiepark van TopParken dat direct grenst aan camping Berkenrode.
23/10/20
Anderhalvemetersubsidie voor meer Friese ondernemers
Friese ondernemers hebben zo’n 200.000 euro aan subsidie van de provincie ontvangen voor maatregelen om hun bedrijf op de 1,5 metereconomie aan te passen. De provincie breidt de regeling nu uit naar meer sectoren door een uitbreiding van de lijst met SBI-codes. Er is nog 800.000 euro beschikbaar.
23/10/20
Pinomzet in vrijetijdssector weer onderuit maar minder hard dan in maart
De pinomzet is na de gedeeltelijke lockdown 10% lager dan normaal. Sectoren die hard zijn getroffen zijn de horeca en recreatie & cultuur. Maar minder hard dan in maart tijdens de eerste lockdown.
22/10/20
Exclusief voor leden
Foodvalley krijgt science center en belevingscentrum
De eerste paal werd gistermiddag in de grond geslagen door John Verbrakel, hoofd research en development bij Upfield. Dit gebeurde samen met Harry Dijkstra, directeur van bouwbedrijf Van Wijnen. Burgemeester van Wageningen Geert van Rumund en Rens Buchwaldt, bestuurslid van Wageningen University & Research, waren vanwege COVID-19 virtueel aanwezig.
22/10/20
Consument is pessimistisch maar niet zo erg als in maart
De stemming onder consumenten is in oktober 2020 iets verslechterd, meldt het CBS.