Geplaatst op: 22-04-2020
Auteur: Marc Gerlings
PleisureWorld NRIT

SAIL pas weer in 2025

Grootste gratis toegankelijke evenement gaat niet door

SAIL pas weer in 2025
Foto: Stichting SAIL

Bij woordvoerder Jan Driessen van SAIL breekt heel even zijn stem. Het grootste gratis toegankelijke evenement van Nederland gaat niet door. "Nu komt dat toch even emotioneel aan.” Evenementen zijn door de coronamaatregelen niet toegestaan tot in ieder geval 1 september 2020. Hierdoor kunnen ongeveer 3,6 miljoen mensen geen plezier beleven aan de tall ships in de haven van Amsterdam. 


Tien jaar geen SAIL

"De vrijwilligers, de relaties, de sponsoren, we hebben iedereen geïnformeerd over het afstel. We wisten op voorhand al dat als het niet doorgaat dan wordt het geen evenement voor een tussenliggend jaar. Het is al dik een jaar in voorbereiding. Het grootste event van Nederland waar al zoveel energie in is gestoken dat is toch verdraaid lastig.”

Andere prioriteiten
Over de scenario’s meldt SAIL: Uiteraard is intensief onderzocht of uitstel naar een tussenliggend jaar mogelijk is. Helaas bleek dat geen realistisch scenario: zo is op dit moment niet met zekerheid te zeggen dat een groots evenement als SAIL volgend jaar wél veilig en verantwoord georganiseerd kan worden. Bovendien varen de internationale tall ships volgens een jarenlang vastgestelde planning en zijn daarom niet automatisch beschikbaar op een ander moment. Ook wil SAIL graag een vrij toegankelijk evenement blijven. Daarbij is de steun van partners en het bedrijfsleven onontbeerlijk. Zij hebben begrijpelijkerwijs aangegeven de komende periode hun prioriteiten elders te moeten leggen, maar wel graag mee te willen bouwen aan de jubileumeditie in 2025.


Blij met duidelijkheid maar 100 miljoen euro verdwijnt

De organisatie is blij met de duidelijkheid die gister officieel werd gegeven in de persbijeenkomst van premier Rutte. Geen evenementen tot 1 september 2020. Hiermee vervloog de hoop van SAIL dat het evenement kon doorgaan. Het werkbudget voor dit jaar stond op ongeveer 24 miljoen euro. De economische impuls die wegvalt bedraagt ongeveer 100 miljoen euro (gemeten bij de vorige SAIL).

Ook scenario 2021 kan niet
Toch was een scenario voor een tussenliggend jaar niet haalbaar. Dat lag niet alleen aan de tall ships die met jarenlange planningen werken. Jan Driessen: "Vrijwel alle partners in het bedrijfsleven hebben gezegd dat ze andere prioriteiten hebben. Dat is heel begrijpelijk. Daar komt ook bij dat we niet zeker weten of het volgend jaar ook door zou kunnen gaan. Dat zie je ook met de discussie rondom de Olympische Spelen. Er is nog geen vaccin. Het is voor een evenement als SAIL heel moeilijk om met een anderhalve meter norm te werken. Het is heel jammer maar we konden niet anders dan SAIL weer in 2025 houden.”


"We hadden juist nu die economische impuls van honderd miljoen gegund aan alle ondernemers, aan de stad Amsterdam,” voegt Driessen toe.


Gefaseerde contracten tot mei

Omdat SAIL zo groot is en een lange organisatietijd heeft zijn vrijwel alle contracten met leveranciers in fasen opgesteld. De meeste contracten liepen af in de fase eind mei. Naar die fasen wordt ook de betaling gedaan. De uitvoerende organisatie van de stichting Sail neemt contact op met de leveranciers voor de afhandeling. In de aanloop naar het evenement en bij het afsluiten van de gefaseerde contracten zijn annuleringsverzekeringen aangeboden.

Sail gaat niet failliet. De stichting blijft bestaan en de sponsorgelden en geld vanuit de stad Amsterdam zijn ontvangen.

Weersta de druk
Op onze vraag wat het grootste evenement van Nederland SAIL mee wil geven aan andere organisatoren antwoordt Jan Driessen: "Denk in fase en in scenario’s bij de fasen. Weersta de druk om zelf eigen plannen door te zetten en wacht op de bevoegde instanties. Volg de koninklijke weg. Bereid je wel voor op mogelijke scenario’s. Informeer eerst je partners, vrijwilligers en relaties voordat je verder gaat met communicatie.”

Trefwoorden: evenementen, noord-holland, amsterdam

||| Blogs |||

29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
13/05/20
Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!
Hans van Leeuwen vindt dat er geen geld moet worden gestoken in Holland Promotie maar juist ondernemers moeten worden ondersteund.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

05/06/20
Gemeenten Land van Cuijk steken 35.000 euro in herstelcampagne
De vijf gemeenten in het Brabantse Land van Cuijk hebben besloten om uit hun samenwerkingsbudget een bedrag van 35.000 euro beschikbaar te stellen voor een toeristisch hersteloffensief.
05/06/20
Ons virtueel prikbord van inspiratie: Verantwoorde vakbeurzen in coronatijd
Naast ons coronadossier met actualiteiten willen we in deze nare tijden ook hoop en inspiratie bieden.
04/06/20
Meer tijd voor recreatievaart voor doorgang Groningse sluizen
De recreatievaart kan een impuls krijgen door het langer bedienen van bruggen en sluizen in de provi...
04/06/20
Exclusief voor leden
15 km klompenpad bij Winssen
Winssen heeft vanaf vrijdag 12 juni een nieuw Klompenpad: het Ambts- en Rijkspad. Het Ambts- en Rijkspad is een rondwandeling van 15 kilometer en voert de recreanten door het buitengebied van Winssen via de historische dorpsboomgaard, over de dijk, door uiterwaarden, langs poelen en de voormalige grens tussen de Ambten Rijk van Nijmegen en Maas en Waal.
04/06/20
Breda sluit VVV-winkel
De deuren van de Bredase VVV winkel, onderdeel van Breda Marketing, gaan definitief op slot. De winkel lijdt al geruime tijd verlies en pogingen het tij te keren hebben niet voor een ommekeer gezorgd.
04/06/20
Prima 2019 voor toerisme in de Achterhoek
De Achterhoek heeft het in 2019 toeristisch gezien uitstekend gedaan. . In deze coronatijd lijkt het vreemd om terug te kijken op toeristisch 2019. Toch geeft het een goede indicatie van de toeristische slagkracht van een regio en de uitgangspositie die het inneemt voor herstel.
04/06/20
EuroParcs neemt DroomParken over
Droomparken wordt overgenomen door EuroParcs. De overname moet het bedrijf meer slagkracht geven.
04/06/20
Geheel vernieuwd Center Parcs Zandvoor weer open
Als laatste park opent het geheel vernieuwde Center Parcs Park Zandvoort op vrijdag 5 juni opnieuw haar deuren. Alle 428 cottages, 116 hotelkamers zijn volledig vernieuwd en ook de infrastructuur is vernieuwd.