Geplaatst op: 30-03-2020
Auteur: Peter Bekkering
PleisureWorld NRIT

Wat adviseert Alfa Accountants de leisurebranche tijdens coronacrisis

Wat adviseert Alfa Accountants de leisurebranche tijdens coronacrisis
Afbeelding van Bruno /Germany via Pixabay

Wat betekenen de verschillende economische steunmaatregelen die het kabinet heeft genomen in verband met de coronacrisis voor de leisurebranche? Wim Kappers, directeur van Alfa in Hardenberg en Nijverdal en specialist in de recreatiesector, zet het op een rijtje.


Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)

Voor de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) gelden de volgende voorwaarden:

  • om bedrijfseconomische redenen wordt in de subsidieperiode geen personeel ontslagen
  • de werkgever betaalt het loon door aan het personeel

Ook geldt er een inspanningsverplichting voor de ondernemer om zijn omzet op peil te houden. De compensatieregeling is gekoppeld aan het omzetverlies.


Advies:

  1. Maak duidelijk inzichtelijk wat het omzetverlies is. Specifiek voor de leisurebranche is het van belang om het moment van omzettoerekening in kaart te hebben. Zo is bij een voucherregeling de liquiditeit wel binnen, maar valt de omzettoerekening op een later moment.
  2. Daarnaast is ook een goede liquiditeitsbegroting van belang. Hiermee signaleer je tijdig wanneer een tekort aan liquiditeit dreigt te ontstaan en wanneer je je rekeningen niet meer kunt betalen. Het geeft je inzicht om eventuele tekorten intern op te lossen of zo nodig externe maatregelen te nemen. Daarnaast is een liquiditeitsbegroting essentieel voor het aanvragen van extra kredietruimte bij een bank of andere kredietverschaffer. Aan de liquiditeitsbegroting kan een plan van aanpak richting bank of fiscus gekoppeld worden. Daarbij is het verstandig om verschillende scenario’s uit te werken.

Zie ook: https://www.alfa.nl/actueel/corona-welke-ondersteuning-krijgen-werkgevers-en-werkenden


Specifiek over liquiditeitsbegroting:

https://www.alfa.nl/actueel/corona-liquiditeitsproblemen-wacht-niet-op-externe-hulp

- https://www.alfa.nl/actueel/5-tips-voor-een-goede-liquiditeitsbegroting


Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

De Tozo geldt voor zelfstandig ondernemers die in de knel komen door de Corona-crisis. Voor hen heeft het kabinet financiële ondersteuning beschikbaar gesteld. Voor deze aanvraag gelden wel specifieke eisen en dient bij de woongemeente aangevraagd te worden.


Zie ook: https://www.alfa.nl/actueel/bijstandsverlening-voor-ondernemers-getroffen-door-corona-crisis

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-per-onderwerp/financiele-regelingen/tozo


Beleidsregel tegemoetkoming schade COVID-19

Direct getroffen bedrijven krijgen een vergoeding van 4.000 euro. De vergoeding kan aangevraagd worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). RVO heeft een lijst met SBI-codes gepubliceerd voor bedrijven die hiervoor in aanmerking komen.


Zie ook: https://www.alfa.nl/actueel/aanvragentegemoetkoming-van-4-000-euro-vanaf-nu-mogelijk


Banken

De grootste banken van Nederland hebben besloten het mkb tegemoet te komen. Ondernemingen met een financiering tot 2,5 miljoen euro kunnen een half jaar uitstel van aflossing op de leningen krijgen. Het gaat dan om in de kern gezonde bedrijven. De ervaring leert dat banken hier vrij coulant in zijn. Bij financieringen boven de 2,5 miljoen euro is het maatwerk. Iedere bank heeft een eigen beleid voor het opschorten van de aflossingen. Alfa adviseert recreatieondernemers hierin contact te zoeken met hun eigen accountmanager. Bij het aanvragen van extra kredietruimte wordt een strengere toets gehanteerd. Een begroting (van zowel winst-en-verliesrekening, balans als liquiditeit) is hiervoor een belangrijk uitgangspunt.


Zie ook: https://www.alfa.nl/actueel/uitstel-van-aflossingen-op-banklening-mogelijk


Belastingdienst

Voor ondernemers in liquiditeitsproblemen is er de mogelijkheid om bijzonder uitstel van betaling van belastingaanslagen aan te vragen. De Belastingdienst heeft de rente hiervoor bijna op 0% vastgesteld. Dit geldt voor de volgende belastingaanslagen:


- loonheffingen;

- omzetbelasting;

- vennootschapsbelasting;

- inkomstenbelasting.


Om voor het uitstel in aanmerking te komen kan een verzoek per brief aan de Belastingdienst worden gedaan. De invorderingsmaatregelen worden dan stopgezet en de fiscus geeft direct uitstel van betaling voor een periode van drie maanden. Indien een ondernemer langer uitstel nodig heeft, is een verklaring van een deskundige vereist. Alfa kan zo’n verklaring afgegeven.


Wat voor ondernemers ook nog van belang is, is de melding betalingsonmacht voor rechtspersonen, zoals B.V.’s. Een bestuurder van een B.V. moet tijdig bij de Belastingdienst een melding betalingsonmacht doen om bestuurdersaansprakelijkheid te voorkomen. Alfa kan daarbij ondersteuning bieden.


Wat kunnen bedrijven in de leisurebranche momenteel doen om de liquiditeit op peil te houden?

De ondernemersorganisatie van bedrijven in de watersport en recreatie: HISWA-RECRON is op dit moment druk bezig om te kijken naar de mogelijkheid om een voucherregeling op te zetten. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt dat de ondernemer geen terugbetaling hoeft te verrichten. Dit betekent echter wel dat het liquiditeitsprobleem uitgesteld wordt, maar dan over een langere periode.


Daarnaast zijn er zoals eerder benoemd diverse uitstel mogelijkheden bij de Belastingdienst, maar ook veel gemeenten en waterschappen hebben aangekondigd dat er uitstel van betaling mogelijk is vanwege de huidige situatie. Maak tijdig gebruik van al deze regelingen.


Alfa adviseert ondernemers met leveranciers en andere partijen in overleg te gaan wat er mogelijk is. Zo geeft het Pensioenfonds Recreatie op haar website aan naast de ondernemer te staan in deze moeilijke tijden en vraagt haar aangesloten ondernemers indien zij door het coronavirus problemen ervaren met het betalen van de premienota dit te melden zodat een gezamenlijke oplossing kan worden bedacht.


Wat kan Alfa Accountants en Adviseurs momenteel aan begeleiding doen?

  • Alfa geeft op de website een overzicht van alle maatregelen: www.alfa.nl/coronavirus
  • Alfa organiseert webinars speciaal voor ondernemers waarin zij hen als het ware meenemen in de wirwar van maatregelen.
  • Persoonlijk gesprekken voeren met individuele ondernemers en ondersteuning bij aanvragen richting de overheid, banken en overige instanties. Let wel op dat de meeste gesprekken plaatsvinden via beeldbellen, telefoon en/of e-mail. De organisatie volgt daarbij de richtlijnen op van het RIVM.
  • Alfa verstuurt ook nieuwsbrieven over de aangekondigde maatregelen. Wil je hiervoor in aanmerking komen, schrijf je dan in via de website www.alfa.nl/nieuwsbrief.
  • Je kunt ook heb webinar van afgelopen donderdag bekijken: https://youtu.be/_N3koYucVvc 
  • Wil je meer weten over Alfa? Neem dan contact op met een Alfa-kantoor in de buurt.

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, dagrecreatie, ondernemen, crisis

CELTH
 





||| Nieuws |||

22/03/24
Exclusief voor leden
Eerste Changing Places Toilet in Beekse Bergen
In Beekse Bergen wordt op woensdag 27 maart het eerste Changing Places Toilet – een liggende toiletvoorziening voor kinderen en volwassenen met een ernstige beperking – geopend. Het dierenpark heeft hiermee – in samenwerking met Stichting het Gehandicapte Kind en Joint Projects - een Nederlandse primeur: er is verder nog nergens in het land is een dergelijke verzorgingsplek aanwezig die voldoet aan de internationale standaard.
15/03/24
Exclusief voor leden
Gelderland steunt fietsponten met maximaal half miljoen euro maar dat is niet genoeg
De provincie Gelderland gaat gemeenten voortaan voor 50% structureel ondersteunen bij het dekken van exploitatietekorten boven de 50.000 euro, met een maximum van 500.000 euro voor alle veren gezamenlijk per jaar. Dat is niet genoegd, meldt de Veerpontencoalitie.
12/03/24
Exclusief voor leden
MKB-Nederland wil af van verhoging minimumloon
Zet een streep door de voorgenomen extra verhoging van het wettelijk minimumloon per 1 juli aanstaande. Die oproep doen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer, die donderdag over dit onderwerp debatteert.
11/03/24
Exclusief voor leden
Watersporters nieuwsgierig naar ombouw elektrische of hybride motoren
Van 6 tot en met 10 maart stond het WTC Expo in Leeuwarden in het teken van de watersport tijdens Boot Holland 2024. Duizenden watersportliefhebbers kwamen naar Leeuwarden om de nieuwste trends en ontwikkelingen te ontdekken. Onder meer waren veel bezoekers nieuwsgierig naar elektrische en hybride motoren voor de boot.
11/03/24
Update voor fietsroute Venlo - Kleve
Vijf projecten die grensoverschrijdende samenwerking tussen Limburg en Duitsland bevorderen, krijgen subsidie vanuit het Kleinprojectenfonds. Onder meer een fietsroute wordt verbeterd en subsidie maakt gebundelde informatie mogelijk over evenementen.
05/03/24
Exclusief voor leden
Transitie op het bord naar vegetarisch
De Nederlander verandert in zijn eetgewoonten. Je zal steeds meer vegetariërs en vooral flexitariërs tegenkomen. Iet s om mee rekening te houden in de horeca van hotels, attracties en andere leisure omgevingen. 25% van alle hoofdmaaltijden is vegetarisch meldt CBS na onderzoek in samenwerking met RIVM en Voedingscentrum.
29/02/24
Marieke Frank wordt directeur Routebureau Veluwe
Marieke Frank wordt de nieuwe directeur van Routebureau Veluwe. Met ingang van 1 maart zal zij officieel starten in deze functie. In samenwerking met de oud-directeur Henk Mogezomp is het overdrachtsproces ingezet.
27/02/24
Exclusief voor leden
Verkoop fietsen voor 80% e-bike
De e-bike verandert de fietsmarkt radicaal. De fietsverkopers ronden voor het eerst de kaap van 80% ...

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...